Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Άνοδος στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης με αρνητικό ρεκόρ στην αγορά κατοικίας
674 αναγνώστες
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009
00:29

Άνάλυση ΕΚΤΑ:

Σε προηγούμενη μας ανάλυση δημοσιεύσαμε άρθρο του κυρίου Παναγιώτου στο οποίο υποστήριζε πως η παγκόσμια οικονομία αποτελεί, πλέον, ένα συνδυασμό της πραγματικής και της χρηματιστηριακής οικονομίας.

Μία, μόλις, ημέρα μετά ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία για την αγορά κατοικίας αλλά και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Στην πρώτη, ο βασικός δείκτης τιμών κατοικίας για τις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, έδειξε νέα μεγάλη πτώση και καταγραφή αρνητικού ρεκόρ για το Μάρτιο, με το Φοίνιξ και το Λας Βέγκας να έχουν υποστεί απώλειες τουλάχιστον 50% από τα υψηλά τους. Με άλλα λόγια, μία κατοικία που αγοράστηκε το 2005 ένα εκατομμύριο δολάρια, σε αυτές τις πόλεις, σήμερα αξίζει το πολύ 500 χιλιάδες δολάρια.

Οκτώ από τις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ καταγράφουν απώλειες πάνω από 40% και 17 από τις 20 πόλεις πάνω από 20%. Το Λος Άντζελες καταγράφει απώλειες της τάξης του 42%, το Μαϊάμι 47% και το Σικάγο 32%. Ο ΓΔ των 20 μεγαλύτερων πόλεων καταγράφει απώλειες 32%.

Παρά την συντριβή στην αγορά κατοικίας, ωστόσο, τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που δημοσιεύτηκαν χτες το απόγευμα στις ΗΠΑ, ήταν κατά 10 μονάδες υψηλότερα από τις προβλέψεις, επηρεαζόμενα από το τρέχον χρηματιστηριακό ράλι. Από το 1999 μέχρι σήμερα, μόλις 5 φορές έχει υπάρξει τόσο μεγάλη θετική διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και στις πραγματικές τιμές της.

Και για να επιβεβαιωθεί και η θεωρία περί αμφίδρομης σχέσης της πραγματικής με τη χρηματιστηριακή οικονομία, αρκεί να αναφέρουμε πως και στις 5 αυτές περιπτώσεις η αγορά μετοχών κατέγραφε, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμη άνοδο, ενώ την ημέρα της ανακοίνωσης των στοιχείων, ο S&P 500 έκλεισε, επίσης, με άνοδο. Με άλλα λόγια, η χρηματιστηριακή οικονομία (ράλι μετοχών) επηρέασε τα αποτελέσματα της πραγματικής οικονομίας (εμπιστοσύνη του καταναλωτή και άρα συμπεριφορά του) και η τελευταία μετέφερε την επιρροή, πίσω, στην αγορά μετοχών, ανατροφοδοτώντας την. Και όλα αυτά, συμβαίνουν την ώρα που ένας από τους σημαντικότερους τομείς της πραγματικής οικονομίας (αγορά ακινήτων) βουλιάζει με το γρηγορότερο ρυθμό στην ιστορία.

Στο χτεσινό μας άρθρο αναφερθήκαμε στη μηχανική τεχνική ανάλυση του 3F2009 και γράψαμε πως αυτή δε μπορεί να αναγνωρίσει κάτι διαφορετικό από το Λογικό και παραμένει ανεπηρέαστη από συναισθηματισμούς, φόβο, απληστία, ειδήσεις, θριάμβους ή κινδυνολογίες. Έτσι, παρά τις μεγάλες απώλειες της Τρίτης, συνέχισε να βαθμολογεί τη μεσοπρόθεσμη τάση θετικά και να θεωρεί λογική τη διακράτηση μεσοπρόθεσμων αγοραστικών θέσεων. Πράγματι, την Τετάρτη, ο ΓΔ κατέγραψε εκ νέου κέρδη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το 3FVIP.com παρά τις όποιες χρηματιστηριακές και οικονομικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο στις αγορές μετοχών, με την τάση να παραμένει πλάγια στο μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα και το Μάιο αισθητά αδύναμο σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

28/05 10:34  Babis Englezos
Αγαπητοί φίλοι

Επειδή κάποιοι φίλοι ίσως να αναρωτιούνται γιατί βάζουμε καθημερινά τις αναλύσεις της ΕΚΤΑ θα ήθελα να δώσω μια απάντηση:

Ένας από τους κυριότερους σκοπούς του ΣΕΔ είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη και σφαιρικότερη ενημέρωση των επενδυτών, πάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.
Από θεσμικά ζητήματα και θέματα Μετοχικού Ακτιβισμού, μέχρι θέματα αναλύσεων της αγοράς, Τεχνική και Θεμελιώδη ανάλυση και γενικά οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τον κάθε ιδιώτη επενδυτή.

Στα πλαίσια αυτά ο ΣΕΔ συνεργάζεται ΜΟΝΟ με πιστοποιημένους αναλυτές και με ΑΧΕ και δημοσιεύει όλες τις αναλύσεις και τα οικονομικά άρθρα που του στέλνουν.

Αυτή την εποχή δημοσιεύουμε τα άρθρα που μας στέλνει καθημερινά η ΕΚΤΑ και εβδομαδιαία η ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ.

Αν μας ζητήσει συνεργασία οποιοσδήποτε άλλος επαγγελματίας του χώρου (πάντα πιστοποιημένος) θα συνεργαστούμε ευχαρίστως και θα δημοσιεύσουμε όποια άρθρα ή αναλύσεις μας στείλει.

Οι επαγγελματίες βεβαίως παρουσιάζοντας τη δουλειά τους, κάνουν και μια έμμεση διαφήμιση της εταιρείας τους, στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας και της συνεργασίας τους με τον ΣΕΔ.

Εμείς έχουμε απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πιστοποιημένους επαγγελματίες της αγοράς και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι.

Αν λοιπόν κάποιος φίλος έχει σχέση ή φιλία με κάποια ΑΧΕ ή κάποιον πιστοποιημένο αναλυτή, που θέλει να μας στείλει τη δουλειά του, ευχαρίστως θα τη δημοσιεύσουμε.

Αυτό που δεν διαπραγματευόμαστε είναι η ανεξαρτησία του ΣΕΔ και δεν δεχόμαστε προτάσεις αποκλειστικής συνεργασίας από κανέναν απολύτως.

Όλοι οι επαγγελματίες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς είναι ευπρόσδεκτοι, στο blog, στο forum και στα Συνέδρια του ΣΕΔ, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, χωρίς ο ΣΕΔ να παίρνει θέση για το ποιος είναι ο καλύτερος...

Αυτό θα το κρίνουν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΕΔ, που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του Συνδέσμου.

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις