Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Τί φανερώνει η αστάθεια για το τρέχον ράλι
736 αναγνώστες
Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009
23:18

Ανάλυση από την ΕΚΤΑ:

Σε πολλές αναλύσεις μας έχουμε παραθέσει στοιχεία που δείχνουν ότι το τρέχον περιβάλλον της αγοράς μετοχών εμφανίζει τη μεγαλύτερη αστάθεια στη χρηματιστηριακή ιστορία. Σε μία πρόσφατη έρευνα από το 3FVIP.com διαβάζουμε πως μία τέτοια μέτρηση ρεκόρ, δόθηκε από ένα δείκτη της ποιότητας μίας χρηματιστηριακής τάσης, αυτόν του κλάσματος των μετοχών που κλείνουν με κέρδη προς αυτές που κλείνουν με απώλειες.

Μελετώντας το κινητό μέσο όρο 50 ημερών του συγκεκριμένου δείκτη, εφαρμοσμένου στο NYSE, (δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης), είχαμε λάβει την πιο ακραία αρνητική μέτρηση στην ιστορία, στις 20 Νοεμβρίου του 2008, δηλαδή μία ημέρα πριν την αρχή του ανοδικού ράλι που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2009. Η μέτρηση εκείνη είχε φτάσει στο -21, το οποίο σήμαινε πως για διάστημα 21 συνεδριάσεων ο ΚΜΟ 50 ημερών του αριθμού ανοδικών προς πτωτικές μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ήταν κάτω από το 50%. Έτσι, σε όλο αυτό το διάστημα οι μετοχές με πτώση υπερέβαιναν σε αριθμό αυτές με άνοδο σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις του NYSE.

Η προηγούμενη χαμηλότερη αντίστοιχη μέτρηση είχε καταγραφεί το 1933 και ήταν στο -19 ενώ ακόμη και στο κραχ του '29 ο συγκεκριμένος δείκτης είχε σταματήσει στο -16. Στα επόμενα χρόνια ο δείκτης κατάφερε να φτάσει μέχρι το -14 και ποτέ χαμηλότερα ,μέχρι το εκπληκτικό αρνητικό ρεκόρ του -21, το Νοέμβριο του 2008.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ωστόσο, ο ίδιος δείκτης πέρασε σε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ αλλά αυτή τη φορά θετικό. Καταγράφοντας τιμή +17 πέρασε πάνω από τις αντίστοιχες θετικές τιμές του 1931 και 1935. Μελετώντας τις θετικές τιμές στα τελευταία 80 χρόνια διαπιστώνουμε πως από το 1950 και μετά η πιο ανοδική τιμή, που, ήταν στις αρχές του '80, έφτασε, μόλις, στο + 6. Σε όλα τα υπόλοιπα χρόνια οι τιμές ρεκόρ έφταναν μέχρι το + 5. Αυτό έχει αλλάξει από το 2008 και μετά, με τα ανοδικά ράλι να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και με το τρέχον να έχει κατακτήσει ιστορικό θετικό ρεκόρ. Η αστάθεια που συνόδευσε τις περιόδους πτώσης είναι φανερό πως συνοδεύει και τις περιόδους ανόδου.

Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται πως από τον Οκτώβριο του 2008 και ιδιαίτερα από το Νοέμβριο γράφαμε πως η αγορά μετοχών έδινε ακραία αρνητικές μετρήσεις, όπως και αν την εξετάζαμε. Γράψαμε σε αποκλειστικότητα, τότε, ότι εντοπίζαμε αρνητική φούσκα και προβλέπαμε τη μακροπρόθεσμη παύση της πτώσης με πιθανότητες 99%. Όπως τότε, έτσι και τώρα, λαμβάνουμε ακραίες μετρήσεις, με τη διαφορά πως στην τρέχουσα φάση αυτές είναι θετικές και όχι αρνητικές. Υπάρχει, όμως και μία άλλη διαφορά και αυτή είναι ακόμη σημαντικότερη: οι ακραίες αρνητικές μετρήσεις εκείνης της περιόδου λάμβαναν χώρα μετά από μία παρατεταμένη πτώση ρεκόρ και ήταν ένα σαφές σημάδι υπερβολής της πτώσης και κόπωσης της πτωτικής τάσης. Όπως διδάσκει η θεωρία της επιστημονικής τεχνικής ανάλυσης η μεγάλη αρνητική παρέμβαση μετά από πολύ μεγάλη πτώση είναι αδύνατο να οφείλεται σε έξυπνα κεφάλαια καθώς αυτά έχουν πουλήσει πριν ή στην αρχή του μακροπρόθεσμου πτωτικού κύκλου (αλλιώς δε θα ήταν έξυπνα).

Αντίθετα, οι ακραίες θετικές μετρήσεις του σήμερα, δεν λαμβάνουν χώρα μετά από μία παρατεταμένη ανοδική περίοδο οπότε είναι αδύνατο να συνεπάγονται την άσκηση θετικής παρέμβασης από μη έξυπνα κεφάλαια. Έτσι, μπορεί ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας να είναι, πράγματι, στατιστικά υπερτιμημένος και οι αγορές να είναι επιρρεπείς σε μία διορθωτική κίνηση αλλά στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα η πτωτική τάση έχει δεχτεί ένα δυνατό πλήγμα, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει προ 6αμήνου.

Όσον αφορά στη στρατηγική που προτείνουμε εδώ και 7, πλέον, εβδομάδες, δηλαδή της διακράτησης των μεσοπρόθεσμων αγοραστικών θέσεων έχοντας, πάντα, εν ενεργεία της κατάλληλες εντολές κατοχύρωσης κερδών, εξακολουθεί να ισχύει.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις