Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Είναι το 2009 το 2003 σε επανάληψη;
672 αναγνώστες
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009
02:19

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Έχουν συμπληρωθεί 6 χρόνια από το ράλι του ΓΔ που τον είχε απογειώσει από τα πολυετή χαμηλά επίπεδα των 1500 μονάδων στις 2300 μονάδες. Το ράλι εκείνο είχε ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου του 2003 και προκειμένου ο ΓΔ να πετύχει την άνοδο αυτή των 800 μονάδων, χρειάστηκε 5 μήνες. Ένα μήνα νωρίτερα, στις αρχές του Αυγούστου 2003, ο ΓΔ είχε φτάσει στις 2200 μονάδες όπου και διόρθωσε βραχυπρόθεσμα, πριν καταγράψει το τελευταίο ράλι που τον έφερε στη μεσοπρόθεσμη κορυφή των 2300 μονάδων στα τέλη Αυγούστου.

Το ράλι του 2009 ξεκίνησε στις 09 Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς 6 χρόνια παρά 4 ημέρες μετά την άνοδο του 2003, προσδίδοντάς του, σχεδόν, επετειακό χαρακτήρα. Όπως και 6 χρόνια νωρίτερα, ήρθε μετά από μία πολύ αρνητική αρχή της χρονιάς, η οποία έμοιαζε με συνέχιση της μακροπρόθεσμης πτώσης που ξεκίνησε από το κραχ του 2000.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, η διεθνής οικονομία είναι σε ύφεση, τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τα ομόλογα στα ύψη. Συνεχίζοντας με τις ομοιότητες, το ράλι του 2003 είχε αμφισβητηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών και των επενδυτών όπως ακριβώς συνέβη και με το τρέχον. Βαδίζοντας στα χνάρια του παρελθόντος και το τρέχον ράλι του ΓΔ τον εκτίναξε από τις 1500 στις 2200 μονάδες.

Αν τότε, όμως, χρειάστηκαν 4 μήνες για να συμβεί αυτό, σήμερα έφτασαν, μόλις, 2 μήνες. Η ταχύτητα ανόδου του ΓΔ το 2009 είναι διπλάσια αυτής του αντίστοιχου ράλι του 2003. Και αν η ταχύτητα ανόδου είναι διπλάσια, δε μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι αυτό δε θα αποτυπωθεί και στην επόμενη διόρθωση, εμποδίζοντάς την από τα να είναι ήπια.

Ακόμη, της ανόδου του 2003 είχαν προηγηθεί 2 χρόνια οικονομικής ύφεσης και το τότε πλάνο αντιμετώπισής της, είχε ως βασικό συστατικό του την ενίσχυση της οικονομίας μέσω της τεράστιας αύξησης της ρευστότητας, της παροχής δανείων σε κάθε ον που δεν περπατούσε στα 4 πόδια αλλά στα 2 και της δημιουργίας μίας τεχνητής οικονομικές ανάπτυξης, βασισμένης στη δημιουργία υπεραξιών. Όλοι γνωρίζουμε που μας έφερε, τελικά, το πλάνο αντιμετώπισης της προηγούμενης κρίσης.

Σήμερα, όμως, η διεθνής οικονομία προσπαθεί να δανειστεί το δρόμο της έξω από την κρίση, χρεώνοντας υπέρμετρα τα κράτη. Η αγορά κατοικίας δεν υπάρχει ως κρυμμένος άσσος στο μανίκι της, ενώ η ρευστότητα αναζητείτε στα τυπογραφεία της FED και στο τυπωμένο χρήμα, το οποίο δεν είναι άλλο από επιπλέον χρέος.

Η αρχή του 2009 μοιάζει πολύ με την αρχή του 2003 και μπορεί να μπερδέψει και τον πιο έμπειρο αναλυτή. Μία πιο προσεκτική ματιά στα πράγματα, όμως, μας δείχνει ότι οι δύο εικόνες είναι πολύ διαφορετικές.

Έτσι, με το ΓΔ να τρέχει με την ταχύτητα του φωτός, ίσως δεν είναι εντελώς παράλογη η σκέψη κατοχύρωσης μερικών κερδών σε μία ημέρα που το ταμπλό δείχνει +2%. Αν υπάρχει ένα πράγμα βέβαιο αυτό είναι ότι το 2009 δεν είναι το 2003 σε επανάληψη.

Όσον αφορά στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Nasdaq, τα τελευταία στοιχεία από το 3FVIP.com μας λένε πως πρόκειται μόλις για τη 12η φορά στην ιστορία του δείκτη που καταγράφει ράλι ίσο ή μεγαλύτερο των 9 διαδοχικών θετικών εβδομάδων ενώ είναι το 2ο σε απόδοση, σε αντίστοιχο διάστημα, στην ιστορία με 33% πίσω από 37,38% και καταγράφηκε στο ζενίθ της φούσκας τεχνολογίας, στα τέλη του 1999!


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

VIP Πρόσκληση
στο Σεμινάριο Τεχνικής & Επιστημονικής τεχνικής ανάλυσης
του κυρίου Πάνου Παναγιώτου

Όνομα επίσημου προσκεκλημένου
κύριος
Χαράλαμπος Εγγλέζος

Πρόεδρος ΣΕΔ


Ημερομηνία Σεμιναρίου: 20 Μαΐου 2009

Διάρκεια: 09:30 – 16:30

Τόπος: Αθήνα: Χρυσή Αίθουσα ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρετανία”

Τίτλος Σεμιναρίου:

Κερδίζοντας σταθερά από τις χρηματιστηριακές αγορές – ο χάρτης του trading

Με τιμή,

ΕΚΤΑ

Αναλυτικό πρόγραμμα και άλλες πληροφορίες για το σεμινάριο στη διεύθυνση:

www.xrimanews.gr/index.php/3f/7003.html

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις