Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Μεγάλη Ύφεση και τρέχουσα κρίση φέρνουν παρόμοιες χρηματιστηριακές κινήσεις;
612 αναγνώστες
Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009
23:27

Ημερήσιο σχόλιο από την ΕΚΤΑ:

Ο ΓΔ διανύει την 8η εβδομάδα θετικής βαθμολόγησης της μεσοπρόθεσμης τάσης του από το 3F2009 και σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε ακολουθήσει και παρουσιάσει τα σήματα της μηχανικής τεχνικής ανάλυσης καθώς και την επενδυτική στρατηγική που έπρεπε να ακολουθήσει ένας επενδυτής, σύμφωνα με την επιστημονική τεχνική ανάλυση.

Όπως έχουμε δείξει πολλές φορές στο παρελθόν, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επηρεάζεται απόλυτα ως προς την κατεύθυνση της τάσης της από τη διεθνή αγορά και η τελευταία έχει ως βασικότερη τουρμπίνα της την αμερικανική αγορά μετοχών. Σε παλαιότερες αναλύσεις είχαμε δημοσιεύσει στοιχεία από το 3FVIP.com που επιβεβαίωναν την πάρα πολύ μεγάλη θετική συσχέτιση του ΓΔ με τον S&P 500 και τον Dow Jones.

Το τρέχον ράλι δεν έχει αποτελέσει εξαίρεση και έτσι δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως και την περίπτωση του Dow Jones η μηχανική τεχνική ανάλυση βαθμολογεί τη μεσοπρόθεσμη τάση θετικά για 8η, διαδοχική εβδομάδα. Με τον αμερικανικό δείκτη βαρόμετρο να έχει συμπληρώσει 8 εβδομάδες κερδών και να διανύει την 9η, είναι ενδιαφέρον τόσο για την πορεία της διεθνούς αγοράς μετοχών όσο και του ΧΑ, να γνωρίζουμε τί συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις ράλι, στα προηγούμενα χρόνια.

Κατ' αρχήν, στο τρέχον ράλι ο Dow έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 28,7% από το χαμηλό της 9ης Μαρτίου. Σύμφωνα με το 3FVIP.com στα τελευταία 110 χρόνια έχουν υπάρξει μόνο άλλες 7 αντίστοιχες περιπτώσεις που ο αμερικανικός δείκτης βαρόμετρο ενισχύθηκε τόσο πολύ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Από τις 7 αυτές περιπτώσεις οι 3 έλαβαν χώρα πριν από την Μεγάλη Ύφεση, 3 κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και μόλις 1 έχει καταγραφεί από τότε και μετά.

Το γεγονός της εμφάνισης παρόμοιων χρηματιστηριακών κινήσεων σήμερα, με αυτές κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης που σηματοδοτήθηκε με το κραχ του '29, δεν είναι τυχαίο. Όπως έχουμε δείξει σε πολλές μελέτες μας, τα επίπεδα αστάθειας της τρέχουσας κρίσης συναντώνται μόνο πίσω στην περίοδο της κρίσης μετά το '29 και αυτό συνεπάγεται υπερβολές τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση και ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο εύρος κινήσεων για τους βασικούς δείκτες, απ' ότι σε φυσιολογικές περιόδους.

Είναι χαρακτηριστικό πως και οι 7 περιπτώσεις αντίστοιχων ράλι με το τρέχον, έλαβαν χώρα σε περιόδους κρίσεων, μεγαλύτερη ή μικρότερης κλίμακας. Τί μας δείχνει, όμως, η στατιστική τεχνική ανάλυση για την πορεία της αγοράς μετοχών, με δείκτη οδηγό τον Dow Jones, μετά από τέτοιου μεγέθους και τέτοιας ταχύτητας ράλι;

Η επόμενη εβδομάδα έχει φέρει απώλειες στις 4 από τις προηγούμενες 7 περιπτώσεις, οι οποίες, όμως, κυμαίνονται από -1,86% μέχρι -0,24%, δηλαδή απέχουν πολύ από το να πάρουν τη μορφή ξεπουλήματος. Σε 2 περιπτώσεις καταγράφηκε άνοδος της τάξης του 6,34% (1933) και 0,63% (1982) αντίστοιχα και μόνο σε μία περίπτωση (1932) η επόμενη εβδομάδα αντίστοιχων ράλι κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 19,19%. Αν η χρηματιστηριακή ιστορία είναι καλός σύμβουλος τότε η κίνηση που θα περιμέναμε από τον Dow Jones μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα είναι από ελαφρά αρνητική προς ουδέτερη, ως αρκετά θετική και το εύρος της από -1,86% μέχρι +6,34%.

Κατά τον επόμενο μήνα αντίστοιχων ράλι, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες σε 4 από τις 7 περιπτώσεις με εύρος από -3,64% (1938) ως -12,95% (1915) και κέρδη σε 3 περιπτώσεις με εύρος από +6,58% (1982) μέχρι +25,66% (1982).

Στο διάστημα των επόμενων 3 μηνών, όμως, ο Dow κατέγραψε κέρδη στις 7 από τις προηγούμενες 7 παρόμοιες με τη σημερινή περιπτώσεις. Ο μέσος όρος των κερδών είναι +11,35% και το εύρος από +0,53% (1932) μέχρι +51,63% (1933).Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις