Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΓΔ-Nasdaq:Τί μας δείχνει για την πορεία τους η στατιστική τεχνική ανάλυση
884 αναγνώστες
Τρίτη, 5 Μαΐου 2009
23:24

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Στην ανάλυση της 11ης Απριλίου είχαμε γράψει τα εξής: “Στις 17/10/08 είχαμε δημοσιεύσει για πρώτη φορά έναν δείκτη που αποτυπώνει την απόσταση του μεσοπρόθεσμου ΕΚΤΑ 600 από το ανώτατο και κατώτατο επίπεδό του και είδαμε πως σύμφωνα με αυτόν, στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ο ΓΔ είναι, στατιστικά, πιο υποτιμημένος από το 2002.
Ο βασισμένος στον ΕΚΤΑ 600 δείκτης αποδείχτηκε σωστός και με μεγάλη προβλεπτική ικανότητα. Από τις 24 Οκτωβρίου τα στατιστικά υποτιμημένα επίπεδα άρχισαν να γίνονται μικρότερου βαθμού και φτάνοντας στο σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει με το ΓΔ να βρίσκεται, πλέον, σε στατιστικά υπερτιμημένα επίπεδα στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η προηγούμενη, αντίστοιχη με τη σημερινή, μέτρηση στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (για την ακρίβεια λίγο υψηλότερη από την τωρινή) είχε δοθεί το 2003 κοντά στις 2000 μονάδες και αφού πρώτα ο ΓΔ είχε φτάσει ως τις 1500. Το χαμηλό του είχε καταγραφεί στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Κοιτώντας στο σήμερα, έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό το ίδιο. Το 2003, μετά από την ακραία αυτή μέτρηση, ο ΓΔ συνέχισε να ανεβαίνει για 1 και πλέον μήνα για να διορθώσει από τις 2300 στις 2000 μονάδες. ”

Με το ΓΔ να πλησιάζει τις 2200 μονάδες, η κίνησή του έχει “πατήσει στα βήματα” αυτής του 2003, όπως ακριβώς επισημάναμε στην ανάλυση της 11ης Απριλίου. Στο μεταξύ, στα μεγάλα διεθνή χρηματιστηριακά ΜΜΕ γίνονται πολλές αναφορές για το κλείσιμο του Nasdaq πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του. Στο 3FVIP.com διαβάζουμε σχετικά τα εξής: “ Πρόκειται, μόλις, για την 7η φορά στην ιστορία του Nasdaq που παρέμεινε κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών του για διάστημα πάνω από 150 ημέρες. Σύμφωνα με την παλιά τεχνική ανάλυση η διάσπαση του ΚΜΟ είναι ένα μακροπρόθεσμο σήμα αγοράς και με τη βοήθεια της τεχνικής στατιστικής ανάλυσης μπορούμε να ελέγξουμε σε ποιο βαθμό ισχύει αυτό, εξετάζοντας προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ελέγχοντας όλο το ιστορικό αρχείο του Nasdaq, εντοπίζουμε 6 περιπτώσεις που μετά από διάστημα παραμονής μεγαλύτερο από 150 συνεδριάσεις κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, ο δείκτης έκλεισε πάνω από αυτόν. Την εβδομάδα μετά το κλείσιμο πάνω από τον ΚΜΟ 200 ο δείκτης κατέγραψε κέρδη στο 50% των περιπτώσεων και απώλειες στο υπόλοιπο 50%. Στον επόμενο μήνα, ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες στις 4 από τις 6 περιπτώσεις και στο διάστημα του επόμενου τριμήνου κατέγραψε κέρδη στο 50% των περιπτώσεων και απώλειες στο υπόλοιπο 50% των περιπτώσεων.

Εξετάζοντας τα διαγράμματα των περιπτώσεων που αναφέραμε παραπάνω, παρατηρούμε πως σε 4 από τις 6 προηγούμενες, παρόμοιες με την τρέχουσα, περιπτώσεις, ο ΚΜΟ 200 λειτούργησε περισσότερο ως αντίσταση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ασχέτως αν ακολούθησε περίοδος μεγάλων ή μικρών κινήσεων, παρά ως αφετηρία μίας μεγάλης ανόδου. Ακόμη, σύμφωνα με τη μελέτη προηγούμενων περιπτώσεων είναι πιθανότερο να υπάρξει περίοδος παύσης της ανόδου, διόρθωσης ή μείωσης της δύναμής της, παρά το κλείσιμο να σημάνει την άμεση αρχή ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού ράλι.

Έτσι, ο δίτιμος κανόνας του ανοίγματος μακροπρόθεσμης αγοραστικής θέσης όταν ο δείκτης περνά πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, ακόμη και στην περίπτωση που έχει προηγηθεί παρατεταμένη περίοδος παραμονής του κάτω από αυτόν, μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε κέρδη και έτσι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πανάκεια. Να, λοιπόν, γιατί απαιτείται επιστημονική εξέταση όλων των κανόνων της παλιάς τεχνικής ανάλυσης και γιατί πρέπει το κάθε σήμα να προέρχεται από πολλαπλές ενδείξεις όπως επιτάσσει η επιστημονική τεχνική ανάλυση.

Σε επερχόμενο σεμινάριο του κυρίου Παναγιώτου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην Αθήνα στις 20 Μαΐου, μεταξύ άλλων, θα ελεγχθούν στατιστικά και άλλοι παραδοσιακοί κανόνες της παλιάς τεχνικής ανάλυσης.
Για 2 τυχερά μέλη του ΣΕΔ θα υπάρξει έκπτωση 80% (πληροφορίες στο info@sta-gr.com).

Πληροφορίες για το σεμινάριο στη διεύθυνση:

www.xrimanews.gr/index.php/3f/7003.html

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις