Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση ΕΚΤΑ-Δελτίο Τύπου ΣΕΔ
868 αναγνώστες
Τρίτη, 26 Μαΐου 2009
00:27

Ανάλυση ΕΚΤΑ:

Μήπως είναι ώρα να μιλήσουμε για μία “παγκόσμια χρηματιστηριακή οικονομία”;

Ένα από τα θέματα που ανέπτυξα στο σεμινάριο της περασμένης Τετάρτης στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα, ήταν ο βαθμός στον οποίο η παγκόσμια οικονομία, σήμερα, είναι, πλέον, χρηματιστηριακή. Είναι γνωστή η επικρατούσα άποψη ότι το χρηματιστήριο επηρεάζεται από την πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα την αντανακλά αλλά σε ποιο βαθμό, άραγε, συμβαίνει το αντίθετο;

Πρόκειται, όντως, για μία μονόδρομη σχέση όπου όσα συμβαίνουν στην οικονομία αποτυπώνονται στις χρηματιστηριακές αγορές λίγους μήνες νωρίτερα ή μήπως η χρηματιστηριακή αγορά έχει αναχθεί σε κάτι περισσότερο, το οποίο θα πρέπει να ονομάζουμε “χρηματιστηριακή οικονομία”;

Αν ο Ηράκλειτος είχε δίκαιο όταν πριν από 2500 χρόνια υποστήριζε ότι τα πάντα είναι ζήτημα βαθμού, τότε σε ποιο βαθμό επηρεάζει η πραγματική οικονομία τη χρηματιστηριακή και σε ποιο βαθμό ισχύει το αντίθετο;

Είναι, σήμερα, γνωστό τοις πάσι ότι η οικονομία διανύει μία περίοδο οξείας και βαθιάς κρίσης. Είναι, επίσης, γνωστό σε όσους ασχολούνται, έστω και λίγο, με τις χρηματιστηριακές αγορές μετοχών, ότι αυτές καταγράφουν ένα πολύ μεγάλο ανοδικό ράλι από τις αρχές Μαρτίου και μετά. Μία πληθώρα οικονομικών πακέτων βοήθειας, ένας πακτωλός χρημάτων από κρατικά δάνεια και μία σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι μερικά, μόνο, από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από την αρχή της κρίσης για να ενισχύσουν την οικονομία και να τονώσουν την ψυχολογία του καταναλωτή.

Και όμως, εξετάζοντας τα αποτελέσματα των σχετικών στατιστικών ερευνών και γκάλοπ σχετικά με την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την ψυχολογία των καταναλωτών, διαπιστώνουμε ότι κανένα από τα παραπάνω οικονομικά μέτρα δεν απέφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα μέχρι τις αρχές Μαρτίου, όταν και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμενε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης.

Από τότε και έπειτα, ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε δραματικά και τα διαγράμματα της ψυχολογίας των καταναλωτών (προσοχή, όχι μόνο των επενδυτών) πήραν την ανιούσα ακολουθώντας πιστά το χρηματιστηριακό ράλι. Ό,τι δεν κατάφεραν να κάνουν τα τρισεκατομμύρια της FED μπόρεσε να το πετύχει μία άνοδος της διεθνούς (και συνεπώς και των επιμέρους κρατικών) αγοράς μετοχών.

Και αν αυτό δεν είναι, από μόνο του, ένα πολύ σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο του βαθμού στον οποίο η σχέση πραγματικής οικονομίας και αυτού που ορίσαμε ως “χρηματιστηριακή οικονομία” έχει γίνει αμφίδρομη, υπάρχουν πολλά ακόμη τα οποία οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Για παράδειγμα, ενώ μέχρι τις αρχές Μαρτίου οι προβλέψεις για τα κέρδη των εταιριών του αμερικανικού χρηματιστηρίου βρίσκονταν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης, ήταν, δηλαδή, εξαιρετικά αρνητικές, ως εκ θαύματος, από την αρχή του ράλι και μετά απογειώθηκαν και φτάνοντας στο σήμερα είναι στα όρια του να μετατραπούν σε θετικές.

Είναι, ίσως, η ώρα να δούμε την παγκόσμια οικονομία από μία νέα οπτική γωνία και να αντιληφθούμε ότι υπάρχει και μία άλλη διάστασή της, η οποία διεκδικεί να γίνει όσο σημαντική και η ίδια. Ζούμε, πια στα χρόνια της παγκόσμιας χρηματιστηριακής οικονομίας.

Πάνος Παναγιώτου 3FVIP.com

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

------------------------------------------------------------------------------------------

Δελτίο Τύπου ΣΕΔ-Φωτογραφίες από τη 2η Προσυνεδριακή Ημερίδα:
www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

26/05 00:56  favlos
Η αμφίδρομη σχέση είναι γεγονός εδώ και αρκετό καιρό με την Χρηματιστηριακή οικονομία να διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτη τη σχέση.
Πολύ σωστή επισήμανση/διαπίστωση.
Έχω αναφερθεί πολλές φορές ''σε αυτό που λέμε πραγματική οικονομία''μόνο για λόγους κατανόησης,υπονοώντας την δύναμη και την παράλληλη ύπαρξη της Χρηματιστηρικακής Οικονομίας,όρος κατανοητός που περιγράφει σωστά αυτό που εκφράζει.
26/05 01:19  Babis Englezos
Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Για παράδειγμα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως ανεβαίνουν, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η κρίση τελείωσε.

Οι κυβερνήσεις πήραν μέτρα για στήριξη των οικονομιών, αλλά δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να "θεραπεύσουν" τις αιτίες που γέννησαν την κρίση.

Εύλογα λοιπόν γεννιέται το ερώτημα:
Μήπως αυτή τη φορά η "Χρηματιστηριακή Οικονομία" προηγηθεί σε ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας;

Μήπως ακόμα-ακόμα η "χρηματιστηριακή ανάπτυξη" προκαλέσει από μόνη της την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας;

Όροι δυσνόητοι και πρωτόγνωροι...

Τα πάντα όμως ακολουθούν μια εξελικτική πορεία.
Ένα παγκόσμιο process, για να μιλήσουμε και με...άλλους όρους.

Μαρξιστικός...Καπιταλισμός
Ακόμα και αυτό δεν θα με παραξένευε σήμερα.

Μπάμπης Εγγλέζος
26/05 07:37  shareholder-cs
Η πορεία των χρηματαγορών παράγει οικονομικά αποτελέσματα στη πραγματική οικονομία, αυτό δεν είναι καινούργιο αλλά με τη γιγάντωση των αγορών τώρα είναι εντονότερο.
Η άνοδος των χρηματαγορών είναι εξ αντικειμένου μέρος της γενικότερης επίλυσης της οικονομικής κρίσης (που ήταν εν πολλοις κρίση των χρηματαγορών που εξήχθη στη πραγματική οικονομία) και αυτό έχει συνειδητοποιηθεί απ τα κέντρα και υποβοηθείται, οπότε και ανατροφοδοτεί και συνδράμει την επίλυση της γενικότερης κρίσης.
Και με τη σειρά της, δια του ελέγχου και μετριασμού της κρίσης στη πραγματική οικονομία , ανατροφοδοτείται η άνοδος των χρηματαγορών για ακόμα ψηλότερα...
Βίοι παράλληλοι...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις