Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Ανάλυση από την ΕΚΤΑ
681 αναγνώστες
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009
23:27

Είναι "δίκαιο" επίπεδο τιμών οι 1500 μονάδες για το ΓΔ;

Ένας αναγνώστης μας έστειλε μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση - σχόλιο: "Πόσο σημαντική είναι η στήριξη του ΓΔ κοντά στις 1500 μονάδες; Το Φεβρουάριο και στις αρχές του Μάρτη πριν το ράλι όλοι, εκτός από εσάς, μιλούσαν για 1200 – 1300 μονάδες αλλά τελικά φτάσαμε στις 2000.."

Μελετώντας το διάγραμμα του ΓΔ από το 1986 μέχρι σήμερα παρατηρούμε πως η περιοχή στήριξης κοντά στις 1500 μονάδες είναι πολύ σημαντική και για την ακρίβεια η σημαντικότερη πολυετής στήριξη του ΓΔ. Οι 1500 μονάδες σημάδεψαν το τέλος της ανόδου της δεκαετίας του '80 και ο ΓΔ μπόρεσε να περάσει, ουσιαστικά, πάνω από αυτές, το 1998. Μετά το κραχ του 2000, οι 1500 μονάδες έγιναν το επίπεδο ορόσημο όπου και ολοκληρώθηκε η, ιστορικών διαστάσεων, τριετής πτώση. Μετά την άνοδο 2003-2007 το τρέχον κραχ έβαλε φρένο και πάλι κοντά στις 1500 μονάδες.

Όσον αφορά στις προβλέψεις αναλυτών αλλά και στην προσμονή πολλών επενδυτών για τις 1200 μονάδες, πιστεύουμε ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Όταν μία τάση βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσει κανείς να δει κάτι άλλο από τη συνέχισή της. Σημασία, τελικά, όμως, δεν έχει τί προβλέπει κανείς αλλά πώς υποστηρίζει λογικά και επιστημονικά την πρόβλεψή του. Υπάρχει μία πιθανότητα σε κάθε δεδομένη στιγμή για όλα τα σενάρια αλλά στο χρηματιστήριο μας ενδιαφέρει το πιθανότερο σενάριο και αυτό το είχατε διαβάσει εγκαίρως και σε αποκλειστικότητα μέσα από τη στήλη.

Είναι, ακόμη, σημαντικό να αναφέρουμε πως το γεγονός ότι η τιμή του χαμηλού του Μαρτίου ήταν ίδια με αυτήν του υψηλού του 1990, συνεπάγεται πως ο ΓΔ, στα επίπεδα των 1500 μονάδων, ακυρώνει όσα κέρδη κατέγραψε σε διάστημα 2 δεκαετιών. Αν υποθέσουμε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές αντανακλούν, έστω και στο ελάχιστο, την οικονομική πρόοδο, θα έπρεπε είτε να δεχτούμε πως δεν υπήρξε καθόλου πρόοδος στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι και το 2009 είτε πως το ΧΑ υπό το βάρος της διεθνούς κρίσης υπερέβαλλε πτωτικά δημιουργώντας μία αρνητική φούσκα η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Με αυτήν την απλή λογική πιστεύουμε ότι δεν είναι λάθος να υποστηρίξουμε πως οι 1500 μονάδες δεν είναι “δίκαιη” τιμή για το ΓΔ και πως, τουλάχιστον στο μακροπρόθεσμο / πολυετή ορίζοντα, του “αξίζει” κάτι πολύ περισσότερο.

Ασχέτως, όμως, αν κάποιος πιστεύει ότι ο ΓΔ μπορεί να βρεθεί και πάλι κοντά ή και χαμηλότερα από τις 1500 μονάδες ή όχι, δε μπορεί να αμφισβητήσει με λογικά επιχειρήματα τα συμπεράσματα της τεχνικής στατιστικής ανάλυσης που παρουσιάσαμε σε αποκλειστικότητα μέσα από τη στήλη και σύμφωνα με τα οποία, όλες οι ενδείξεις μίας ακραία υποτιμημένης μακροπρόθεσμης κατάστασης ήταν παρόντα από το Νοέμβριο του 2008 και μετά. Η κατάσταση αυτή άλλαξε με το τρέχον ράλι, το οποίο έχει οδηγήσει σε μία μακροπρόθεσμη παύση της πτώσης και σε μεσοπρόθεσμα υπερτιμημένα επίπεδα τιμών.

Μεταφερόμαστε στη μηχανική τεχνική ανάλυση του 3F2009 για το ΓΔ, όπου η μεσοπρόθεσμη βαθμολογία παρέμεινε θετική για 6η διαδοχική εβδομάδα παρά το γεγονός πως ο ΓΔ έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες για 1η φορά από την αρχή του ράλι. Στις διεθνείς αγορές οι βασικοί δείκτες έκλεισαν με μεγάλα κέρδη την Παρασκευή και όπως και στο ΓΔ έτσι και εκεί διατηρείται η μεσοπρόθεσμη θετική βαθμολογία από την αρχή του ράλι. Ωστόσο και σε αυτούς η εβδομάδα έφερε αστάθεια και σε μερικές περιπτώσεις απώλειες.

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi 

----------------------------------------------------------------------------

Εβδομαδιαίο σχόλιο από την ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ:

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi


Από το γραφείο τύπου του ΣΕΔ

Σχόλια

25/04 00:42  Babis Englezos
Όλοι περίμεναν ότι το 2009 θα είναι χειρότερο από το 2008...

Η αγορά, ως συνήθως, προς το παρόν τους διαψεύδει
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις