Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


US Economy:Έφτασε το Ιππικό-Ανάλυση του Γιώργου Κουμπάρου
711 αναγνώστες
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009
21:14

Θα ξεκινήσουμε ως συνήθως από τα οικονομικά στοιχεία όπου πλέον παρατηρούμε ότι οι θετικές εκπλήξεις αρχίζουν και εμφανίζονται όλο και πιο συχνά με ελπιδοφόρα μυνήματα.  Αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία επανέρχεται σε πορεία ανάπτυξης γιατί υπάρχουν ακόμα πολλά μέτωπα που τα πράγματα είναι ακόμα άσχημα, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ο κατήφορος έχει σταματήσει.  Η ύφεση κορυφώθηκε το 4ο 3μηνο του 2008 και μένει να δούμε με τι ρυθμούς θα έχουμε σταδιακή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα durable goods Φεβρουαρίου (25-03) μετά από δύο τραγικές μετρήσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο έκαναν μεγάλη ανατροπή και βγήκαν στο 3,4% ενώ αναμενόταν πτώση -2%
Το τελικό ΑΕΠ του 4ου 3μήνου (26-03) βγήκε στο -6,3% (αναθεωρώντας το -6,2% από το προκαταρκτικό από τις 27-02) λίγο καλύτερο από το αναμενόμενο -6,6%, αλλά ταυτόχρονα είναι και η χειρότερη επίδοση τα τελευταία 25 χρόνια.
Το ατομικό εισόδημα Φεβρουαρίου (27-03) έδειξε την αναμενόμενη μείωση -0,2% με τις καταναλωτικές δαπάνες να ανεβαίνουν 0,3% έναντι 0,2% που αναμενόταν.
Οι κατασκευαστικές δαπάνες Φεβρουαρίου (01-4) μειώθηκαν -0,9% έναντι -1,5% που ήταν το αναμενόμενο.
Οι εργοστασιακές παραγγελίες Φεβρουαρίου (02-04) αυξήθηκαν 1,8% έναντι του  αναμενόμενου 1,5%.
Οι θέσεις εργασίας Μαρτίου (03-04) μειώθηκαν για 15ο συνεχόμενο μήνα κατά -663000 και ή ανεργία ανέβηκε στο 8,5%.
Οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου (14-04) βγήκαν απογοητευτικές μειωμένες κατά -1,1% ενώ περιμέναμε άνοδο κατά 0,3%.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού Μαρτίου (14-04) μειώθηκε κατά -1,2% έναντι αναμενόμενης αύξησης 0,1%  κυρίως λόγω πτώσης των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Μαρτίου (15-04) μειώθηκε κατά -0,1% έναντι αναμενόμενης αύξησης 0,2%, αλλά χωρίς τρόφιμα και ενέργεια ανέβηκε το αναμενόμενο 0,2%.
Η βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου (15-04) μειώθηκε κατά -1,5% σχεδόν το διπλάσιο από το αναμενόμενο -0,8%..
Τα leading indicators Μαρτίου (20-04) έπεσαν το αναμενόμενο 0,3%.
Τα durable goods (24-04) έπεσαν κατά -0,8% αρκετά καλύτερα από το αναμενόμενο -1,8%
Το πρώιμο ΑΕΠ του 1ου 3μήνου βγήκε στο -6,1% αρκετά χαμηλότερα του αναμενόμενου -5% και ελάχιστα καλύτερο από το -6,3% του 4ου 3μήνου του 2008.

Αν δούμε τα οικονομικά στοιχεία,  μπορούμε να πούμε ότι από τις σποραδικές εκλάμψεις του Ιανουαρίου, τα θετικά νέα είναι εμφανώς πιο συχνά τώρα   Σημαντική ήταν η ανακοίνωση της Wells Fargo (WFC-NYSE) που έδωσε πρόβλεψη για κερδοφορία $3 δισ. ($0,55 ανά μετοχή) για το πρώτο τρίμηνο, σχεδόν το διπλάσιο από το αναμενόμενο $0.28 ανά μετοχή.  Δεν περιμένουμε ότι τα εταιρικά κέρδη του πρώτου τριμήνου θα επιφυλάσσουν πολλές τέτοιες θετικές εκπλήξεις και θα πρέπει να είμαστε αρκετά συγκρατημένοι, αλλά μια τόσο ευχάριστη έκπληξη από τράπεζα έχει σίγουρα τη σημασία της.
Ακόμα πιο ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας στα τέλη Μαρτίου, όπου για πρώτη φορά είδαμε τις πωλήσεις νέων κατοικιών, τις πωλήσεις παλαιών κατοικιών και τις νέες άδειες του Φεβρουαρίου να παρουσιάζουν κάποιες σημαντικές αυξήσεις έναντι του Ιανουαρίου.  Το νούμερο του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε ακόμα θετικότερα μαζί με τα στοιχεία του Μαρτίου που παρουσίασαν μικρή κάμψη.  Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώθηκαν στις τιμές των μετοχών του κλάδου των κατασκευαστών κατοικίας που δείχνουν να έπιασαν πάτο.  Όλα αυτά βέβαια σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα περσινά, αλλά είναι σίγουρα το πρώτο θετικό σημάδι στην αγορά κατοικίας από τότε που ξεκίνησε η κρίση.  Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αγορά κατοικίας μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι πιάσαμε πάτο και ότι σταμάτησε η πτώση.
Ένα μήνα σχεδόν μετά τις δηλώσεις του Helicopter Ben στην εκπομπή “60 minutes”, έρχεται και ο Obama μετά από συνάντηση. μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της Fed, την Sheila Bair (πρόεδρο της FDIC) και την Mary Shapiro (προεδρο της SEC), να δηλώσει ότι βλέπει ελπιδοφόρες ενδείξεις σε όλες τις πτυχές της οικονομίας, αναφέροντας ειδικότερα τον επαναδανεισμό στην αγορά κατοικίας και τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά προειδοποιώντας ότι η αγορά εργασίας θα εξακολουθεί να παρουσιάζει υστέρηση. Είμαστε ακόμα μακριά από την επαναφορά σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό θα δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία για αρκετό καιρό ακόμα αφού θα έχουμε ταυτόχρονα μηνύματα ελπίδας και απογοήτευσης.  
Έχουμε πει επανειλημμένως ότι η αγορά κατοικίας είναι ίσως το πλέον απαραίτητο κομμάτι για την ανάκαμψη της ψυχολογίας του μέσου Αμερικάνου με μεγαλύτερη βαρύτητα στην ψυχολογία του ακόμα και από την αγορά εργασίας.  Κατοικία και εργασία είναι τα δύο σκέλη που χρειάζονται ακόμα κάποιο χρόνο για να δούμε βελτίωση, όπως βλέπουμε σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, αλλά μπορούμε να πούμε ότι και σε αυτούς τους δύο τομείς που ακόμα υστερούν, τα πράγματα πλέον δεν έχουν πιθανότητες να γίνουν  χειρότερα.  
Με τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα και το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάνει στα $957 δισ. μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, η Fed και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δείχνουν αποφασισμένες να συνεφέρουν με κάθε κόστος την αμερικάνικη οικονομία, αναλαμβάνοντας το ρόλο του ιππικού που στους πρώιμους χρόνους της αμερικάνικης ιστορίας έπαιξε το ρόλο του «από μηχανής θεού», (δικαιώνοντας ως ένα βαθμό τον τίτλο αυτής της ενότητας σχολίων πού άρχισε στα μέσα Φεβρουαρίου).

Γιώργος Κουμπάρος

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

29/04 21:55  Babis Englezos
Γιώργο καλησπέρα

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά τα στοιχεία που παραθέτεις.
Φαίνεται ότι η Αμερικάνικη αγορά, βλέπει "φως στην άκρη του τούνελ", πράγμα που τα χρηματιστήρια τρέχουν να προεξοφλήσουν.

Έχω όμως ένα ερώτημα που κάνω συνεχώς και σε πολλές κατευθύνσεις, αλλά πειστική απάντηση δεν έχω πάρει:
Πολύ καλά τα μέτρα που έλαβε η Αμερικάνικη κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου.
Φαίνεται ότι προς το παρόν τουλάχιστον η κρίση αναχαιτίστηκε.

Τι γίνεται όμως με τις "αιτίες που γέννησαν την κρίση";

Γίνονται προσπάθειες για να εξαλειφθούν;

Γιατί αν δεν γίνει αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κρίση θα "αναχαιτισθεί" για ένα διάστημα, αλλά κάπου αργότερα θα την ξαναβρούμε μπροστά μας...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις