Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση ΕΚΤΑ-Πρόσκληση ΣΕΔ
682 αναγνώστες
Τετάρτη, 20 Μαΐου 2009
21:18

Ανάλυση ΕΚΤΑ:

Η Νορβηγία μας στερεί την πρωτιά και στο χρηματιστήριο

Έχουμε δει σε πολλές αναλύσεις μας πως το ΧΑ είναι υπερβολικό τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο. Μετά από τη χειρότερη απόδοση στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2008 και την παρατεταμένη παραμονή του στη δεκάδα των χειρότερων σε απόδοση χρηματιστηρίων του κόσμου σε όλο το περασμένο έτος και έπειτα από μία έντονα αρνητική αρχή στο 2009, το τρέχον ράλι έδωσε την ευκαιρία στο ΧΑ να επιβεβαιώσει στο απόλυτο τη φήμη του και να πετύχει πολύ μεγάλα κέρδη.

Φαίνεται, ωστόσο, πως η Νορβηγία μας έχει βάλει στο μάτι φέτος και στο χρηματιστήριο καθώς είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που καταγράφει απόδοση καλύτερη από της Ελλάδας από την αρχή της χρονιάς. Με κέρδη της τάξης του 29,21% έναντι 26,15% για την Ελλάδα, έρχεται πρώτο σε απόδοση μεταξύ των χρηματιστηρίων της γηραιάς ηπείρου αφήνοντας το ΧΑ δεύτερο.

Μπορεί από την αρχή της χρονιάς το ΧΑ να καταγράφει εκπληκτικά κέρδη της τάξης του 26,15% αλλά η Γερμανία βρίσκεται στο +3% και οι ΗΠΑ και Βρετανία στο +1%. Καμία από τις G7 χώρες δεν καταγράφουν στο αντίστοιχο διάστημα κέρδη μεγαλύτερα του 5%, με μόνη εξαίρεση το +12,62% του Καναδά.

Μελετώντας τις αποδόσεις των 83 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου, διαπιστώνουμε πως το ΧΑ είναι 20ο στη λίστα με τις καλύτερες αποδόσεις στο 2009 ενώ 1ο είναι το Περού με +72,92%, 2η η Ρωσία με +53,33%, 3η η Ινδία με +48,25% και 4η η Κίνα με +47,01%. Οι αναδυόμενες αγορές υπερτερούν ξεκάθαρα των ώριμων σε απόδοση, ενώ αν κάποιος επέλεξε την Κόστα Ρίκα για χρηματιστηριακές επενδύσεις και όχι για διακοπές, έκανε, μάλλον λάθος επιλογή καθώς με απώλειες από την αρχή του έτους της τάξης του 39,94% είναι το χειρότερο σε απόδοση χρηματιστήριο στον κόσμο.

Η πίεση της αγοράς, ο ανταγωνισμός, οι ανάγκες του χρηματιστηριακού μάρκετινγκ και του επενδυτικού παιχνιδιού κάνουν τις μεγάλες επενδυτικές εταιρίες να δημοσιεύουν τους στόχους για το κλείσιμο βασικών δεικτών, όπως του S&P 500 στο τέλος κάθε έτους. Όπως έχουμε δει σε πολλές αναλύσεις μας οι προβλέψεις τους είναι συνήθως, εκτός τόπου και χρόνου αλλά μέχρι στιγμής στο 2009 μοιάζουν να είναι μόνο ... εκτός χρόνου.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή στο ξεκίνημα του έτους οι επενδυτικοί οίκοι ως σύνολο είχαν δώσει ως τιμή στόχο του S&P 500 στο τέλος του 2009, τις 1049 μονάδες, κάτι που σήμαινε κέρδη της τάξης του 16,2% σε ετήσια βάση. Όταν οι αγορές έχαναν 20% οι επενδυτικοί οίκοι μείωσαν το στόχο τους κατά 100 μονάδες, στις 949, όπου και παραμένει μέχρι τώρα.

Όσο όμως, η αγορά κέρδιζε έδαφος μετά το ράλι της 9ης Μαρτίου, οι διεθνείς οίκοι δεν προσάρμοσαν το στόχο τους και έτσι ο στόχος για το τέλος του 2009 απέχει, μόλις, 4,19% από την τρέχουσα τιμή του S&P 500 με τη διαφορά ότι έχουμε Μάιο και όχι Δεκέμβριο.

 Σήμερα Τετάρτη 20-5-2009,πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχειο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα το σεμινάριο του κυρίου Παναγιώτου και ο διευθυντής του 3FVIP.com βρέθηκε από την Τρίτη στην πόλη για να απολαύσει τη θέα στην Ακρόπολη και τη Βουλή, η οποία του φάνηκε πιο ακίνδυνη τώρα που είναι κλειστή. Δυστυχώς λόγω του περιεχομένου του σεμιναρίου αλλά και του αυστηρώς περιορισμένου αριθμού θέσεων, δε μας επιτράπηκε να γράψουμε πολλά στοιχεία για το σεμινάριο αλλά και πολλοί αιτήσαντες για να το παρακολουθήσουν δε βρήκαν θέση. Έτσι η ΕΚΤΑ ανακοινώνει 5 θέσεις για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του και οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν από σήμερα στο info@sta-gr.com


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕΔ ΣΤΗ 2η ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ:

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις