Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


US Economy
630 αναγνώστες
Κυριακή, 7 Ιουνίου 2009
04:51

Άρθρο του Γιώργου Κουμπάρου

Αυτή τη φορά δεν θα σας κουράσω πολύ με τα νούμερα.  Τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να επαναλάβουμε ότι μένει ακόμα πολύς δρόμος για να πούμε ότι η οικονομία έχει επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα.  Αυτό στην ουσία είπε και ο Ben Bernanke στις 3 Ιουνίου στην επιτροπή προϋπολογισμού στο Κογκρέσο, επαναλαμβάνοντας ότι πιστεύει πως η ανάκαμψη θα ξεκινήσει μεν μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά θα έχει αργούς ρυθμούς
Άξιες αναφοράς είναι οι κατασκευαστικές δαπάνες Μαρτίου (04-05) που είχαν μεν μικρή αύξηση κατά 0,3%, αλλά έναντι της αναμενόμενης μείωσης κατά -1,0%.  Το φαινόμενο εντάθηκε στις κατασκευαστικές δαπάνες Απριλίου (01-06) όπου είχαμε νέα αύξηση κατά 0,80% ενώ περιμέναμε μείωση κατά -0,80%.  Η ευρύτερη όμως εικόνα για το δωδεκάμηνο δείχνει ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες είναι κάτω -11,1% (12μηνο Μαρτίου) και -10,70% (12μηνο Απριλίου) σε σχέση με πέρυσι οπότε η αύξηση πού είδαμε είναι καλή μόνο μέσα στα πλαίσια της δραματικής μείωσης πού έχουμε δει στον συγκεκριμένο κλάδο τον τελευταίο χρόνο.
Αντίστοιχα «καλύτερη» εικόνα είχαμε και από τα non farm payrolls Απριλίου (08-05) με άλλες -539,000 χαμένες θέσεις εργασίας έναντι -630000 αναμενόμενων.  Ακόμα πιο εντυπωσιακά τα στοιχεία του Μαΐου(05-06) με -345000 έναντι -530000 αναμενόμενων.  Αυτές οι «βελτιώσεις» κλείνουν 19 μήνες συνεχών απωλειών και την  ανεργία να φτάνει  στο 9,4% (υψηλό 26ετίας) δεν είναι ούτε καν παρηγοριά στον άρρωστο.
Στις ουσιαστικές βελτιώσεις ήταν τα leading indicators Απριλίου (21-05) που βγήκαν μεν στο προβλεπόμενο 1,0%, το οποίο όμως είναι επίπεδο που έχουμε να δούμε από το 2006.
Σημαντική βελτίωση είχαμε και στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά Απριλίου (28-05) που ενώ αναμένονταν σε μηδενικά επίπεδα έδειξαν αύξηση 1,9%.
Το προκαταρκτικό ΑΕΠ του 1ου 3μήνου (29-05) βγήκε στο -5,7% βελτιωμένο έναντι του -6,1% που είχε δείξει το πρώιμο (29-04) αλλά χαμηλότερο του αναμενόμενου -5,5%.

Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι τόσο χάλια όσο τα είδαμε την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2008 και Φεβρουαρίου 2009.   Με κανένα τρόπο όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα είναι καλά.  Κάποιοι τομείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, αλλά δύο πολύ βασικοί τομείς έχουν ακόμα θέματα.  Αναφέρομαι φυσικά στην αγορά κατοικίας που το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι μπορεί να σταμάτησε η πτώση των αξιών αλλά οι κατασχέσεις συνεχίζονται, και την αγορά εργασίας που έχουμε απλά μείωση του ρυθμού απώλειας θέσεων εργασίας.  Η ανεργία αναμένεται να φτάσει ακόμα και πάνω από το 10%, αφού κατά κανόνα εξακολουθεί να αυξάνεται μέχρι και τις αρχές της αναπτυξιακής πορείας μετά το τέλος της ύφεσης.  Αυτοί οι δύο τομείς αν και έχουν σημαντική χρονική υστέρηση σε σχέση με τον οικονομικό κύκλο, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του μέσου Αμερικάνου.  Οι βελτιώσεις που έδωσαν τα στοιχεία στις κατασκευές το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου και στην εργασία το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου είναι στα πλαίσια του αλείμματος με λάδι, αφού πρώτα κάψουμε τον Γιάννη.  
Ψάχνουμε πλέον να δούμε πόσο αποτελεσματική θα είναι η διάθεση σημαντικών κονδυλίων από το δημοσιονομικό πακέτο του American Recovery and Reinvestment Act. που έχουν να κάνουν με τα έργα υποδομής από τις πολιτείες.  Σχεδόν όλα  από αυτά τα κονδύλια είναι άμεσα γιατί πρέπει να κλείσουν τη χρηματοδότησή τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου.  Σειρά παίρνουν οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας που πάνε για νομοθετικό προσδιορισμό  μέσα στο καλοκαίρι και αναμένεται να έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στο τέλος του 2009 και το 2010.  Η αλήθεια είναι ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις βρίσκονται μόλις στην αρχή τους και μέχρι εδώ ο ρόλος τους ήταν να μας φρενάρουν στον κατήφορο.  Αυτό είναι κάτι που σχεδόν έχει επιτευχθεί, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί και από όλα τα οικονομικά στοιχεία.  Στο δεύτερο μισό του χρόνου, και κυρίως προς το τέλος, σε συνδυασμό με την μηδενική νομισματική πολιτική της Fed (τουλάχιστον μέχρι το τέλος του φθινοπώρου) θεωρώ πως θα δούμε και τα πρώτα δειλά αναπτυξιακά αποτελέσματα σε κάποιους κλάδους της οικονομίας και ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της Αμερικής.
Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι και για το 2ο 3μηνο το ΑΕΠ θα είναι αρνητικό, αλλά πλέον ελπίζουμε να δούμε κάτι γύρω στο -2,0% και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το 3ο 3μηνο θα μηδενίσουμε το κοντέρ της οικονομίας βάζοντας τέρμα στη συρρίκνωση, αφήνοντας κάποια περιθώρια για το 4ο 3μηνο να δούμε έστω και οριακή ανάπτυξη του ΑΕΠ (μέχρι 1%).
 
Η κρίση λοιπόν είναι πίσω μας, αλλά οι πραγματικές συνέπειες της που αλλάζουν το πρόσωπο της αμερικάνικης οικονομίας είναι ακόμα στην αρχή.  Ο χάρτης του χρηματοοικονομικού κλάδου (Bear Sterns, AIG, Lehman Brothers, Citigroup) και της αυτοκινητοβιομηχανίας (Chrysler-Fiat! και Government Motors!) άλλαξε για πάντα στην Αμερική.  Θα έλεγα ότι υποψήφιοι κλάδοι για ριζικές αλλαγές είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι κλάδοι που έχουν σχέση με την υγεία και την ενέργεια  Άλλαξαν επίσης και οι ισορροπίες μεταξύ δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων (και κατ’ επέκταση μεταξύ Κογκρέσου και Fed).  Είναι όμως θετικό ότι λίγους μήνες μετά την κρίση οι Αμερικάνικες τράπεζες κατάφεραν να σηκώσουν $85 δισ. ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια, και πολλές εξ αυτών να επιστρέφουν ήδη χρήματα που πήραν από το TARP (Troubled  Asset Relief Program) ενώ το FDIC αναβάλλει το Legacy Loans Program (αγορά των λεγόμενων toxic assets).
Οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά σε όλο αυτό το σενάριο, αλλά είναι πολύ πιθανόν να χρειάζονται ένα διάλειμμα.  Υπάρχει το κοινότυπο “sell in May and go away” και ίσως η καλύτερη στρατηγική είναι το καλοκαίρι να κάνουμε διακοπές.  Εμένα μου φαίνεται πολύ πιθανό να βγάλουμε το καλοκαίρι μεταξύ των 780 και 950 μονάδων (ή 745 και 1005 για όσους ψάχνουν μεγαλύτερο εύρος) στο S&P500 αλλά αυτό θα το κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του.  Βγαίνοντας πάντως από την κρίση, τα οικονομικά στοιχεία με κάποιες μικρές βελτιώσεις προκαλούν ανακούφιση και μετά από ένα διάστημα βελτιώσεων εμφανίζεται και κάποιος ενθουσιασμός μαζί με τον οποίον όμως υπάρχουν και μεγαλύτερα περιθώρια απογοήτευσης.  Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα πράγματα πάνε μεν καλύτερα, αλλά ακόμα δεν πάμε καλά.  Ήδη όμως έχουν αρχίσει οι θεωρίες για το αν η ύφεση τελικά θα είναι W (με δύο πάτους), U (με παρατεταμένο πάτο) η V (με οξύ πάτο και άμεση ανάκαμψη).  Το σημαντικό βέβαια δεν είναι το τελικό σχήμα, αλλά το ότι όταν αρχίσουν οι οικονομολόγοι αυτή τη συζήτηση, όλοι προσβλέπουν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο στην επερχόμενη ανάκαμψη.

Γιώργος Κουμπάρος
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις