Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ-ΕΚΤΑ:Εβδομαδιαία σχόλια
777 αναγνώστες
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009
23:55

Να µπει κανείς ή να µην µπει;

Με απώλειες 7,52% έκλεισε την εβδοµάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαµορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.749,95 µονάδες. Παράλληλα οι µέσες ηµερήσιες συναλλαγές µειώθηκαν κατά 8% και διαµορφώθηκαν στα 126,9 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 1,65 εκ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα 3,664 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Η επιστροφή της µεταβλητότητας ήταν το κύριο χαρακτηριστικό την εβδοµάδα που πέρασε στο ΧΑ εξέλιξη που συµβάδιζε µε την απόδοση και την τάση των κυριότερων διεθνών αγορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι µέσα σε έξι συνεδριάσεις ο Γενικός .είκτης γύρισε από εκεί
που ξεκίνησε το Χριστουγεννιάτικο ράλι του δείγµα της παθογενούς ψυχολογίας που διακατέχει αυτή την περίοδο του συµµετέχοντες. Η παθογένεια δεν αναφέρεται τόσο στην τάση της αγοράς, η οποία δεν είναι παρά η επικρατούσα άποψη, όσο στην λογική της
διάλυσης που παρατηρείται σε κάθε πτωτικό κύµα.

Η αγορά ως άποψη περιµένει χαµηλότερα επίπεδα τιµών και είναι διάχυτη σε κύκλους εντός και εκτός ΧΑ ότι φέτος ο Γενικός Δείκτης θα δει τις 1.200 µονάδες και µάλιστα έως το τέλος Μαρτίου, προσδοκία η οποία βασίζεται σε µια αυθαίρετη υπόθεση έκπτωσης του 30% από τα τρέχοντα επίπεδα. Η άποψη αυτή τείνει
να ενισχύεται σε περιόδους πτώσης και το κυριότερο να ανακαλύπτει νέους λόγους απαισιοδοξίας για την αγορά. Η δικαίωση αυτής της άποψης θα είναι σκληρή για την αγορά.
Και αυτό γιατί πλέον θα µιλάµε για µια κεφαλαιοποίηση κάτω από 50 δις ευρώ, σχέση ΑΕΠ/ κεφαλαιοποίησης κάτω από 20%, λογιστικές αξίες κάτω από το 60% της αξίας τους και µια (εκ νέου) προσδοκώµενη µείωση κερδών κοντά στο 50%.

Τα θεµελιώδη αυτής της προσδοκίας καθώς και ο συντριπτικός βαθµός πλειοψηφικού ρεύµατος που έχει αυτή η άποψη µας κάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς ως προς την πιθανότητα επίτευξης όχι µόνο των
1.200 µονάδων αλλά και σηµαντικών περιθωρίων υποχώρησης από τα επίπεδα που διαπραγµατεύεται το ΧΑ. Η τιµολόγηση πολλών αρνητικών νέων (χρεοκοπίες, υποβαθµίσεις, ρευστότητα) έχει ήδη µπει σε µεγάλο βαθµό στις τιµές των µετοχών και πλέον η προσφορά
τίτλων δείχνει να µπορεί να αναχαιτιστεί µε µικρότερη ανάλωση δυνάµεων µε εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο.
Επιπλέον οι αποτιµήσεις δεκάδων εταιριών είναι φθηνές γεγονός το οποίο µεταφράζεται σε ενδιαφέρον από µεγάλη µερίδα του επενδυτικού κοινό το οποίο σε κάποιο βαθµό έχει αφυπνιστεί.
Εκτιµούµε ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί σε µια ενδεχόµενη αποκλιµάκωση των καταθετικών επιτοκίων κάνοντας τις µετοχικές αξίες πιο ελκυστικές. Ηδη
στα καταθετικά επιτόκια παρατηρείται µια σταδιακή αποκλιµάκωση στο ξεκίνηµα της χρονιάς
που λόγω και της µείωσης του επιτοκίου της ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχιστεί.

Εποµένως η απάντηση στο πόσο τοποθετηµένος πρέπει να βρίσκεται κάποιος σε µετοχές σήµερα βρίσκεται κάπου στην µέση. Ναι µεν φθηνές µετοχές, όχι όµως ξεκάθαρος ορίζοντας. Ο παράγοντας χρόνος όσο η αγορά δεν υποχωρεί προς νέα χαµηλά θα αρχίσει να δουλεύει υπέρ
των αγοραστών και αυτή θα είναι ίσως η κυριότερη παράµετρος για την αλλαγή της ψυχολογίας ή έστω για την ισορροπία της αγοράς.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διατήρησε για µια ακόµα εβδοµάδα το ανοδικό σήµα του MACD επιβεβαιώνοντας την βάση στήριξης των 1680 µονάδων ενισχύοντας παράλληλα κάποιες εβδοµαδιαίες ανοδικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές.

Η αποµάκρυνση από αυτή την ζώνη τιµών θα ξαναδώσει δύναµη στην αγορά µε στόχο µια περιοχή υψηλότερη του υψηλού έτους (1.941 µονάδες).

Σηµείο αναφοράς για το άµεσο µέλλον του Γενικού Δείκτη είναι οι 1.800 µονάδες όπου ο Γενικός .είκτης έχει περάσει αρκετές φορές από τον Νοέµβριο του 2008,
ζώνη τιµών αρκετά ευαίσθητη προς την κατεύθυνση της τάσης αφού η αγορά τείνει να επιταχύνει κάθε φορά που πραγµατοποιείται µια διάσπαση ανοδική ή πτωτική.

Σε αυτή την διάσπαση θα ποντάραµε για την ερχόµενη εβδοµάδα αφού µε εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο
οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν κρατήσει αποστάσεις από τα χαµηλά τους όταν η αγορά είχε ξαναβρεθεί σε αυτή την ζώνη τιµών.

Η άρνηση αυτή είναι ενδεικτική των διαθέσεων που έχουν τα «δυνατά χέρια» σε αυτούς τους τίτλους και έδειξαν ότι µπορούν να µετριάσουν την αδυναµία των τραπεζών στο Δείκτη ακόµα και σε αρνητικές συνεδριάσεις.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής

ΠΗΓΑΣΟΣ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παναγιώτου: "Πώς η πτώση του 2008 επηρέασε τις προϋποθέσεις της επόμενης ανόδου των μετοχών"

Η πτώση των μετοχών, κυρίως κατά το 2008, έχει προκαλέσει αλλαγές στα ποσοστά συμμετοχής των επιμέρους μετοχικών κλάδων στη συνολική κεφαλαιοποίηση των διαφόρων χρηματιστηρίων. Η πτώση προκαλεί αλλαγές καθώς μειώνει την κεφαλαιοποίηση των κλάδων ανάλογα με το ποσοστό απωλειών τους και έτσι μειώνει και τη βαρύτητά τους. Οι αλλαγές στην κεφαλαιοποίηση αλλάζουν το χρηματιστηριακό σκηνικό και παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο σε επερχόμενες πτώσεις όσο και στις ανοδικές απόπειρες. Το κυριότερο, όμως, μία ουσιαστική ανοδική κίνηση δε μπορεί να έρθει χωρίς τη συμμετοχή των πρώτων σε βαρύτητα κλάδων, οι οποίοι είναι διαφορετικοί σήμερα απ' ότι πριν 1,5 χρόνο.

Τα πιο βασικά και ενδεικτικά παραδείγματα έρχονται από την αγορά των ΗΠΑ. Εκεί, η μεταβολή στην κεφαλαιοποίηση του χρηματοοικονομικού / τραπεζικού κλάδου είναι πολύ μεγάλη καθώς αυτός ήταν ο τέως βασιλιάς της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, κατέχοντας την 1η θέση, ενώ τώρα, στη μετά του κραχ του 2008 εποχή, έχει περάσει στην 5η. Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών και χρηματιστηριακών μετοχών, αφαίρεσε πολλά δισεκατομμύρια υπεραξιών από τον κλάδο και μείωσε δραματικά τη βαρύτητά του στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η τεχνολογία κατέλαβε την 1η θέση με ποσοστό 16% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500, ενώ μεγάλη και αναμενόμενη ήταν η άνοδος του κλάδου υγείας, της ενέργειας και των βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Οι μεταβολές στην κεφαλαιοποίηση αποτελούν έναν καλό τρόπο αναγνώρισης και πρόβλεψης των πρωταγωνιστικών κλάδων της οικονομίας και του τρόπου που οι διάφοροι κλάδοι αποκαθηλώνονται από τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο και αντικαθίστανται από άλλους, ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση και τη φάση της οικονομίας. Στις αρχές του 90 ο βιομηχανικός και ο καταναλωτικός κλάδος είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου της κεφαλαιοποίησης του S&P 500. Ο κλάδος της τεχνολογίας εκθρόνισε τους κλάδους αυτούς και στέφθηκε νέος βασιλιάς προς το τέλος της δεκαετίας. Μετά το σκάσιμο της φούσκας τεχνολογίας και την ύφεση των αρχών της τρέχουσας δεκαετίας η πολιτική ανάρρωσης της οικονομίας με σημαία το δανεισμό και την πιστωτική επέκταση σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, έφερε ως νέους πρωταγωνιστές τον τραπεζικό και το χρηματιστηριακό κλάδο.

Η άνοδος του πετρελαίου έφερε και αύξηση στην κεφαλαιοποίηση του κλάδου ενέργειας και στα χρόνια μέχρι το 2008 ο χρηματοοικονομικός / τραπεζικός κλάδος και ο κλάδος ενέργειας απέκτησαν το μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία και ταυτόγχρονα το μεγαλύτερο ποσοστό επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P, αφήνοντας τον κλάδο τεχνολογίας σε δεύτερη μοίρα.

Η κατάσταση άλλαξε ριζικά κατά τη διάρκεια του 2008 καθώς η κατάρρευση των τραπεζών και το κραχ στην τιμή του πετρελαίου εκθρόνισαν τους δύο κλάδους και τη θέση τους πήρε και πάλι η τεχνολογία αλλά και οι αμυντικοί κλάδοι της υγείας και των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Οι σημερινοί βασιλιάδες της κεφαλαιοποίησης ανέβηκαν στο θρόνο όχι χάρη στην άνοδό τους αλλά εξαιτίας της πτώσης των προηγούμενων ηγετών.

Μελετώντας τα γραφήματα των δεικτών με τα ιστορικά ποσοστά συμμετοχής των κλάδων στη συνολική κεφαλαιοποίηση του S&P 500 και εξετάζοντας τους μέσους όρους της συμμετοχής τους αυτής, διαπιστώνουμε εύκολα ότι και οι δείκτες των ποσοστών συμμετοχής μπορούν να γίνουν υποτιμημένοι ή υπερτιμημένοι όπως κάθε άλλος δείκτης. Όταν αυτό συμβαίνει μπορούμε να εξάγουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πορεία και την εξέλιξη της οικονομίας και των χρηματιστηριακών αγορών. Στην τρέχουσα φάση, ο κλάδος της υγείας είναι πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του ενώ πάνω από αυτόν παραμένει και ο κλάδος ενέργειας. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει περάσει πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του και ο κλάδος με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, δηλαδή αυτός της τεχνολογίας, βρίσκεται ελάχιστα πάνω από τον μέσο όρο του.

Συμπερασματικά, οι σημερινοί κλάδοι με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χρηματιστηριακή αγορά είναι αυτοί της τεχνολογίας, υγείας, ενέργειας και βασικών καταναλωτικών αγαθών. Χωρίς τη συμμετοχή και τη συνδρομή τους σε μία μακροπρόθεσμη ανοδική απόπειρα, αυτή θα έχει πολύ λίγες ελπίδες επιτυχίας.


--------------
Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις