Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
582 αναγνώστες
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009
00:57

Πόσο πιθανό είναι να δούμε επιστροφή στα χαμηλά του 2009;

Την Πέμπτη ο S&P 500 έκλεισε για 9η διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του. Όπως είδαμε και σε προηγούμενη αναφορά, το κλείσιμο του S&P 500 πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του, μετά από παρατεταμένη παραμονή του κάτω από αυτόν, αποτελεί, στατιστικά, θετική ένδειξη για το μέλλον.

Παίζει ρόλο, όμως και ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται το κλείσιμο αυτό. Πριν από 3 μήνες, ο S&P 500 κατέγραφε νέο πολυετές χαμηλό και το 3FVIP.com είχε αναγνωρίσει σε αποκλειστικότητα και εμφαντικά την ύπαρξη αρνητικής φούσκας, παρέχοντας 1ο διεθνώς το σήμα εισόδου στις χρηματιστηριακές αγορές. Την ημέρα της 3μηνης επετείου του ράλι, δηλαδή στις 09 Ιουνίου, ο S&P 500 είχε, ήδη, ενισχυθεί κατά 30%, καταγράφοντας ένα από τα μεγαλύτερα ράλι, σε αντίστοιχο διάστημα, στην ιστορία του.

Κοιτάζοντας πίσω μέχρι το 1928 για παρόμοια ράλι 3 μηνών με κέρδη από 30% και πάνω, διαπιστώνουμε την ύπαρξη άλλων 6 από αυτά. Το πιο πρόσφατο παρόμοιο ράλι καταγράφηκε μετά το κραχ του 1998 και το αμέσως προηγούμενο έλαβε χώρα το 1982 και σηματοδότησε την αρχή της ανοδικότερης περιόδου στη χρηματιστηριακή ιστορία. Εξετάζοντας την εξέλιξη στους επόμενους 3 και 6 μήνες μετά από τα ράλι αυτά, παρατηρούμε πως η μέγιστη άνοδος που καταγράφηκε στον ορίζοντα 6αμήνου είναι της τάξης του 14,31% και αυτό συνέβη το 1982. Στις υπόλοιπες θετικές περιπτώσεις η άνοδος ήταν κοντά στο 9% ενώ σε δύο περιπτώσεις καταγράφηκε πτώση μεταξύ 13 και 17% (το 1930 και 1932).

Το 1ο και βασικότερο συμπέρασμα που εξάγεται εξετάζοντας τα διαγράμματα του παρελθόντος από αντίστοιχων με το τρέχον σε ταχύτητα και απόδοση ράλι, είναι πως σε καμία από τις προηγούμενες περιπτώσεις δεν υπήρξε επιστροφή, στο επόμενο 6άμηνο, κοντά στην τιμή του χαμηλού απ΄ όπου είχε ξεκινήσει το ράλι και φυσικά σε καμία περίπτωση διάσπασή του.

Η άνοδος από τέτοιου είδους ράλι συνεπάγεται την παρέμβαση από το έξυπνο χρήμα και όταν το έξυπνο χρήμα παρεμβαίνει από ακραία υποτιμημένα στατιστικά επίπεδα και μετά από αρνητική φούσκα, μπαίνει παύση στην πτώση στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι, τεχνικοστατιστικά, είναι πιθανότερο να μη δούμε επιστροφή της αγοράς μετοχών στα χαμηλά της μέσα στο 2009.

Το 2ο συμπέρασμα είναι πως μετά από τόσο μεγάλα σε ταχύτητα και απόδοση ράλι δεν πρέπει να περιμένουμε, στατιστικά, ανάλογες αποδόσεις στο επόμενο 6άμηνο. Στις 4 από τις 6 προηγούμενες φορές, ο S&P 500 βρισκόταν μετά από 6 μήνες υψηλότερα μεν από την τιμή που είχε την ημέρα του +30% αλλά σε καμία από τις περιπτώσεις δε μπόρεσε να πλησιάσει τη δυναμική της αρχικής ανόδου.

Αν η ιστορία αποτελεί καλό σύμβουλο, τότε μέχρι το τέλος του έτους ο S&P 500 θα κυμαίνεται μεταξύ των 777 και 1080 μονάδων. Αν καταγράψει τη μέση απόδοση των προηγούμενων αντίστοιχων ράλι, τότε θα κλείσει το έτος κοντά στις 960 μονάδες. Έτσι, η καλύτερη περίοδος για εύκολα και γρήγορα κέρδη, τεχνικοστατιστικά, έχει ολοκληρωθεί και από δω και στο εξής οι ευκαιρίες θα υπάρχουν μεν αλλά κατά πάσα πιθανότητα δε θα έχουν την ίδια μορφή με αυτές προ τριμήνου.
Όσον αφορά στην επενδυτική στρατηγική στην αγορά μετοχών και ιδιαίτερα στο ΧΑ, δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο. Το 3F2009 το οποίο σηματοδότησε 1ο διεθνώς το ράλι και πέτυχε να εκμεταλλευτεί το 100%, σχεδόν, αυτού, συνεχίζει να προτείνει διακράτηση μεσοπρόθεσμων αγοραστικών θέσεων, με μικρότερη, όμως, θετική βαθμολογία απ' ότι τον Απρίλιο.

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις