Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Τα παράδοξα της κρίσης: καλύτερη επένδυση για το 2008 τα...τοξικά ομόλογα
707 αναγνώστες
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009
02:18

Τα παράδοξα της κρίσης: καλύτερη επένδυση για το 2008 τα...τοξικά ομόλογα

Η οικονομική κρίση, οδήγησε σε χρηματιστηριακό κραχ και οι τιμές των μετοχών σε όλο τον κόσμο συνετρίβησαν. Οδήγησε και σε κραχ στην τιμή του πετρελαίου και όσοι είχαν ποντάρει σε συνέχιση της ανόδου του κατά το 2008 βρέθηκαν να χάνουν πολύ μεγάλο ποσοστό του κεφαλαίου τους.

Η πτώση του πετρελαίου οδήγησε σε πτώση μία σειρά άλλων εμπορευμάτων και οι παραγωγοί τους που είχαν λειτουργήσει με βάση την προσδοκία για συνέχιση της, μέχρι τότε, ανοδικής τάσης των τιμών, δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα.

Η αγορά ακινήτων συνέχισε να καταρρέει και τόσο οι ιδιοκτήτες κατοικιών όσο και οι επαγγελματίες του χώρου είδαν τα κεφάλαιά τους να συρρικνώνονται.

Η κρίση πέρασε δυνατά και σε άλλους τομείς της πραγματικής οικονομίας και οι περισσότεροι από αυτούς δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα, με την κατανάλωση να μειώνεται και το εμπόριο να συρρικνώνεται.

Αν εξαιρέσουμε τους τρόπους καταγραφής κερδών μέσω της εκμετάλλευσης θετικών και αρνητικών τάσεων σε διάφορες αγορές, που υποδείξαμε από την αρχή της κρίσης και οι οποίοι αφορούν σε ένα ελάχιστο τμήμα έμπειρων επενδυτών, η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών και των πολιτών βρέθηκε να χάνει κεφάλαια από την αρχή της κρίσης και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 2008.

Τόσο οι μετοχές, όσο η ενέργεια, τα εμπορεύματα και τα ακίνητα, έκλεισαν το έτος με πολύ μεγάλες απώλειες. Όμως, η παράλληλη πτώση όλων των παραπάνω δεν επηρέασε μόνο το μέσο επενδυτή αλλά και τα χρηματιστηριακά ιδρύματα που βρέθηκαν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές κατά 30 και 40 φτηνότερες απ' ότι τις είχαν αγοράσει. Οι χρηματιστηριακές εταιρίες που επενδύουν και σε αγορές εμπορευμάτων μέσω της αγοράς παραγώγων, ETF ή αμοιβαίων κεφαλαίων, κατέγραψαν μεγάλες ζημίες κατά το 2008.

Σε γενικές γραμμές, αν αναζητήσει κανείς σήμερα να βρει αγοραστή που προτίθεται να αγοράσει χρηματιστηριακά προϊόντα, κατοικίες ή εμπορεύματα σε τιμές των αρχών του 2008, μάλλον δε θα βρει κανέναν. Ποιος θα πετούσε τα χρήματά του για να αγοράσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Αν και ερώτηση φαίνεται ρητορική, στην πραγματικότητα δεν είναι, γιατί υπάρχει κάποιος που προτίθεται να πληρώσει σήμερα 1 δολάριο για κάτι που κοστίζει 5 σεντ και μάλιστα θέλει να αγοράσει πολλά εκατομμύρια από αυτό το κάτι.

Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (FED) η οποία τους τελευταίους 5 μήνες έχει τυπώσει χρήμα αξίας 1 τρις δολαρίου για να αγοράσει πάσης φύσεως τοξικά χρηματιστηριακά προϊόντα από ιδιωτικές εταιρίες. Τα χρηματιστηριακά αυτά προϊόντα "πωλούνται" από τις εταιρίες στις τιμές που τα αγόρασαν παρά το γεγονός ότι η σημερινή τους αξία δεν είναι μεγαλύτερη από μερικά σεντ ανά δολάριο. Οι εταιρίες αυτές (τράπεζες, χρηματιστηριακά ιδρύματα κλπ) επένδυσαν σε προϊόντα υψηλού ρίσκου τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της χρηματοπιστωτικής / χρηματιστηριακής κρίσης που ακολούθησε.

Γιατί η FED πετάει τα χρήματά της για να αγοράσει τόσο ακριβά κάτι με τόσο μικρή αξία; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι και ένας από τους σημαντικότερους είναι γιατί τα χρήματα δεν είναι δικά της. Η FED τυπώνει όσο χρήμα "απαιτούν" οι περιστάσεις και τα πραγματικά της έξοδα είναι το χαρτί και το μελάνι.

Έτσι, η μόνη επένδυση του 2008 που κράτησε την αξία της στο χρόνο ήταν, τελικά, τα πιο προβληματικά χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως τα τοξικά ομόλογα. Οι εταιρίες που έκαναν το τραγικό λάθος να τα αγοράσουν, έσωσαν το κεφάλαιό τους καθώς η FED τα αγοράζει από αυτές σήμερα στην αρχική τους τιμή. Όσο μεγαλύτερο το λάθος, τόσο περισσότερα κεφάλαια διασώθηκαν

Σήμερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα μπει και αυτή στο χορό της εκτύπωσης χρήματος ώστε να αγοράσει τοξικά ομόλογα από αγγλικές εταιρίες ενώ το ίδιο άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια στιγμή το πακέτο βοήθειας του Ομπάμα ύψους 838 δις δολαρίων εγκρίθηκε και η FED θα πρέπει να τυπώσει ακόμη περισσότερα χρήματα γιατί αυτό το έξοδο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Μία ενδιαφέρουσα σκέψη θα ήταν τα κεφάλαια αυτά που θα εισπράξουν οι εταιρίες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τοξικά ομόλογα να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα ώστε να βοηθήσουν τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Ευρώπη που έχουν ανάγκη από ρευστότητα. Τότε, ίσως τις παρασημοφορήσουν κιόλας ως "εθνικούς σωτήρες".


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις