Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Τί μας δείχνουν τα ποσοστά short θέσεων για το ράλι
839 αναγνώστες
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009
01:02

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα τελευταία στοιχεία για τα ποσοστά των θέσεων short στους βασικούς δείκτες S&P στις ΗΠΑ. Στον S&P 1500, που περιλαμβάνει 1500 μετοχές, το ποσοστό έχει μειωθεί, από το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του κραχ, το Σεπτέμβριο του 2008, στο χαμηλότερο από τα μέσα του 2007.

Μεγάλη μείωση στο ποσοστό των short θέσεων καταγράφετε και στον S&P 400 ενώ η μεγαλύτερη εντοπίζεται στον S&P 600. Αντίθετα, στο βασικότερο δείκτη, τον S&P 500 το ποσοστό short θέσεων επί του συνόλου των θέσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα τιμών. Ο λόγος που ο S&P 500 συνεχίζει να έχει υψηλά ποσοστά short θέσεων έχει να κάνει με μία λίστα 5 μεγάλων μετοχών, όπως αυτή της Citigroup, που επηρεάζουν το δείκτη καταλυτικά

Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία για τα ποσοστά short θέσεων μας δείχνουν ότι μετά το μεγαλύτερο σε απόδοση ράλι 9 εβδομάδων, των τελευταίων 70 ετών, τα “στοιχήματα” για πτώση έχουν υποστεί συντριπτική πτώση φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών. Έτσι, αν βγαίνει ένα συμπέρασμα από τα ποσοστά short θέσεων αυτό είναι πως οι επενδυτές είναι, αυτήν τη στιγμή, πολύ λιγότερο επιθετικοί προς τα κάτω, απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη φάση από την αρχή της πτώσης.

Αυτό συνεπάγεται πως η ψυχολογία έχει μετατραπεί σε θετική, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό και είναι λίγοι οι επενδυτές που ποντάρουν στην πτώση. Επιπλέον, σε περίπτωση συνέχισης της ανόδου, θα λείπει η καύσιμη ύλη που προέρχεται από το κλείσιμο short θέσεων. Έτσι, τα χαμηλά ποσοστά θέσεων short επί του συνόλου των θέσεων στις ΗΠΑ, δεν αποτελούν σε αυτή τη φάση μία ιδιαίτερα θετική ένδειξη. Με το ράλι να έχει σπάσει τα περισσότερα ιστορικά ρεκόρ σε ένταση και ταχύτητα, ένας δείκτης που φανερώνει αυξημένα επίπεδα αισιοδοξίας δεν είναι η ιδανικότερη ένδειξη.

Στη χτεσινή μας ανάλυση είχαμε αναφέρει, μεταξύ άλλων: “Έτσι, με το ΓΔ να τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, ίσως δεν είναι εντελώς παράλογη η σκέψη κατοχύρωσης μερικών κερδών σε μία ημέρα που το ταμπλό δείχνει +2%”. Η συνεδρίαση της Τετάρτης επιβεβαίωσε την παραπάνω πρόταση με το ΓΔ να σημειώνει σημαντικές απώλειες.

Όσον αφορά τη μέχρι τώρα πορεία του ράλι στις ΗΠΑ, νέα στοιχεία από το 3FVIP.com δείχνουν πως η 1η σε απόδοση κατηγορία μετοχών συμπεριλαμβάνει αυτές που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από το υψηλό του Ιανουαρίου μέχρι το χαμηλό του Μαρτίου και οι οποίες καταγράφουν μέσο όρο κερδών της τάξης του 154%. Αυτή είναι μία ένδειξη του κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είχε, σε σημαντικό βαθμό, το ράλι.

Δεύτερη σε απόδοση κατηγορία είναι αυτή των μετοχών με το χαμηλότερο p/e δηλαδή το κλάσμα τιμής της μετοχής προς κέρδη, Με άλλα λόγια οι “φτηνές” μετοχές με βάση αυτόν τον απλό δείκτη, προτιμήθηκαν από τα οργανωμένα κεφάλαια και η μέση απόδοση της κατηγορίας είναι +77,45%. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη της εισόδου και οργανωμένων κεφαλαίων στο ράλι, γεγονός θετικό. Τη χειρότερη απόδοση κατέγραψαν οι μετοχές με την καλύτερη απόδοση από την κορυφή του Ιανουαρίου μέχρι τον πυθμένα του Μαρτίου.

Συμπερασματικά το ράλι φαίνεται να προσέγγισε τόσο μακροπρόθεσμα οργανωμένα κεφάλαια όσο και μεσοπρόθεσμα κερδοσκοπικά κεφάλαια, με τα δεύτερα, να φαίνεται πως υπερέχουν. Αυτή η διαπίστωση μεταφέρει καλά και άσχημα νέα: τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια τοποθετούνται, κατά κανόνα, με προοπτική, τουλάχιστον, 6 μηνών. Αντίθετα τα μεσοπρόθεσμα, έχουν ορίζοντα 1 με 3 μήνες. Έχοντας ξεπεράσει τους 2 και βαδίζοντας στον 3ο μήνα του ράλι, δε μπορούμε να αποκλείσουμε την προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών από τα μεσοπρόθεσμα κεφάλαια, η οποία, κατά κανόνα, οδηγεί σε γενικευμένες πιέσεις.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

14/05 02:04  Babis Englezos
Ο κύριος Παναγιώτου εξακολουθεί να μας στέλνει πολύ χρήσιμα στοιχεία και μάλιστα ένα 24ωρο πριν τα στείλει σε άλλες ιστοσελίδες και ΜΜΕ.

Τον ευχαριστούμε πολύ.

Στις 20-5-2009 που έχει το σεμινάριο στη Μ.Βρετανία μετά από πρόσκληση του θα πάω για να τον γνωρίσω από κοντά.

Έχει προσφέρει πολλά στον ΣΕΔ, χωρίς ποτέ να μας ζητήσει τίποτα.

Ακόμα και το σεμινάριο του εγώ του ζήτησα την άδεια να το προβάλλουμε από τον ΣΕΔ.
Εκείνος δεν το ζήτησε ποτέ...
14/05 02:08  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Ευχαριστώ παιδιά, πολύ χρήσιμη η ανάλυσή σας...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις