Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Τί δείχνει η τεχνική στατιστική ανάλυση για ομόλογα και μετοχές
913 αναγνώστες
Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2009
22:45

Τί δείχνει η τεχνική στατιστική ανάλυση για ομόλογα και μετοχές

Το 2008 ήταν η καλύτερη χρονιά για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα από το 1995 και η 4η καλύτερη από το 1978. Την εξέλιξη αυτή είχαμε προβλέψει μέσα από τη στήλη παρουσιάζοντας σχετικές αναλύσεις του 3FVIP.com και αναφερθήκαμε σε αυτήν σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης, σε πρόσφατες αναλύσεις μας παρουσιάσαμε στοιχεία που δείχνουν ότι τα ομόλογα είναι, τεχνικοστατιστικά, υπερτιμημένα. Το 2008 έφερε κέρδη για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ της τάξης του 18,98%. Η αμέσως καλύτερη χρονιά ήταν το 1985 με κέρδη 19,92%, η 2η καλύτερη από το 1978 ήταν αυτή του 1995 με κέρδη 22,50% και η καλύτερη ήταν αυτή του 1982 με κέρδη 23,78%.

Μελετώντας τις αποδόσεις των ομολόγων από το 1978 μέχρι σήμερα και εξετάζοντας τη σχέση της απόδοσης μιας χρονιάς με αυτήν της επόμενης, παρατηρούμε πως ο μέσος όρος απόδοσης μετά από μία ανοδική χρονιά για το ομόλογα είναι της τάξης του -2,68% ενώ μετά από μία πτωτική χρονιά της τάξης του +5,70%. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, μίας ανοδικής χρονιάς ακολουθεί μία πτωτική. Η ανάλυση μας δείχνει πως υπάρχει αρνητική συσχέτιση υπάρχει μεταξύ των αποδόσεων δύο, διαδοχικών, ετών. Έτσι, με τα ομόλογα να είναι σε υπερτιμημένα εδάφη και την τεχνική στατιστική ανάλυση να προειδοποιεί για ενδεχόμενη αδυναμία κατά το 2009, η στρατηγική κατοχύρωσης κερδών και υιοθέτησης πιο αμυντικής στάσης απ' ότι στο 2008 απέναντι στην αγορά ομολόγων φαίνεται λογική.

Περνάμε στην αγορά μετοχών και στα συμπεράσματα της τεχνικής στατιστικής ανάλυσης για τη σχέση της απόδοσης του πρώτου μήνα του έτους με την συνολική απόδοση του έτους. Από σχετική ανάλυση του 3FVIP.com φαίνεται πως η απόδοση του Ιανουαρίου έχει θετική συσχέτιση με την απόδοση ολόκληρου του έτους. Στατιστικά, αν η πρώτη εβδομάδα του έτους κλείσει με κέρδη, αυτό είναι θετικός οιωνός για ολόκληρο το έτος. Ωστόσο, η πιο αξιόλογη θετική συσχέτιση είναι μεταξύ όχι της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου και του υπόλοιπου έτους αλλά ολόκληρου του 1ου μήνα. Έτσι, από το 1900 και μετά, η μέση απόδοση του Dow Jones, όταν ολόκληρος ο Ιανουάριος έκλεισε με απώλειες ήταν -0,73%. Αντίθετα, η μέση απόδοση εκτινάσσεται στο +10,4% όταν ο Ιανουάριος κλείσει με κέρδη. Στα τελευταία 20 χρόνια, όταν ο Ιανουάριος κλείσει με κέρδη, τότε η μέση απόδοση του συγκεκριμένου έτους είναι της τάξης του 13,18%.

Σε γενικές γραμμές έχουμε μπει σε ένα έτος το οποίο αναμένεται να διατηρήσει τη μακροπρόθεσμη αδυναμία στις μετοχές αλλά όχι με τη μορφή που προβλέψαμε και τελικά είδαμε μέσα στο 2008. Με τα ομόλογα να είναι, στατιστικά, υπερτιμημένα, δεν πρέπει να αποκλείουμε τη μεταφορά μεσοπρόθεσμων κεφαλαίων προς τις μετοχές με αποτέλεσμα την ύπαρξη μεσοπρόθεσμης διάρκειας ράλι.

Προς το παρόν, τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2008 έχουν βάλει μεσοπρόθεσμη παύση στην πτώση των μετοχών, όπως είχε προβλεφτεί σε αποκλειστικότητα από τη στήλη (με πληροφορίες από το 3FVIP.com).

Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

Σχόλια

09/01 09:52  ΣΙΓΑΛΑΣ
Χρόνια σας πολλά και καλή χρονιά
Πότε με το καλό η πίττα?
09/01 11:30  Babis Englezos
Αγαπητέ φίλε
Η εκδήλωση της πίτας του ΣΕΔ θα γίνει στο Ηλέκτρα Παλλάς την Κυριακή 8-2-2009.
Θα προηγηθεί η Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΔ
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις