Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Αλλαγές στη σύνθεση της Ε.Κ.: Κατ' αρχήν θετικές
600 αναγνώστες
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009
12:53

Από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ:

Με...συνοπτικές διαδικασίες και ημέρα Παρασκευή (σήμερα), χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάταξη για ριζικές αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δεδομένου ότι η ουσία των αλλαγών αφορά στην κατάργηση των εκπροσώπων των φορέων της αγοράς (επιχειρήσεων, χρηματιστών, διαχειριστών επενδύσεων και τραπεζιτών) από τη σύνθεση του Δ.Σ. της Επιτροπής, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι κατατίθεται με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να περάσει με όσο το δυνατόν μικρότερο περιθώριο αντιδράσεων.

Συμπληρώνουν δε με νόημα ότι μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η συγκεκριμένη «πραξικοπηματική» αλλαγή γίνεται σε περίοδο κρίσης, κατά την οποία τα αντανακλαστικά των επιχειρήσεων είναι μειωμένα, ενώ -ίσως το σπουδαιότερο- οι εκπρόσωποι του πανίσχυρου τραπεζικού κλάδου βρίσκονται σε καθεστώς «κρατικής στήριξης» που συνεπάγεται μειωμένη διαπραγματευτική θέση απέναντι στην κρατική εξουσία.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Παπαθανασίου φαίνεται να έχει διαμηνύσει σε φορείς της αγοράς ότι θα υπάρξει περιθώριο διαβούλευσης...μετά την κατάθεση της διάταξης στη Βουλή (!), γεγονός που μάλλον αυξάνει παρά μειώνει τις αντιδράσεις.

Παράγοντες της Κεφαλαιαγοράς φέρονται να θέτουν ως αιτιολογία της αλλαγής τη μεγαλύτερη ευχέρεια που θα έχει το Δ.Σ. στην επιβολή κυρώσεων, αλλά και τη σύνθεση των κεφαλαιαγορών σε ανεπτυγμένες αγορές (που τουλάχιστον στις ΗΠΑ περιλαμβάνει μόνο δικηγόρους).

Ωστόσο, αντιλέγουν παράγοντες της αγοράς, στην ελληνική πραγματικότητα κατ' αρχάς σπανίζουν οι επαγγελματίες με εξειδικευμένη γνώση των αγορών, είναι δε βέβαιο ότι κι αν τοποθετηθούν αποκλειστικά δικηγόροι γνώστες των αγορών, θα υπάρξουν σημαντικότατες συγκρούσεις συμφερόντων.

Κι από την άλλη, γνωρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, εκφράζουν εξαιρετικά έντονη ανησυχία για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς τυχόν τοποθέτηση προσώπων με πολιτικά κριτήρια-και επακόλουθο απόλυτο έλεγχο (σ.σ. διότι έλεγχος υπάρχει ήδη σε μεγάλο βαθμό)-της σύνθεσης και ενδεχομένως των αποφάσεων της Ε.Κ., με τα πολιτικά κίνητρα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σημειωτέον ότι πρόθεση του υπουργείου είναι στις θέσεις των εκπροσώπων των φορέων να διορίζονται πρόσωπα επιλογής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Σχόλιο ΣΕΔ:

Κατ' αρχήν θετικό το μέτρο του ΥΠΟΙΚ

Δυστυχώς αρκετά μέλη φορέων στην Ε.Κ. λειτούργησαν κατά το παρελθόν με τη λογική "προστασίας συμφερόντων" του φορέα από τον οποίο προέρχονταν.

Έτσι όμως δεν γίνεται εποπτεία!!!

Μένει βέβαια να δούμε στην πράξη πως θα λειτουργήσει η νέα Ε.Κ.
Ελπίζω να μην επικρατήσει και εδώ η "κομματική διακυβέρνηση", αλλά να μπουν (πραγματικά) ανεξάρτητοι νομικοί, (γιατί όχι δικαστικοί;), οι οποίο θα λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς και θα εφαρμόζουν ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ την χρηματιστηριακή νομοθεσία.

Μπάμπης Εγγλέζος
Πρόεδρος του ΣΕΔ

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

22/02 13:59  Babis Englezos
Πάντως αυτή η πρακτική, δηλαδή ο διορισμός των μελών της Ε.Κ. από το ΥΠΟΙΚ, χρησιμοποιείται σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές.

Εγώ θα αναφέρω ένα γεγονός που έγινε πριν από 2 χρόνια:

Το 2007 η ΕΤΕ έκανε την εξαγορά της τούρκικης τράπεζας Finasbank
Ο ΣΕΔ τότε με ανοιχτή επιστολή ΠΡΩΤΟΣ κατήγγειλε ότι η διοίκηση της ΕΤΕ ενημέρωσε για την εξαγορά πρώτα τους ξένους επενδυτές, ενώ τους Έλληνες τους ενημέρωσε με καθυστέρηση κάποιων ημερών.

Φυσικά τότε κάποιοι μας κατηγόρησαν ότι προβαίνουμε σε ενέργειες "μεγαλύτερες από το μπόι μας" και "ποιοι είμαστε εμείς που θα τα βάλουμε με τον κ.Αράπογλου" και άλλα συναφή...

Την καταγγελία του ΣΕΔ ακολούθησαν και άλλοι φορείς και πολιτικά κόμματα, αφού η ανοιχτή επιστολή πήγε σε όλους.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να επιβληθεί πρόστιμο 130.000 ευρώ στην ΕΤΕ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ιστορία του Χ.Α.
Φυσικά και τότε οι "καλοθελητές" βρήκαν να πουν ότι "το πρόστιμο ήταν μικρό" λες και αν ήταν 10.000.000 θα τα πλήρωνε ο Αράπογλου από την τσέπη του, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί.

Το θέμα είναι ότι ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στην Ε.Κ. λειτούργησε τότε "ως ταύρος εν υαλοπωλείω" και απειλώντας θεούς και δαίμονες, ακόμα και μέλη του Δ.Σ. της Ε.Κ. έκανε τα αδύνατα δυνατά για να ακυρώσει το πρόστιμο.

Τελικά όμως δεν τα κατάφερε γιατί το θέμα είχε πάρει μεγάλη έκταση και είχε φτάσει μέχρι τη Βουλή.

Το αποκορύφωμα όλων αυτών, ήταν σε κάποια εκδήλωση στο Χ.Α. (στη Σοφοκλέους 10) μέλος της Ε.Κ. όταν με συνάντησε μου είπε επί λέξει και δυνατά για να το ακούσουν και άλλοι:
"Ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς και τα λέτε γιατί εμείς είμαστε ΚΟΤΕΣ"!

Κάπως έτσι λειτουργούν οι εκπρόσωποι των φορέων στην Ε.Κ., με τη λογική της "προστασίας των μελών του φορέα που εκπροσωπούν"

Ας λέει ότι θέλει ο ΣΜΕΧΑ και ο φίλος μου ο κ. Μωραϊτάκης.

Στο συγκεκριμένο θέμα έχω προσωπική άποψη και η Ε.Κ. με την παρούσα σύνθεση, κατά τη γνώμη μου, ΔΕΝ έκανε την εποπτεία που έπρεπε και όφειλε να κάνει.

Στα 10 σχεδόν χρόνια της ενασχόλησης
22/02 14:00  Babis Englezos
Στα 10 σχεδόν χρόνια της ενασχόλησης με τον ΣΕΔ έχουμε πάει σε εκατοντάδες Γεν.Συνελεύσεις εισηγμένων εταιρειών.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΙΔΑΜΕ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Κ. ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ με σκοπό να ελέγξει τις διαδικασίες της Γεν.Συνέλευσης, την ύπαρξη ή όχι ανεξαρτήτων μελών, τη σωστή ενημέρωση των επενδυτών, την παρουσία του Εσωτερικού Ελέγχου στη Συνέλευση και ένα σωρό άλλα πράγματα, αφήνοντας κυριολεκτικά τους Μετόχους μειοψηφίας έρμαια στις διαθέσεις των μεγαλομετόχων, οι οποίοι ανερυθρίαστα λένε:Άμα δεν σας αρέσει να πάτε δικαστικά και διάφορα άλλα τα οποία δεν θα τα έλεγαν βέβαια αν παρίστατο κάποιο μέλος της Ε.Κ., ειδικά αν αυτό το μέλος είναι ένας δικαστικός ή ένας Εισαγγελέας κλπ

Από την άλλη βέβαια ελπίζω να μη χρησιμοποιηθεί η αλλαγή αυτή για "βόλεμα των δικών μας παιδιών"!

Η Ε.Κ. είναι μια ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ για να κάνει ο Υπουργός κομματικά παιχνίδια.

Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως θα είμαστε οι πρώτοι που θα το καταγγείλουμε, γιατί τότε το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο από αυτό που υπάρχει σήμερα.

Τέλος να προσθέσω ότι σωστά παραμένουν στην Ε.Κ. οι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος (σαν εποπτεύουσα αρχή των τραπεζών) και του Χ.Α., το οποίο έμμεσα εξακολουθεί να ασκεί εποπτεία, αφού αποφασίζει για σύνθεση δεικτών,βάζει εταιρείες σε επιτήρηση, ή αναστολή διαπραγμάτευσης κλπ.

Φιλικά
Μπάμπης Εγγλέζος
22/02 15:14  shade
Πολύ διαφωτιστικά και το άρθρο και τα συμπληρωματικά σχόλια γιά εμάς τους συμμετέχοντες στα μπλόγκς γιατί είμαστε, εκ των πραγμάτων, μέτοχοι μειοψηφίας που παρακολουθούμε μερικές φορές ανίσχυροι, με μόνο όπλο την πώληση των μετοχών μας, την μείωση της επένδυσης μας, εξ αιτίας πράξεων ή παραλείψεων των μετόχων πλειοψηφίας.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις