Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ-ΕΚΤΑ:Εβδομαδιαία σχόλια-Τ.Α.
761 αναγνώστες
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009
23:36

Ατελείωτοι πωλητές

Με νέες απώλειες 4,95% έκλεισε την εβδοµάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαµορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.663,39 µονάδες συµπληρώνοντας σωρευτικές απώλειες 6,89% από την αρχή του έτους.
Παράλληλα οι µέσες ηµερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν οριακά κατά 1% και διαµορφώθηκαν στα 127,8 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 201 χιλ. ευρώ
αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα 3,625 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Συνεχίστηκε το σκηνικό πίεσης στις Χρηµατιστηριακές αγορές µε αποτέλεσµα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει εντός της εβδοµάδας νέα χαµηλά 69 εβδοµάδων µε κύριο µοχλό τις τράπεζες. Η πτώση του τραπεζικού κλάδου είναι σφοδρή, συνοδεύεται από αµείωτη ένταση
συναλλαγών και από απαισιόδοξες εκτιµήσεις που διατυπώθηκαν σε αναλύσεις µε ιδιαίτερα αρνητική άποψη.

Όλα αυτά συµβαίνουν γιατί δεν υπάρχει πια ορατότητα. Και από ότι φαίνεται οι χαµηλές αποτιµήσεις περνάνε σε δεύτερη µοίρα όταν υπάρχει αδυναµία πρόβλεψης ή αστοχία σε κοντινές εκτιµήσεις. Οι τραπεζικές µετοχές έχασαν την λάµψη τους στους φανατικούς οπαδούς που είχαν από το εξωτερικό όχι γιατί οι ισολογισµοί τους δεν
ήταν ελκυστικοί ή τα επιχειρηµατικά τους σχέδια δεν είχαν ανάπτυξη αλλά γιατί απέτυχαν να περάσουν «το τεστ της αλήθειας».
Η αγορά θα µπορούσε να είναι πιο επιεικής απέναντι σε
συντηρητικότερες εκτιµήσεις ή παραδοχές του τύπου «ναι µεν όχι τοξικά προϊόντα στον ισολογισµό αλλά δυσκολίες στο ευρύτερο περιβάλλον των Βαλκανίων και αυξηµένο κόστος» βάζοντας ενδεχοµένως στις πρόσφατες υποβαθµίσεις το στοιχείο µιας θετικής προσδοκίας.
Η στάση των ξένων επενδυτών δείχνει αποχώρηση από τον τραπεζικό κλάδο και για λόγους επικοινωνίας που δεν αφορά βέβαια αποκλειστικά το εγχώριο τραπεζικό σύστηµα, η δε επιστροφή τους ή η παύση των πωλήσεων θα εξαρτηθεί από την αποκατάσταση αυτής της σχέσης που αυτή την στιγµή δείχνει περισσότερο διαταραγµένη από ποτέ.

Σε ότι αφορά την υπόλοιπη αγορά δεν περνά απαρατήρητη η µερική αυτονόµηση του κλάδου
ενέργειας µε πρωτοστατούντα τίτλο την .ΕΗ η οποία έχει πλέον το προβάδισµα των προτιµήσεων εντός και εκτός συνόρων.
Αν και είναι ακόµα νωρίς για µια τέτοια εκτίµηση η
ΔΕΗ και γενικά οι εταιρίες που σχετίζονται µε την ενέργεια έχουν το πλεονέκτηµα λόγω ανελαστικών συνθηκών ζήτησης, χαµηλότερου κόστους παραγωγής σε σχέση µε πέρυσι και µεγάλων περιθωρίων ανάπτυξης της γεωγραφικής περιοχής που βρίσκεται η έδρα τους. Οι
αποτιµήσεις παραµένουν ακόµα φθηνές, τα δε ενεργειακά έργα βρίσκονται ακόµα σε πολύ πρώιµο στάδιο για τον κορεσµό της ζήτησης και µε πολύ καλή πρόσβαση σε χρηµατοδότηση.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς την λύση του τριγωνικού σχηµατισµού ο οποίος θα δώσει νέα επιτάχυνση προς την πλευρά της διέλευσης του Γενικού .είκτη. Η διάσπαση των 1.625 µονάδων ή των 1.750 µονάδων θα σηµάνει το τέλος της συσσώρευσης και θα δώσει µεγάλες πιθανότητες για ένα περιθώριο επιπλέον 200 µονάδων.
Χρονικά το τρίγωνο ολοκληρώνεται µέσα στο Φεβρουάριο εκτός αν οι τάσεις ή η εγχώρια ειδησεογραφία ωθήσουν τις τιµές γρηγορότερα προς το ένα ή το άλλο άκρο.

Οι πωλητές έχουν µε το µέρος τους την τάση, την ψυχολογία και την χαµηλή ορατότητα κερδών για το 2009. Οι αγοραστές παίζουν µε τις πιθανότητες απέναντι τους, τις αποτιµήσεις σε ιστορικά χαµηλά και τα τεχνικά
δεδοµένα σε φάση υποτιµητικής υπερβολής.

Η επόµενη εβδοµάδα θα είναι καθοριστική και θα τηρούσαµε στάση αναµονής προς το παρόν συντονίζοντας την επενδυτική µας στάση µε
το νικητή της αναµέτρησης στο τέλος της ερχόµενης εβδοµάδας όπου θα είχαµε πιο ξεκάθαρη εικόνα των δυνάµεων που διατηρούν την αγορά στα ίδια επίπεδα του τελευταίους τρεις µήνες.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής

ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Στο επίκεντρο της πτώσης ο τραπεζικός κλάδος

Από την αρχή του έτους μέχρι και την Παρασκευή ο χρηματοοικονομικός κλάδος των ΗΠΑ έχει υποστεί κραχ, χάνοντας το 1/3 της αξίας του μέσα σε 23 ημέρες. Αυτό, βέβαια, σε συνέχεια της κατάρρευσης που υπέστη κατά τη διάρκεια του 2008. Με επίκεντρο αρνητικής παρέμβασης των χρηματοοικονομικό / τραπεζικό κλάδο, το αμερικανικό χρηματιστήριο έκανε μία από τις χειρότερες αρχές στην ιστορία του, με το δείκτη βιομηχανίας να χάνει 9,29%, το δείκτη τηλεπικοινωνίας 8,90%, και τον S&P 500 8,39%. Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε ότι ο κλάδος υγείας και αυτός της κοινής ωφελείας, δηλαδή κατεξοχήν αμυντικοί κλάδοι, κατέγραψαν τις μικρότερες απώλειες, συνεχίζοντας την τάση που ίσχυε σε όλη τη διάρκεια του 2008.

Στο ίδιο διάστημα τις μεγαλύτερες απώλειες στο ΧΑ εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος, με το σχετικό δείκτη να δοκιμάζει το χαμηλό του 2008, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του ΓΔ. Το επίκεντρο της αρνητικής παρέμβασης διεθνώς είναι ο χρηματοοικονομικός / τραπεζικός κλάδος. Σε αποκλειστική ανάλυση που δημοσιεύσαμε στο ΚΕΡΔΟΣ στις αρχές του 2006 είχαμε γράψει ότι ο διεθνής τραπεζικός κλάδος ήταν μία τεράστια φούσκα και πως μία τραπεζική φούσκα υπήρχε και στην Ελλάδα.

Τότε, δεχτήκαμε κριτική γι' αυτήν μας την ανάλυση καθώς η γενικότερη άποψη ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν δυνατότερες και πιο ακμαίες από ποτέ. Αναφέρονταν πολλά επιχειρήματα γι' αυτό μεταξύ των οποίων η επέκταση και ο ηγετικός τους ρόλος στα Βαλκάνια, τα μεγάλα περιθώρια κέρδους τους καθώς οι Έλληνες δεν είχαν δανειστεί στον ίδιο βαθμό με τους υπόλοιπου Ευρωπαίους, η άνθηση της αγοράς κατοικίας κλπ.

Όλα αυτά τα επιχειρήματα δε λάμβαναν υπόψη τους τις διεθνείς εξελίξεις αλλά ούτε και το γεγονός ότι αυτές, πρωταρχικά και καταλυτικά, καθορίζουν τις εξελίξεις και στις περιφερειακές, αναπτυγμένες, χώρες όπως η Ελλάδα. Τελικά η ΕΚΤΑ επιβεβαιώθηκε και αποδείχτηκε πως υπήρχε, πράγματι, τραπεζική φούσκα η οποία έσκασε με το χειρότερο δυνατό τρόπο και εξακολουθεί να ξεφουσκώνει και να ταλαιπωρεί την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία.

Στα τέλη του 2008, όταν πια η εικόνα του κραχ και της διεθνούς ύφεσης ήταν ξεκάθαρη, Έλληνες αναλυτές αντιλήφθηκαν ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόβλημα. Πέρασαν, μάλιστα, στο επόμενο στάδιο, προβλέποντας ότι η κατάστασή τους ήταν τόσο άσχημη που ήταν πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση.

Ξαφνικά και ετεροχρονισμένα, ανακαλύφθηκε ότι "τα κέρδη που έδειξαν οι τράπεζες στο 9μηνο είναι λογιστικά αυξημένα", ότι "ένα ποσοστό των κερδών τους δεν είναι παρά λογιστική προεξόφληση των προμηθειών τους από στεγαστικά δάνεια ", ότι " το 2009 θα «σκάσουν» δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ συνολικά. Και οι τράπεζες θα τα επαναδιαπραγματευτούν με τους πελάτες τους, κάτι διόλου εύκολο. " Ξαφνικά το επιχείρημα της επέκτασης στις γειτονικές χώρες έγινε οξύ πρόβλημα.

Οι προβλέψεις έγιναν όλο και πιο απαισιόδοξες "Με δεδομένες τις υποχρεώσεις τους (το 2009 λήγουν τιτλοποιήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ), πολλοί εκτιμούν ότι το πακέτο των 28 δισ. θα αποδειχθεί ανεπαρκές ;"

Τρία χρόνια μετά την πρόβλεψή μας για φούσκα στον τραπεζικό κλάδο και την ώρα που όλοι, πλέον, θεωρούν ότι το μέλλον των τραπεζών αναμένεται δυσοίωνο, εμείς αρχίζουμε να λαμβάνουμε τις πρώτες ενδείξεις πτωτικής φούσκας. Έχουμε αρκετό καιρό, όμως, για να δούμε αυτό το θέμα αναλυτικά. Μέχρι τότε, ίσως είναι λογικότερο να σκεφτόμαστε ότι ο πυθμένας στον τραπεζικό κλάδο είναι πιο κοντά απ' ότι η κορυφή.


Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις