Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Οι αποδόσεις των μετοχών εντός και εκτός ΧΑ
694 αναγνώστες
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009
23:39

ΕΚΤΑ:Οι αποδόσεις των μετοχών εντός και εκτός ΧΑ

Μελετώντας το γράφημα των βασικών διεθνών δεικτών της αγοράς μετοχών, συμπεριλαμβανομένου και του ΓΔ από τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε πως πρωταγωνιστής θετικής παρέμβασης είναι ο δείκτης αναδυόμενων αγορών,που  έχει ενισχυθεί κατά 42,29%. Αυτό μας δείχνει ότι τα οργανωμένα κεφάλαια έχουν επενδύσει σε πιο γρήγορη χρηματιστηριακή και ενδεχομένως οικονομική ανάρρωση στις αναδυόμενες χώρες και όχι στον αναπτυγμένο κόσμο.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των αναδυόμενων αγορών παραμένει και από το χαμηλό της 20ης Νοεμβρίου και μετά, με το σχετικό δείκτη να έχει ενισχυθεί κατά 50,39%. Πρωταγωνιστής στις αναπτυγμένες αγορές είναι ο Nasdaq ο οποίος καταγράφει κέρδη 25% με το Nikkei να ακολουθεί με 13,3%, τον S&P 500 με 12,11% και τον DAX με 8,87%. Η Ευρώπη είναι πιο αδύναμη σε αυτό το διάστημα από τις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει ότι η αρχή της θετικής παρέμβασης έγινε στην αμερικανική αγορά και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, τουλάχιστον ως προς το βαθμό της έντασής της. Ο πιο αδύναμος δείκτης στις ΗΠΑ είναι ο Dow Jones, με κέρδη από τις 20 Νοεμβρίου της τάξης του 4,43%. Στο ίδιο διάστημα ο ΓΔ του ΧΑ έχει κέρδη 4,29%.

Από την αρχή του 2009 οι μόνοι δείκτες που βρίσκονται σε θετικό έδαφος είναι αυτοί των αναδυόμενων αγορών και του Nasdaq. Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 9%, ο Nikkei 1,49%, ο DAX 4,49% ενώ ο πιο αδύναμος δείκτης στην Ευρώπη είναι ο FTSE με απώλειες πάνω από 8%. Στο ίδιο διάστημα το ΧΑ ενισχύεται κατά 4,8%.

Έτσι, στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα των τελευταίων, 6, σχεδόν μηνών, το πιο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι έχει υπάρξει μία συνολική παύση της πτώσης, χάρη, κυρίως, στα 2 ανοδικά ράλι του Νοεμβρίου και του Μαρτίου. Το δεύτερο, το οποίο ξεκίνησε από τις 9 Μαρτίου, έχει φέρει κέρδη για τις αναδυόμενες αγορές και το Nasdaq της τάξης του 30%, όσο, περίπου και για το ΓΔ, κέρδη για τον S&P 500 25%, για το Nikkei 23%, τον Dow Jones 20,5%, τον DAX 24,5% και τον CAC 20%. Τη χειρότερη απόδοση από τους διεθνείς δείκτες είχε και πάλι ο FTSE με κέρδη μόλις 13,78%.

Παρά τα όσα έλαβαν χώρα στους τελευταίους 6 μήνες, η εικόνα από την αρχή της κορύφωσης τον Οκτώβριο του 2007 παραμένει αυτή ενός μεγάλου κραχ. Ο δείκτης αναδυόμενων αγορών χάνει, περίπου, 50%, ποσοστό στο οποίο πλησιάζουν και οι Nikkei και CAC. Ο ΓΔ του ΧΑ καταγράφει απώλειες 64,5% , ο S&P 500 απώλειες 45%, ο Dow Jones 43% και ο DAX 42,5%.

Στο ΧΑ από την αρχή του έτους ο δείκτης με τα μεγαλύτερα κέρδη δεν είναι ο γενικός αλλά ούτε και αυτός των τραπεζών, ο οποίος μάλιστα καταγράφει απώλειες 1,25%. Τα μεγαλύτερα κέρδη έχει καταγράψει ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSEM, ο οποίος ενισχύεται κατά 11,72%.

Μελετώντας τις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του έτους, διαπιστώνουμε ότι τη μεγαλύτερη αρνητική επιρροή στον κλάδο είχε η μετοχή ΤΤ, η οποία και καταγράφει απώλειες 24,37%. Κέρδη από την αρχή της χρονιάς καταγράφουν μόνο η ΕΤΕ και η ΚΥΠΡΟΥ.

Από την αρχή του πρόσφατου ράλι η εικόνα είναι πολύ διαφορετική καθώς ο απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο τραπεζικός κλάδος με το σχετικό δείκτη να έχει ενισχυθεί κατά 57%. Από τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές η ALPHA έχει καταγράψει κέρδη 75,68%, η Πειραιώς και η ΚΥΠΡΟΥ 68,5%, ενώ ΕΤΕ και Eurobank έχουν καταγράψει κέρδη 55%.

Παρά τη μεγάλη άνοδο από τις 9 Μαρτίου και μετά, οι απώλειες για τις τράπεζες από την αρχή της πτώσης είναι δραματικές, καθώς 7 από αυτές χάνουν από 70 μέχρι 80% και μία, η MARFIN χάνει περισσότερο από 80%.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

23/04 23:42  Babis Englezos
Η Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης (ΕΚΤΑ), στέλνει καθημερινά τις αναλύσεις της στον ΣΕΔ.

Ο ΣΕΔ δεν δίνει σε κανέναν άλλον τις αναλύσεις της ΕΚΤΑ, παρά μόνο τις δημοσιεύει στο forum που έχει στη δική του ιστοσελίδα και στο Blog "Μετοχικός Ακτιβισμός", που διατηρεί στον server του Capital.gr
24/04 00:01  kikou04
Ευχαριστούμε Μπάμπη ... πολύ ενδιαφέροντα τα στατιστικά που συγκέντρωσε η ΕΚΤΑ.

Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι η δυναμική των αναδυόμενων αγορών ... αυτό για όποιους γνωρίζουν λέει πολλά. Βέβαια θα πουν οι περισσότεροι ότι οι αναδυόμενες είναι εύκολα χειραγωγούμενες και γιαυτό το τρελό πάρτι ... όμως δεν είναι έτσι. Όποιος θέλει να βάλει λεφτά σε αναδυόμενες αγορές πρέπει να είναι αποφασισμένος να διακρατήσει ακόμη και για χρόνια τις μετοχές του και αυτό κυρίως λόγω του μικρού βάθους των αγοραστών ... πολύ περισσότερο αν πρόκειται για αναδυόμενες των αναδυόμενων αγορών ή για αναδυόμενες που δεν έχουν συνδέσει το τοπικό τους νόμισμα με κάποιο από τα ισχυρά νομίσματα.
24/04 00:20  Babis Englezos
Αγαπητέ kikou04, οι αναδυόμενες αγορές πάντα είχαν δυναμική, αλλά και αυξημένο ρίσκο.

Τώρα θα μου πεις και ποια χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει ρίσκο...

Είναι γεγονός ότι έχει χάσει πολλή από τη λάμψη της η έννοια και η φιλοσοφία της επένδυσης στα χρηματιστήρια.

Δυστυχώς όλο και περισσότεροι τα βλέπουν σαν "τζόγο" και όχι άδικα.

Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και από πολλούς για να ξαναγίνει το χρηματιστήριο πραγματικός μοχλός επενδύσεων.

Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους...

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
24/04 00:25  Mogadishu
ρε παιδια ο ΑΛΛΟΣ που τα δημοσιευει στη σελιδα του δε τα κλεβει?
24/04 00:27  donna_c
Συγχαρητήρια κι ευχαριστίες στην ΕΚΤΑ για τις εμπεριστατωμένες αναλύσεις που μας παρουσιάζει.
Συγχαρητήρια επίσης στον Πρόεδρο του ΣΕΔ κ. Εγγλέζο καθώς και στον Αντιπρόεδρο κ Κουμπάρο
που διατηρούν ενημερωμένο και ζωντανό το blog του Συλλόγου.
Κρίμα που μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναπτύσσουν ενδιαφέροντα θέματα μόνο στα προσωπικά τους blogs και χάνονται για όσους δε διαθέτουμε αρκετό χρόνο να τ' αναζητήσουμε.
Πού είναι το πνεύμα της συλλογικότητας;
24/04 00:32  Babis Englezos
Αγαπητέ Mogadishu δεν θα ήθελα να ασχοληθούμε άλλο με αυτό το θέμα.

Άλλωστε τα σχόλια της ΕΚΤΑ έρχονται στον ΣΕΔ την προηγούμενη και την άλλη μέρα δημοσιεύονται σε άλλα sites και σε κάποιες εφημερίδες.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις