Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας ρέει...πετρέλαιο-στις φλέβες της...ρευστότητα.
539 αναγνώστες
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009
00:00

Στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας ρέει...πετρέλαιο και στις φλέβες της...ρευστότητα.

Στη σύγχρονη οικονομία η λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου δεν καταρτίζεται με κριτήριο το τζίρο ή τα κέρδη τους αλλά την κεφαλαιοποίησή τους. Και επειδή η κεφαλαιοποίηση εξαρτάται και από την τιμή της μετοχής τους και η τελευταία επηρεάζεται τόσο από τους οικονομικούς όσο και τους χρηματιστηριακούς κύκλους, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς διαμορφώνεται η λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου εν μέσω του κραχ και μετά το πρόσφατο ανοδικό ράλι.

Τον τίτλο της μεγαλύτερης εταιρίας του κόσμου κατακτά, σχετικά άνετα, η Exxon Mobil με κεφαλαιοποίηση 328 δις δολαρίων, παρά το γεγονός ότι από την αρχή του έτους η μετοχή της καταγράφει απώλειες της τάξης του 17,33%. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου είναι και πάλι από τον κλάδο της ενέργειας αλλά αυτή τη φορά από την Κίνα και πρόκειται για την PetroChina, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 293 δις δολαρίων ενώ η μετοχή της έχει ενισχυθεί από την αρχή του έτους κατά 15,24%.

Τρίτη στη λίστα άλλη μία μετοχή από την Κίνα αλλά αυτή τη φορά από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας με κεφαλαιοποίηση 193 δις δολάρια. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Wal Mart και η Microsoft με κεφαλαιοποιήσεις 187 δις δολαρίων, περίπου, έκαστη. Στην πρώτη δεκάδα συναντάμε 3 εταιρίες από την Κίνα, 7 από τις ΗΠΑ και 1 από την Ολλανδία. Η Berkshire του Γουόρεν Μπάφετ βρίσκεται στην 11η θέση, πάνω από κολοσσούς όπως η IBM, η Toyota και η BP.

Από τις 25 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου οι 7 ανήκουν στον κλάδο ενέργειας, οι 6 στον χρηματοοικονομικό κλάδο και οι υπόλοιπες μοιράζονται στους κλάδους τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, τεχνολογίας, υγείας και καταναλωτικών αγαθών. Από τον τομέα της τεχνολογίας, βρίσκουμε μόλις 2 εταιρίες, τη Microsoft και την Google, γεγονός που ανατρέπει τη θεωρία περί αλλαγής σκυτάλης στην ηγεμονία της παγκόσμιας οικονομίας, από την παλιά οικονομία (βιομηχανίες) στη νέα οικονομία (τεχνολογία).

Αντίθετα, από την προσεκτική μελέτη της λίστας των 25 μεγαλύτερων εταιριών του κόσμου διαπιστώνουμε πως στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθεί να ρέει .. πετρέλαιο και στις φλέβες της .. ρευστότητα. Εταιρίες πετρελαίου και τράπεζες έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση πολλαπλάσια των υπόλοιπων εταιριών της λίστας ενώ το κυριότερο είναι πως κανείς κλάδος πέρα από αυτούς τους δύο δεν έχει αξιόλογη συμμετοχή σε αυτήν.

Όσον αφορά στην κρατική εκπροσώπηση, 11 από τις 25 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου είναι αμερικανικές, 5 κινεζικές, 2 από τη Βρετανία, ενώ από 1 εταιρία στη λίστα έχουν οι: Γαλλία, Αυστραλία, Βραζιλία, Ελβετία, και Ιαπωνία. Ενδιαφέρον το γεγονός πως η Κίνα έχει τη δεύτερη θέση σε συμμετοχή στη λίστα, όπως επίσης και πως δεν υπάρχει συμμετοχή από τη Ρωσία, τον Καναδά και την Ινδία.

Κλείνουμε με ένα σχόλιο για την αγορά μετοχών η οποία συνεχίζει να καταγράφει απώλεια δυναμικής, κάτι που έγινε πιο φανερό μετά και τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Όλοι οι βασικοί δείκτες μετοχών αλλά και ο ΓΔ του ΧΑ, παραμένουν κάτω από τις αντιστάσεις για τις οποίες μιλήσαμε εδώ και καιρό. Όσον αφορά στην στρατηγική trading, ισχύουν όλα όσα είπαμε σε προηγούμενες αναλύσεις.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις