Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Δοκιμασίες αντιστάσεων αλλά και 72 συνεδριάσεις χωρίς πτώση για τις μετοχές
752 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009
22:29

Δοκιμασίες αντιστάσεων αλλά και 72 συνεδριάσεις χωρίς πτώση για τις μετοχές

Στην ανάλυση της 19ης Μαρτίου είχαμε γράψει, μεταξύ άλλων τα παρακάτω: “Η μέση απόδοση των προηγούμενων 4 ράλι είναι, περίπου, 16,5% και η μέση διάρκεια 34 ημέρες. Αυτό τοποθετεί την τρέχουσα απόδοση πολύ κοντά στη μέση αλλά το διάστημα μέσα στο οποίο αυτή επετεύχθη, απέχει, αισθητά από το μέσο. Με τις αποδόσεις των δύο τελευταίων ράλι στο +24,22% σε 47 συνεδριάσεις και +18,47% σε 8 συνεδριάσεις, η τρέχουσα άνοδος φαίνεται να αρχίζει να μπαίνει σε χρονικά και ποσοστιαία όρια που, στατιστικά, μπορούν να προκαλέσουν δοκιμασία αλλά απέχει, ακόμη, από το να μετατραπεί σε ακραία.”

Πράγματι το ράλι συνεχίστηκε και από τις 09 Μαρτίου οι αγορές μετοχών έχουν καταγράψει μία μεγάλη ανοδική αντίδραση. Με κέρδη 21,64% ο S&P 500 απέχει λιγότερο από 3% από το ποσοστό ανόδου που πέτυχε μέσα σε 62 ημέρες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ανοδικού του ράλι. Ο Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά 22,63% ενώ το ETF αναδυόμενων αγορών έχει κέρδη πάνω από 26%.

Από την αρχή του ράλι η μέση άνοδος των μετοχών του S&P 500 είναι της τάξης του 26,95%. Οι μετοχές με το χαμηλότερο p/e, δηλαδή το λόγο τιμής προς εταιρικά κέρδη, έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερη κέρδη με το μέσο όρο να είναι 47,82%. Αυυό σημαίνει ότι τα κεφάλαια στράφηκαν προς τις “φθηνότερες” μετοχές. Δεύτερη κατηγορία μετοχών σε απόδοση κατά το τρέχον ράλι είναι αυτές με τη μεγαλύτερη μερισματική απόδοση. Ακόμη, οι μετοχές με στις οποίες υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων short κατέγραψαν μεγαλύτερα κέρδη από αυτές με μικρό ποσοστό.Οι μετοχές με χαμηλότερη βαθμολογία από τους επενδυτικούς οίκους των ΗΠΑ ενισχύθηκαν περισσότερο από αυτές με μεγαλύτερη βαθμολογία.

Μία κατηγορία που ξεχωρίζει περισσότερο από όλες, ωστόσο, είναι αυτή των μετοχών που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια του τελευταίου πτωτικού ράλι. Αυτές, έχουν ενισχυθεί κατά μέσο όρο από τις 9 Μαρτίου κατά 59,1%.

Η δύναμη της ανόδου έχει φέρει μία σειρά δεικτών κοντά σε επίπεδα από τα οποία υπήρξαν κορυφώσεις στις προηγούμενες ανοδικές αντιδράσεις. Ο δείκτης των μετοχών του Nasdaq 100 που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ τους 50 ημερών, πλησιάζει σε σημαντική αντίσταση. Κοντά σε αντίσταση πλησιάζει και ο δείκτης των μετοχών του S&P 500 που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών τους.

Με το τρέχον ράλι να έχει μεσοβραχυπρόθεσμη διάρκεια, είναι καλό να δούμε τί μας δείχνει ο αντίστοιχος μεσοβραχυπρόθεσμος ΕΚΤΑ 600. Επίσης βλέπουμε ότι την Τρίτη μέτρησε ανοδική κατάσταση 2ου βαθμού για 1η φορά, τουλάχιστον από το Νοέμβριο. Αν και απέχει ακόμη από τον 3ο βαθμό και η μέτρηση αυτή θέλει προσοχή.

Κλείνουμε με μία αναφορά στη μεσομακροπρόθεσμη εικόνα: Από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, δηλαδή σε διάστημα 72 συνεδριάσεων οι βασικοί δείκτες μετοχών δεν καταγράφουν απώλειες.. Στις ΗΠΑ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο κατά 18,21%, ο S&P 500 κατά 9,37% και ο Dow κατά 2,96%. Πρόκειται για ένα διάστημα 4 μηνών μέσα στο οποίο, πολύ απλά, οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες “έβαλαν παύση στην πτώση”, ακριβώς όπως είχε προβλέψει ο κύριος Παναγιώτου και το 3FVIP.com.

Στην Ασία ο Nikkei καταγράφει, επίσης, κέρδη στο ίδιο διάστημα ενώ ακόμη και στην Ευρώπη οι μέγιστες απώλειες είναι αυτές του CAC και φτάνουν, μόλις, στο 3,72% ενώ για τον DAX το ποσοστό είναι -1,04% και για τον FTSE +2,01%. Στο ίδιο διάστημα αυτών των 72 συνεδριάσεων το ETF αναδυόμενων αγορών έχει καταγράψει άνοδο κατά 45%. Ο ταλαιπωρημένος ΓΔ καταγράφει απώλειες 6,99%. Για να αντιληφθούμε τη διαφορά αυτής της εικόνας από τις προηγούμενες της διεθνούς αγοράς μετοχών αρκεί να κοιτάξουμε τί συνέβη στις 72 συνεδριάσεις μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2008. Ο ΓΔ είχε χάσει περίπου 47% και όχι 7%, ο Nasdaq 43% , ο S&P 500 40% και το ETF αναδυόμενων αγορών 57%.


--------------
Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Σχόλια

25/03 12:35  patriotis
Xρόνια Πολλά στο Βαγγέλη(verda)
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις