Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Τί μας δείχνει η εποχικότητα για τη συνέχεια του ράλι στον Ιούνιο
638 αναγνώστες
Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009
01:25

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Ενώ ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι δύο από τους δυνατότερους σε απόδοση μήνες του έτους, με βάση την εποχικότητα τους, ο Ιούνιος, στατιστικά, είναι ένας από τους χειρότερους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το 3FVIP.com στα τελευταία 100 χρόνια ο Dow Jones έχει καταγράψει μέση άνοδο της τάξης του 0,36% τον Ιούνιο. Στα τελευταία 50 χρόνια η μέση αυτή άνοδος γίνεται -0,50% και στα τελευταία 20 χρόνια είναι -1,07%. Ο Ιούνιος είναι ένας από τους δύο μήνες που καταγράφουν αρνητική μέση απόδοση στα τελευταία 50 χρόνια και ένας από τους τρεις στα τελευταία 20 χρόνια.

Ενώ, ωστόσο, ο Ιούνιος είναι, παραδοσιακά, μήνας απωλειών, ο Dow Jones μπήκε σε αυτόν έχοντας διανύσει ένα ράλι 3 διαδοχικών θετικών μηνών. Στο διάστημα αυτό έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 20%. Από το 1900 υπήρξαν 48 περιπτώσεις 3μηνων ράλι με κέρδη πάνω από 15% και μόνο 3 περιπτώσεις κατά τις οποίες ο 4ος μήνας συνέπεσε να είναι ο Ιούνιος. Στις δύο από αυτές τις τρεις περιπτώσεις ο Dow κατέγραψε κέρδη και στη μία κινήθηκε πλάγια. Εξετάζοντας το σύνολο των 43 περιπτώσεων παρατηρούμε πως ο Ιούνιος ήταν ανοδικός στο 57% αυτών αλλά στους επόμενους 3 μήνες, δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβριο, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη στο 70% των περιπτώσεων.

Έτσι, έχουμε μία σύγκρουση της εποχικότητας και των συμπερασμάτων της τεχνικής στατιστικής ανάλυσης ειδικά για περιπτώσεις όπως η τρέχουσα. Από τη μία, σύμφωνα με την εποχικότητα ο Ιούνιος είναι μήνας απωλειών και από την άλλη, σύμφωνα μετ τη στατιστική τεχνική ανάλυση σε ανάλογες με την τρέχουσα περιπτώσεις ο Dow έκλεισε, τελικά με κέρδη ή χωρίς απώλειες. Προς το παρόν και έχοντας διανύσει ελάχιστες συνεδριάσεις στον Ιούνιο, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη της τάξης του 2,66% αλλά παραμένει κάτω από σημαντική του αντίσταση και κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του, τον οποίο και έχει αγγίξει.

Καθώς όμως η αγορά μετοχών είναι διεθνής, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την τάση των βασικών δεικτών των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου. Μελετώντας τα σχετικά διαγράμματα, η πρώτη διαπίστωση είναι η ύπαρξη κοινής τάσης, τόσο κατά τη διάρκεια της πτώσης όσο και κατά αυτήν της ανόδου. Η 2η διαπίστωση είναι πως υπάρχει μία χρονική και ποσοτική διαφοροποίηση μεταξύ των αναδυόμενων και των ώριμων αγορών. Οι αναδυόμενες ξεκίνησαν νωρίτερα την ανάρρωση τους από τη μακροπρόθεσμη πτώση και έχουν καταγράψει μεγαλύτερη άνοδο από τις ώριμες αγορές.

Οι δείκτες των αναδυόμενων χρηματιστηρίων έχουν διαπεράσει σε μεγάλο βαθμό μακροπρόθεσμες αντιστάσεις τους ενώ αυτοί των ώριμων αγορών, ως επί το πλείστων, ακόμη τις δοκιμάζουν. Σε γενικές γραμμές, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει κοινή τάση αλλά και πως στην τρέχουσα ανοδική κίνηση η επένδυση στις αναδυόμενες αγορές ήταν προτιμότερη από αυτήν στις ώριμες. Η παγκόσμια τάση της αγοράς μετοχών είναι ανοδική στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα των 6 μηνών και πτωτική στον ορίζοντα των 2, περίπου, ετών. Στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η διεθνής αγορά μετοχών έχει καταγράψει πάρα πολύ ταχεία άνοδο χωρίς να διορθώσει ουσιαστικά, γεγονός που μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη στρατηγική που έχουμε υποδείξει εδώ και 12 εβδομάδες και η οποία έχει αποβεί εξαιρετικά κερδοφόρα, δηλαδή, διακράτηση των μεσοπρόθεσμων αγοραστικών θέσεων με λειτουργία των εντολών κατοχύρωσης κερδών.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις