Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Μικτή εικόνα για τη διεθνή αγορά μετοχών στο 1ο μισό του μήνα
571 αναγνώστες
Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009
00:03

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Το 1ο μισό του Απριλίου είχε φέρει αξιόλογα κέρδη σε όλους τους βασικούς διεθνείς δείκτες και ήταν ο προθάλαμος για μία πολύ δυναμική συνέχεια. Μία ημέρα πριν τη συμπλήρωση του 1ου μισού του Μαΐου η εικόνα είναι κάπως διαφορετική. Ξεκινώντας από τον οδηγό του ράλι, το Nasdaq, μέχρι σήμερα καταγράφει μικρές απώλειες και όχι κέρδη ενώ στην Ευρώπη απώλειες καταγράφουν και οι DAX και CAC.

Στην άλλη πλευρά της όχθης, κέρδη καταγράφουν οι S&P 500, Dow Jones, FTSE και Nikkei. Έτσι οι 4 από τους 7 βασικούς διεθνείς δείκτες καταγράφουν μέτρια κέρδη και οι 3 μικρές απώλειες, δημιουργώντας μία εικόνα μειωμένης δυναμικής, πάντα σε σχέση με τους 2 προηγούμενους μήνες.

Ίσως πιο ενδιαφέρουσα από την εικόνα των βασικών δεικτών να είναι αυτή του δείκτη τραπεζών και του δείκτη μετοχών κατοικίας στις ΗΠΑ. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει μεγάλα κέρδη της τάξης του 15% επιμηκύνοντας το ράλι του για 3ο διαδοχικό μήνα την ώρα που ο δείκτης μετοχών κατοικίας καταγράφει απώλειες κοντά στο 10%, βάζοντας παύση στο δίμηνο ράλι του, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Το παζλ του σκεπτικισμού των οργανωμένων κεφαλαίων ολοκληρώνεται εξετάζοντας την απόδοση του γεν, η οποία είναι θετική και των ομολόγων, που μετά από ένα μήνα μεγάλων απωλειών παραμένουν στο μηδέν στο 1ο μισό του τρέχοντος μήνα.

Πέρα από αυτά, όλοι οι βασικοί δείκτες μετοχών παραμένουν κάτω από τους ΚΜΟ 200 ημερών τους, χωρίς να απομακρύνονται ιδιαίτερα από αυτούς, παρατείνοντας τη δοκιμασία τους. Όπως είδαμε σε προηγούμενη ανάλυση ο Nasdaq ήταν ο πρώτος διεθνής δείκτης που πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του και με εξαίρεση τη μία ημέρα παραμονής πάνω από τον αντίστοιχό του, του FTSE και ο μοναδικός. Στην τεχνική στατιστική ανάλυση σχετικά με τις αποδόσεις του Nasdaq μετά από κλείσιμό του πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του, που ακολουθεί αμέσως μετά μίας παρατεταμένης παραμονής του κάτω από αυτόν, είδαμε πως όταν συμβαίνει αυτό, ενώ είναι θετικό για το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο μεσοπρόθεσμο τείνει να αποτελεί προμήνυμα πιέσεων.

Έτσι σε εκείνη την ανάλυση είδαμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΚΜΟ 200 λειτουργεί, κατά κανόνα, περισσότερο ως αντίσταση για το Nasdaq, παρά ως αφετηρία άμεσης συνέχισης της ανόδου. Μέχρι στιγμής έχει συμβεί, ακριβώς, αυτό, με τον ΚΜΟ 200 να έχει λειτουργήσει ως μία κινητή αντίσταση για το δείκτη τεχνολογίας, έχοντας βάλει παύση στο ράλι του.

Όσον αφορά στο ΧΑ, ο ΓΔ καταγράφει κέρδη στο 1ο μισό του μήνα, τα οποία, όμως, είναι μικρότερα από το αντίστοιχο διάστημα του Απριλίου. Το 3F2009 συνεχίζει να βαθμολογεί θετικά τη μεσοπρόθεσμη τάση αλλά με μειωμένη τιμή.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στατιστικά από Verdadeiro-T.A. από KARBY:

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

 

Σχόλια

15/05 00:16  Babis Englezos
Τελικά ο ΚΜΟ200 είναι ίσως ο πιο σημαντικός δείκτης, γιατί δείχνει την μακροπρόθεσμη τάση και την γενικότερη ψυχολογία της αγοράς.

Χρειάζεται όμως απαραίτητα ένα φίλτρο 3 ημερών. Ίσως μάλιστα στην παρούσα ρευστή κατάσταση που διανύουμε να χρειάζεται και 5 ημέρες.

Διαφορετικά ο ΚΜΟ200 λειτουργεί σαν αντίσταση.

Γενικά δηλαδή όταν ο ΓΔ πλησιάζει τον ΚΜΟ200 χρειάζεται αυξημένη προσοχή από τους επενδυτές.

Αν ο ΓΔ τον διασπάσει πειστικά με καλούς όγκους και παραμείνει πάνω από αυτόν 4-5 μέρες τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης.

Προσωπικά παρακολουθώ πάντα τον ΚΜΟ200, είτε πρόκειται για τον ΓΔ, είτε πρόκειται για επί μέρους μετοχές.
15/05 00:59  Βασίλης Μαρκάκης
Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι η «απόσταση» του δείκτη ή της μετοχής από τον 200ρη, υποδηλώνει και το μέγεθος της υπερβολής (θετικής ή αρνητικής) την δεδομένη χρονική στιγμή.
Προσέξτε πόσο απέχει π.χ ο Γεν. Δείκτης την ημέρα που κατέγραψε το Χ.Α.Α. το ιστορικό υψηλό του στις 17/09/1999 (6484 μον.) από τον 200ρη (3800 μον.). Θετική απόκλιση 2700 μον.! Στον αντίποδα, στις 24/10/08 με τον Γεν. Δείκτη στις 1626 μον. ο 200ρης ήταν στις 3700 μον. ! Αρνητική απόκλιση περίπου 2000 μον.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Με εκτίμηση.
Β.Μ
15/05 01:07  Babis Englezos
Απόλυτα σωστό το σχόλιο σου αγαπητέ φίλε.

Ένα σχόλιο μόνο για τη "φιλοξενία":

Όπως έχω πει πολλές φορές ο ΣΕΔ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
Ούτε δική μου, ούτε κανενός άλλου.
Ανήκει σε όλους τους επενδυτές...

Επομένως και αυτό το blog του ΣΕΔ ανήκει σε όλους τους επενδυτές.

Δεν θα ήθελα λοιπόν εσύ και όλοι οι άλλοι φίλοι να αισθάνεσθε εδώ σαν "φιλοξενούμενοι", αλλά σαν "ιδιοκτήτες" αυτού του χώρου.

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις