Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Α' εξάμηνο 2009: όταν το έλλειμμα 1 τρις δολαρίων δεν είναι αρκετό
579 αναγνώστες
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009
00:26

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Ο Σεφέρης κάποτε είπε πως ήθελε να μιλήσει απλά και ζήτησε να του δοθεί μία τέτοια χάρη. Δυστυχώς η απλότητα και η σαφήνεια σπανίζουν στις χρηματιστηριακές αγορές και αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, για δύο βασικούς λόγους: αυτοί που γνωρίζουν, όντως, τί συμβαίνει και πώς είναι πιθανότερο αυτό να εξελιχθεί, κατά κανόνα, σιωπούν ή το αποσιωπούν. Αυτοί που δεν είναι κάτοχοι αυτής της γνώσης και που τελούν υπό καθεστώς σύγχυσης, (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία), είναι, προφανώς, αδύνατο, να εξηγήσουν με απλό και κατανοητό τρόπο στους υπόλοιπους κάτι που ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν.

Έτσι, καταλήγουμε με ένα συνονθύλευμα αντικρουόμενων και διαφορετικών απόψεων και ερμηνειών για τα χρηματιστηριακά και οικονομικά τεκταινόμενα που καταλήγει να φαίνεται πολύπλοκο αν και στην πραγματικά είναι ασαφές. Η επιστημονική και πάνω απ' όλα Λογική προσέγγιση της οικονομικής και χρηματιστηριακής πραγματικότητας είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Αν έχουμε προσπαθήσει (και σύμφωνα με την ανταπόκριση που λαμβάνουμε, πετύχει σε έναν βαθμό) κάτι μέσα από αυτήν τη στήλη με τη βοήθεια όλων των τμημάτων ανάλυση της ΕΚΤΑ και του 3FVIP.com, είναι να μεταφέρουμε με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο τις απόψεις και τις προβλέψεις μας. Σύμφωνα με την επιστημονική τεχνική ανάλυση, τα στάδια της αναλυτικής διαδικασίας είναι 3: η αναγνώριση της χρηματιστηριακής / οικονομικής πραγματικότητας, η ανάλυση της και τέλος η πρόβλεψη της εξέλιξής της.

Μιλώντας όσο πιο απλά γίνεται, η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, σήμερα, είναι από πολύ άσχημη έως τραγική. Είναι αλήθεια ότι βιώνουμε τον 9ο χρόνο κρίσης και πράγματι το “σπυρί” έχει σπάσει αλλά αυτό απέχει πολύ από το να αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε την ίαση. Κατ' αρχήν, υπάρχουν και άλλα “σπυριά” έστω και μικρότερα. Κατά δεύτερον υπάρχει ένα το οποίο, φαίνεται να είναι μεγαλύτερο απ' όλα τα προηγούμενα και κατά τρίτον, σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχει, ακόμη διαφωνία ως προς την αιτία δημιουργίας όλων των παραπάνω, πόσο μάλλον ως προς την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που εφαρμόζονται.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη, ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη φούσκα απ' όλες, αυτή της αγοράς CDS, δηλαδή ασφαλίστρων χρέους, η οποία, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, έχει ξεπεράσει τα 70 τρις δολάρια, δηλαδή είναι στο δρόμο για να γίνει 1,5 φορά το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Ακόμη και αν ξεχάσουμε την αγορά των CDS, όμως, κάνουμε δηλαδή ό,τι και η FED που προς το παρόν έχει κουκουλώσει το πρόβλημα, τα στοιχεία από την πραγματική οικονομία γίνονται όλο και χειρότερα. Πριν ακόμη συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009, οι ΗΠΑ έχουν δει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να φτάνει το 1 τρις δολάρια. Μόνο κατά τη διάρκεια του Μαΐου το έλλειμμα ξεπέρασε τα 189 δις όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2009 είχε φτάσει τα 166 δις δολάρια. Τα κρατικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 5,8% και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 5,7%.

Στο ίδιο διάστημα οι πωλήσεις νέων κατοικιών και νέων αυτοκινήτων καταρρακώθηκαν και χτύπησαν ιστορικά αρνητικά ρεκόρ. Αντίθετα, η ανεργία εκτινάχτηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών και οι εταιρίες ακόμη περιμένουν να δουν μία ουσιαστική αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα τους.

Απλά μιλώντας, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη υποφέρει και ο υπόλοιπος κόσμος τυραννιέται μαζί της, πληρώνοντας τόσο για δικά του σφάλματα όσο και σφάλματα άλλων. Και αν κάποιος πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση πρόκειται να αλλάξει γρήγορα, θα χαρούμε πολύ να δούμε τα επιχειρήματα και τα στοιχεία του. Γιατί σύμφωνα με τα δικά μας, η ανάρρωση θα να είναι βραδεία και αρκετά επώδυνη.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις