Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΓΔ: εντυπωσιακά κέρδη στο 2009 αλλά και σε υπερτιμημένα εδάφη
616 αναγνώστες
Παρασκευή, 8 Μαΐου 2009
09:58

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Από την αρχή του έτους ο ΓΔ καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 20,94%, με τις τράπεζες και το δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης να έχουν καταγράψει κέρδη 26,50%.

Από την αρχή του ράλι τα κέρδη του ΓΔ πλησιάζουν το 50% ενώ αυτά του δείκτη τραπεζών έχουν ξεπεράσει το 100%. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης καταγράφει κέρδη 47% και αυτός της μικρής κέρδη 34,25%. Από την αρχή του έτους η ΕΤΕ καταγράφει άνοδο κατά 31,11% και η ΤΙΤΚ κατά 43,56%. η ΜΥΤΙΛ καταγράφει κέρδη κατά 27,14% και η ALPHA κατά 26,18%.

Οι απόλυτοι πρωταγωνιστές από την αρχή του ράλι είναι οι μετοχές των ΕΤΕ και ALPHA, με την πρώτη να πλησιάζει σε κέρδη το 100% και τη δεύτερη να έχει ξεπεράσει το 130%. Θυμίζουμε ότι αυτές είναι και οι δύο μετοχές τις οποίες κατά κόρον παρουσιάσαμε στην έναρξη του ράλι. Από τις βασικές μετοχές του ΧΑ τα μικρότερα κέρδη από την αρχή του ράλι καταγράφει η μετοχή του ΟΤΕ.

Εξετάζοντας ειδικότερα τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου από την αρχή του έτους, η εικόνα είναι απολύτως θετική με τις περισσότερες μετοχές να καταγράφουν κέρδη πάνω από 20%. Από την αρχή του ράλι 5 τραπεζικές μετοχές καταγράφουν κέρδη κοντά ή και πάνω από 100% (ΕΤΕ, ALPHA, EUROB, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΚΥΠΡΟΥ).

Το μέγεθος και η ταχύτητα της ανόδου του ΓΔ σε διάστημα 2 μηνών, είναι η μεγαλύτερη από το 1999. Στη μοντέρνα ιστορία του ΧΑ, δηλαδή από το 1985 και μετά, έχουν υπάρξει 7 περιπτώσεις παρόμοιων ράλι πριν από το 1999, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο, ως περιφερειακό, χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μέση αστάθεια απ' ότι τα διεθνή. Στη συντριπτική πλειοψηφία προηγούμενων, αντίστοιχων με το σημερινό, ράλι, ο ΓΔ κατέγραψε μέσα στον επόμενο μήνα, τουλάχιστον, μία διορθωτική κίνηση.

Ωστόσο, οι μόνες περιπτώσεις που μετά από αντίστοιχα ράλι ο ΓΔ οδηγήθηκε σε μακροπρόθεσμη πτωτική τάση, ήταν όταν τα ράλι αυτά λάμβαναν χώρα μετά από πολυετείς ανόδους. Σε γενικές γραμμές ο ΓΔ φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θετική συσχέτισή του με την αμερικανική αγορά μετοχών, καθώς, όπως και σε εκείνη, τέτοιου είδους ράλι όπως το πρόσφατο παίζουν, στατιστικά, το ρόλο μίας ασπίδας απέναντι στην επόμενη πτωτική κίνηση, εμποδίζοντας, κατά κανόνα την καταγραφή νέου χαμηλού.

Κατά κανόνα και πάλι, τα χαμηλά επίπεδα του ΓΔ από τα οποία ξεκινούν τα συγκεκριμένα ράλι, δε διασπώνται από την επόμενη πτωτική κίνηση. Σε γενικές γραμμές, άνοδοι όπως η τρέχουσα, είναι θετικές για το ΓΔ και ενδεικτικές της τοποθέτησης έξυπνων κεφαλαίων με αποτέλεσμα να έχουν θετική επιρροή στη μακροπρόθεσμη τάση. Το ίδιο έχει συμβεί και στην παρούσα φάση με το ράλι του ΓΔ να έχει παράσχει την οριστική επιβεβαίωση στην πρόβλεψη για παύση της μακροπρόθεσμης πτώσης και για την ύπαρξη αρνητικής φούσκας στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής πως τόσο το ΧΑ όσο και η διεθνής αγορά μετοχών είναι, στατιστικά, υπερτιμημένη στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και έτσι παραμένει επιρρεπής σε πτωτικές κινήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που οι εντολές κατοχύρωσης κερδών είναι απολύτως απαραίτητες σε αυτήν την περίοδο.

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις