Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση της ΕΚΤΑ για πετρέλαιο και μετοχές
690 αναγνώστες
Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009
22:34

ΕΚΤΑ 600: μεσοπρόθεσμη φούσκα σε πετρέλαιο και μετοχές

Στα τέλη του 2008, είχαμε αναγνωρίσει ανοδική φούσκα στην αγορά ομολόγων και πτωτική στην αγορά μετοχών και πετρελαίου. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που μας βοήθησαν να προβλέψουμε πτώση των ομολόγων και άνοδο των μετοχών και του πετρελαίου. Η άνοδος του πετρελαίου, όμως, είναι συνδεδεμένη με την πτώση του δολαρίου. Το πτωτικό δολάριο βοήθησε στην άνοδο του πετρελαίου, το οποίο με τη σειρά του συνέβαλλε στην άνοδο των μετοχών. Το ΧΑ είναι συνδεδεμένο και εξαρτημένο από τη διεθνή αγορά μετοχών και έτσι, με απλά λόγια, η κίνηση των τιμών πετρελαίου και του δολαρίου αποτελούν δείκτες της κίνησης ακόμη και του ΧΑ (πάντα σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον και τις εκάστοτε συνθήκες).

Βλέποντας το διάγραμμα ενός έτους του ΓΔ σε σύγκριση με αυτό του πετρελαίου και ελέγχοντας τη θετική συσχέτισή τους, δηλαδή κατά πόσο η κίνηση του ενός επηρεάζει την κίνηση του άλλου, διαπιστώνουμε μία εντυπωσιακή ομοιότητα στην κίνηση και την κατεύθυνση. Η χρηματιστηριακή οικονομία είναι πιο ενιαία και παγκόσμια απ'΄όσο πιστεύει ή ακόμη και φαντάζεται ο μέσος επενδυτής και το ΧΑ αποτελεί, απλώς, ένα κρίκο της χρηματιστηριακής αλυσίδας.

Το πετρέλαιο, που βοήθησε στην άνοδο της διεθνούς αγοράς μετοχών και του ΧΑ, έχει ενισχυθεί κατά 99% μέσα σε 75 συνεδριάσεις, σπάζοντας κάθε ρεκόρ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας. Μάλιστα, η άνοδος κατά 99% σε 75 συνεδριάσεις είναι, σχεδόν, διπλάσια από την αμέσως επόμενη μεγαλύτερη της δεκαετίας, η οποία είχε καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 2001 μέχρι τον Απρίλιο του 2002, όταν η αύξηση ήταν της τάξης του 55% σε 75 συνεδριάσεις.

Το πετρέλαιο, επίσης, κινήθηκε από τα 33,75 δολάρια στα 67,75 μέσα σε 75 συνεδριάσεις. Κατά τη διάρκεια της ανόδου 2001 - 2008, χρειάστηκαν 409 συνεδριάσεις για να επιτευχθεί η ίδια κίνηση, από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι τον Αύγουστο του 2005. Την περίοδο που το πετρέλαιο κατέρρεε από τα 147 στα 33 δολάρια κάποιος αναγνώστης της στήλης είχε ρωτήσει αν είχε αρχίσει η περίοδος χειμωνιάτικου κλίματος για το μαύρο χρυσό και είχαμε απαντήσει πως θα είχαμε συγκεντρώσει μία περιουσία αν μαζεύαμε ένα ευρώ για κάθε φορά που κάποιος μας έκανε αυτήν την ερώτηση ή που έβγαζε αυτό το συμπέρασμα, από το 1999 και μετά.

Παρά το γεγονός, όμως, πως στον πολυετή ορίζοντα τα στοιχεία δείχνουν πως το κλίμα παραμένει θερινό για το μαύρο χρυσό, στο μεσοπρόθεσμο ανέβηκε πολύ, πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα ο ΕΚΤΑ 600 να προειδοποιήσει για ακραία ανοδική κατάσταση, δηλαδή μεσοπρόθεσμη φούσκα. Αν και είναι η φύση της φούσκας να φουσκώνει, ένα τέτοιου είδους στατιστικό στοιχείο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας στην ανάλυση μας.

Κλείνουμε με ένα απόσπασμα από πρόσφατη ανάλυση του 3FVIP.com: “Θα ήταν, όμως, σημαντικότατη παράλειψη να αγνοήσουμε τη μέτρηση του ώριμου μεσοπρόθεσμου ΕΚΤΑ 600, η οποία είναι τόσο ακραία που υποδηλώνει μεσοπρόθεσμη φούσκα τόσο για το ΓΔ όσο και για την ΕΤΕ.”

Με απλά λόγια, έχουμε μπει σε μία φάση όπου αναγνωρίζονται μεσοπρόθεσμες ακραίες ανοδικές καταστάσεις τόσο στο πετρέλαιο, που βοήθησε στην άνοδο των μετοχών, όσο και στην ίδια την αγορά μετοχών. Έτσι, αν και δεν έχει αλλάξει ακόμη η μεσοπρόθεσμη βαθμολόγηση του 3F2009 η οποία εξακολουθεί να επιτρέπει τη διακράτηση μεσοπρόθεσμων αγοραστικών θέσεων, έχει πλέον ως αντίπαλό της τις ακραία ανοδικές μετρήσεις.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις