Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Οι δείκτες φόβου δείχνουν...τρομοκρατημένους επενδυτές
718 αναγνώστες
Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009
01:16

Οι δείκτες φόβου δείχνουν...τρομοκρατημένους επενδυτές

Το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών στις ΗΠΑ που είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς μετοχών ξεπέρασε αυτό των επενδυτών που είναι αισιόδοξοι, κατά 35%, για πρώτη φορά από τις 13 Μαρτίου του 2008. Αντίστοιχα επίπεδα απαισιοδοξίας έχουν μετρηθεί σε 4 ακόμη περιόδους από το 1987 μέχρι σήμερα.

Η πρώτη περίοδος ήταν μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου του 1990. Στο διάστημα αυτό σχηματίστηκε πυθμένας για τις μετοχές, οπότε η ακραία αρνητική ψυχολογία λειτούργησε ως αντίθετος δείκτης της τάσης των μετοχών και προειδοποίησε για επερχόμενη άνοδο τους. Η δεύτερη περίοδος ήταν τον Οκτώβριο του 1992 όταν και πάλι, η ακραία απαισιοδοξία σήμανε και πυθμένα για τις μετοχές.

Τρίτη περίοδος ήταν τον Ιανουάριο του 2003 και για 3η φορά η υπερβολικά αρνητική ψυχολογία των ιδιωτών επενδυτών ήταν προμήνυμα ανόδου, καθώς ήρθε λίγο πριν τον απόλυτο πυθμένα. Επόμενη φορά που μετρήθηκε τόσο αρνητική ψυχολογία ήταν τον Αύγουστο του 2008 αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν υπήρξε παρά μία βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση στην αγορά μετοχών, η οποία ανατράπηκε γρήγορα και ακολούθησε δριμεία πτώση.

Στο ΧΑ, ο δείκτης φόβου των Ελλήνων επενδυτών υπολογίζεται μέσω ειδικής φόρμουλας της επιστημονικής τεχνικής ανάλυσης και όχι με γκάλοπ. Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη φόβου από το 1985 μέχρι σήμερα υπήρξαν 5 περίοδοι όπου οι επενδυτές που ήταν απαισιόδοξοι ήταν περισσότεροι από αυτούς που ήταν αισιόδοξοι: η πρώτη περίοδος ήταν μετά το κραχ του 1987 και κράτησε μέχρι πριν το τέλος του '89. Η δεύτερη ήταν από το τέλος του '90 μέχρι τα μέσα του '93. Η τρίτη και πιο σύντομη ήταν από το τέλος του 94 μέχρι τα μέσα του '95.

Από τα μέσα του '95 μέχρι τα μέσα του 2000 ακολούθησε η μεγαλύτερη περίοδος αισιοδοξίας και έλλειψης φόβου των επενδυτών η οποία έδωσε τη σκυτάλη στην περίοδο από τα μέσα του 2000 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2003, που είναι και η μεγαλύτερη περίοδο αρνητικής ψυχολογίας των επενδυτών. Από τότε και μετά, η αισιοδοξία παρέμεινε μέχρι και το τέλος του Μαρτίου 2008.

Αυτό είναι το σημείο ορόσημο, καθώς από κει και πέρα ξεκίνησε το μεγαλύτερο ανοδικό ράλι στην ιστορία του δείκτη φόβου των επενδυτών, ο οποίος τον Αύγουστο του 2008 πέρασε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο τιμών. Από τον Αύγουστο το ράλι δεν έχει χάσει δυναμική και η αύξηση του δείκτη φόβου είναι, σχεδόν, κατακόρυφη. Χρειάστηκαν 5 μήνες από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τον Αύγουστο, για να καταγραφεί νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο τιμών από το δείκτη φόβου, πάνω από το αντίστοιχο του 2000 και του 2003 και μέσα στους επόμενους 4 μήνες, τα επίπεδα του φόβου είχαν διπλασιαστεί. Η τελευταία τιμή είναι στο +45 όταν η μέγιστη του κραχ του 2000 ήταν στο +20.

Η τρέχουσα περίοδος απαισιοδοξίας και φόβου των επενδυτών έχει διαρκέσει, μέχρι στιγμής, 11 μήνες, διάστημα που ήταν αρκετό για να σπάσει κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ.

Υπάρχουν, όμως, περίοδοι φόβου και περίοδοι ακραίων τιμών φόβου. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος όπου καταγράφηκαν ακραίες τιμές φόβου ήταν από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι το Νοέμβριο του 2001. Η 2η μεγαλύτερη είναι η τρέχουσα, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2008 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι και στο παρελθόν υπήρξαν μεγάλες περίοδοι απαισιοδοξίας και φόβου και μάλιστα μεγαλύτερες από την τρέχουσα. Επίσης, υπήρξαν και μεγαλύτερες μεταβολές από ακραίες τιμές αισιοδοξίας και ακραίες τιμές απαισιοδοξίας.

Αυτό το οποίο είναι πρωτοφανές, είναι πως οι τιμές φόβου έχουν εκτοξευτεί, σε επίπεδα .. τρομοκρατίας. Οι επενδυτές δεν είναι, απλά, πολύ φοβισμένοι, είναι τρομοκρατημένοι και αυτό δεν είναι, κατ' ανάγκη μόνο αρνητική τεχνική ένδειξη.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις