Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
697 αναγνώστες
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009
23:39

Πτώση μετοχών, κατάρρευση του πληθωρισμού

Την ώρα που οι αγορές μετοχών ανά τον κόσμο ακολουθούν διορθωτική πορεία και τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών πάνω τους, πολύ λίγη δημοσιότητα έλαβε η έκθεση που δημοσιεύτηκε το πρωί της Τρίτης στις ΗΠΑ σχετικά με τις τιμές του δείκτη τιμών παραγωγού. Η κατά 5% ελεύθερη πτώση του σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ήταν η 2η πιο αρνητική μέτρηση στην ιστορία του δείκτη, φτάνοντας, τουλάχιστον, ως το 1948. Η χρηματιστηριακή οικονομία αποσυμπιέστηκε και μαζί με αυτήν πιέστηκαν προς τα κάτω και οι τιμές σε αυτοκίνητα, κατοικίες, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, υλικά οικοδομών κλπ.

Και όσο και αν φαίνεται οξύμωρο η πτώση των τιμών παραγωγού δεν είναι θετικό στοιχείο για κανέναν, ούτε καν για τους καταναλωτές. Αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις όπως αυτές της αγοράς κατοικίας όπου οι τιμές είχαν φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα, σε άλλες αγορές η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και η περαιτέρω πτώση των τιμών μπορεί να αποβεί καταστροφική καθώς θα συνεπάγεται επιπλέον απολύσεις και επομένως μεγαλύτερη ανεργία, περισσότερες αιτήσεις για επιδόματα, αύξηση των υποχρεώσεων του κράτους, αύξηση του κρατικού δανεισμού, επέκταση του δημοσίου χρέους, αύξηση των υποχρεώσεων αποπληρωμής τόκων κλπ.

Και καθώς όλοι οι σχετικοί δείκτες τιμών καταναλωτή και παραγωγού είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ τους και σαφέστατα υποδεικνύουν την αντιπληθωριστική κατάσταση που βιώνει η οικονομία, είναι απορίας άξιον που οι Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθούν να μιλούν για το ενδεχόμενο πρόβλημα του αυξημένου πληθωρισμού.

Κοιτώντας πίσω στο χρόνο και σε αναλύσεις μας πριν από 5 ακόμη και 6 χρόνια στη συγκεκριμένη στήλη, εντοπίζει κανείς δεκάδες αναφορές στο πρόβλημα του αντιπληθωρισμού και του τί σημαίνει αυτός για την πραγματική οικονομία. Λίγο πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας η ΕΚΤΑ έχει βρεθεί να διαφωνεί με τις σχετικές με τον κίνδυνο πληθωρισμού δηλώσεις των Κεντρικών Τραπεζών ΗΠΑ και Ευρώπης, τις αντίστοιχες προβλέψεις των μεγαλύτερων τραπεζικών οίκων και φυσικά με τις προβλέψεις των οικονομικών ηγεσιών πολλών χωρών, πολλές φορές.

Εδώ και 10 χρόνια ο κόσμος ζει με το φάντασμα του πληθωρισμού, το οποίο τον απειλεί, τον τρομάζει αλλά τελικά ποτέ δεν εμφανίζεται μπροστά του και ποτέ δεν τον βλάπτει. Αντίθετα, ο αντιπληθωρισμός είναι παρόν και καταστρέφει την οικονομία αργά και σταθερά. Η μόνη άλλη περίοδος στην ιστορία που οι δείκτες τιμών παραγωγού κατέγραψαν τόσο δραματική πτώση ήταν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και όσοι συμφωνούν με τη θεωρία της ΕΚΤΑ περί ύπαρξης χρηματιστηριακής οικονομίας η οποία, πλέον, επηρεάζει καταλυτικά την πραγματική, δε διαφωνήσουν και με την άποψη πως όσα έλαβαν χώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές μοιάζουν με αποτελέσματα ενός Παγκόσμιου Χρηματιστηριακού Πολέμου.

Το κακό είναι ότι αν και ο πόλεμος αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί είναι σχετικά εύκολο να αναγνωρίσουμε νικητές και ηττημένους. Και όπως συμβαίνει μετά από κάθε πόλεμο οι νικητές αποφασίζουν πώς θα μοιραστούν τα λάφυρα που απέκτησαν. Η απόφαση να αναλάβει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ το ρόλο του παγκόσμιου επόπτη του συστημικού ρίσκου, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα, είναι μία ένδειξη του τί πρέπει να περιμένουμε από τη μοιρασιά ανάμεσα στους νικητές.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις