Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Τί μπορεί να σημαίνει για τις μετοχές η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης;
638 αναγνώστες
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2009
00:51

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Είδαμε στις τελευταίες αναφορές μας πως το τρέχον χρηματιστηριακό ράλι επηρέασε θετικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και η τελευταία, με τη σειρά της, επηρέασε θετικά την αγορά μετοχών, μέσω της σχετικής έκθεσης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Η έκθεση της Τρίτης έδειξε μία θετική αύξηση της τάξης του 34,56% έναντι του προηγούμενου μήνα, ενώ η αύξηση του Απριλίου έναντι του Μαρτίου ήταν της τάξης του 51,67% και ισοφάρισε σε απόδοση αυτήν του Απριλίου του 1974.

Η τελευταία αυτή αύξηση της τιμής στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι η 4η μεγαλύτερη στην ιστορία του δείκτη (από το 1967) και αποτελεί μία από τις 9, μόνο, περιπτώσεις στους τελευταίους 446 μήνες, που η μηνιαία αύξηση του ήταν μεγαλύτερη από 20%. Έτσι, τα χρηματιστηριακά ράλι επηρεάζουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και στη συνέχεια αυτή επηρεάζει τα χρηματιστηριακά ράλι.

Αυτή η αμφίδρομη σχέση είναι παραπάνω από εμφανής στον επόμενο πίνακα, όπου αναλύεται τεχνικοστατιστικά η απόδοση του S&P 500 στον επόμενο μήνα, τρίμηνο και εξάμηνο μετά από αύξηση στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ποσοστού πάνω από 20%.

Ή μέση απόδοση του S&P 500 στις 8 προηγούμενες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από το 1967 και μετά, είναι +2,96% κατά τον επόμενο μήνα, +3,29 στο επόμενο 3μηνο και +2,79% στο επόμενο εξάμηνο. Στο 87,5% των περιπτώσεων μετά από μηνιαίες αυξήσεις πάνω από 20% στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ο επόμενος μήνας έχει φέρει κέρδη στον S&P 500, στο 71,4% των περιπτώσεων έχει φέρει κέρδη στο επόμενο τρίμηνο και στο 85,7% των περιπτώσεων έχει φέρει κέρδη στο επόμενο εξάμηνο

Αν κάποιος νομίζει, ωστόσο, πως η σχέση αλληλεπηρεασμού της χρηματιστηριακής οικονομίας με την πραγματική οικονομία, αφορά μόνο στις ΗΠΑ κάνει λάθος. Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με το δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη έδειξαν πως αυτός ενισχύθηκε, το Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008. φτάνοντας στις 69,3 από τις 67,2 μονάδες τον Απρίλιο.

Η διεθνοποίηση της αγοράς μετοχών που αποτελεί σημαντικό τμήμα της χρηματιστηριακής οικονομίας, οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση των επηρεαζόμενων από τη χρηματιστηριακή οικονομία συμπεριφορών, ακόμη και από τους καταναλωτές που δεν είναι ενεργοί επενδυτές.

Σε πρόσφατη ανάλυσή μας αναφέραμε πως “όσο και αν φαίνεται περίεργο μετά τις μεγάλες απώλειες της Τρίτης, το 3F2009 συνεχίζει να βαθμολογεί τη μεσοπρόθεσμη τάση θετικά και να θεωρεί λογική τη διακράτηση μεσοπρόθεσμων αγοραστικών θέσεων”.

Δύο συνεδριάσεις μετά τη μεγάλη πτώση η οποία μπέρδεψε τους επενδυτές αλλά και όχι τη μηχανική τεχνική ανάλυση, ο ΓΔ έχει καταγράψει εκ νέου κέρδη 3,32% με το δείκτη τραπεζών να έχει φτάσει στο +3,76%, το FTSEM στο +3,27% και το FTSES στο +3,32%, επιβεβαιώνοντας το σύστημα. Παρόλα αυτά, δεν έχει αλλάξει κάτι στη μεγαλύτερη εικόνα με την αγορά μετοχών να παραμένει σε μεσοβραχυπρόθεσμη πλάγια τάση.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις