Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Κατοχυρώσεις κερδών από υπερτιμημένα εδάφη
727 αναγνώστες
Τρίτη, 21 Απριλίου 2009
22:23

Κατοχυρώσεις κερδών από υπερτιμημένα εδάφη

Σε προηγούμενες αναλύσεις γράψαμε πως οι αγορές μετοχών έχουν μπει σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα υπερτιμημένα, στατιστικά επίπεδα. Η τρέχουσα εβδομάδα άρχισε με πιέσεις για τα διεθνή χρηματιστήρια οι οποίες πέρασαν, την Τρίτη και στο ΧΑ.

Στο 3FVIP.com διαβάζουμε πως η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η 6η, διαδοχική, με θετικό πρόσημο για τον S&P 500. Μέχρι την Παρασκευή, το ράλι έφερε κέρδη 27,25%, δηλαδή, 2%, περίπου, πάνω από το βασικό στόχο που είχαμε θέσει στις αρχές Μαρτίου, με βάση τη τεχνική στατιστική ανάλυση. Εξετάζοντας τα προηγούμενα ράλι 6 διαδοχικών, θετικών, εβδομάδων που είχαν κέρδη πάνω από 10% και πηγαίνοντας πίσω από το 1927 και μετά, διαπιστώνουμε ότι το τρέχον ήταν το 3ο μεγαλύτερο στην ιστορία του S&P 500. Την τελευταία φορά που καταγράφηκε ράλι 6 διαδοχικών ανοδικών εβδομάδων ήταν το 1998 και τότε τα συνολικά κέρδη ήταν, μόλις, 10,24% ενώ την 7η εβδομάδα σημειώθηκε άνοδος 1,22%.

Παρόμοιο ράλι είχε καταγραφεί και το 1997 ενώ για βρούμε το επόμενο ράλι πρέπει να πάμε πίσω άλλα 9 χρόνια, στο 1978, όταν η αντίστοιχη ανοδική περίοδος είχε φέρει στον S&P 500 κέρδη 10,37% και η 7η εβδομάδα άνοδο κατά 0,16%. Σε γενικές γραμμές, ο έλεγχος προηγούμενων ράλι 6 διαδοχικών εβδομάδων του S&P 500 μας δείχνει πως, στατιστικά, το ποσοστό ανόδου είναι ακραίο και υπερτιμημένο.

Αρκεί να σκεφτούμε πως το αμέσως μεγαλύτερο σε απόδοση ράλι εντοπίζεται το 1933, δηλαδή, πριν από 76 χρόνια. Η πολύ μεγάλη άνοδος μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο για το μακροπρόθεσμο ορίζοντα αλλά στο βραχυπρόθεσμο αποτελεί τροχοπέδη καθώς αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εντολών κατοχύρωσης κερδών και ως εκ τούτου πιέσεων.

Αναλύοντας ποιοτικά την πτώση της Δευτέρας, παρατηρούμε ότι οι πιέσεις ήρθαν από τις μετοχές που πρωταγωνίστησαν στο ανοδικό ράλι, όπως η Citigroup και η Bank of America. Αντίθετα, μετοχές αμυντικές, όπως η Coca Cola ενισχύθηκαν. Την Τρίτη, οι πιέσεις συνεχίστηκαν αλλά στην πορεία απορροφήθηκαν, χωρίς, ωστόσο να αλλάξουν το γεγονός ότι η τάση έχει χάσει τμήμα της δύναμής της.

Σε μερικές εξελίξεις από την οικονομία, μελετώντας το δείκτη των λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ διαπιστώνουμε ότι σημειώνει πτώση για 14ο διαδοχικό μήνα βουλιάζοντας ακόμη χαμηλότερα και σε ένα νέο, ιστορικών διαστάσεων, αρνητικό ρεκόρ. Μελετώντας τα διαγράμματα των επιμέρους κλάδων λιανικών πωλήσεων, ως προς τη συμμετοχή τους στο συνολικό τζίρο, διαπιστώνουμε ότι η εικόνα της σε ύφεση οικονομίας έχει δυναμώσει, παράλληλα και παρά το ράλι των μετοχών.

Η ανοδική αντίδραση έδωσε μία ανάσα ζωής στη χρηματιστηριακή αγορά αλλά στην πραγματική οικονομία η κατάσταση παραμένει πολύ άσχημη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις