Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


XA: Εχθρός το χαμηλού το χαμηλότερο-Σχόλιο σε δημοσίευμα
612 αναγνώστες
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008
11:55

XA: Εχθρός το χαμηλού το χαμηλότερο...  

Αν το έτος τελείωνε σήμερα, ο ΓΔ θα είχε καταγράψει απώλειες της τάξης του 51%, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια πτώση ήταν το 2000 με ποσοστό 38%. Η πτώση στην τρέχουσα εβδομάδα είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2001. Στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα έχουμε μία μίνι αρνητική φούσκα, μία πτωτική υπερβολή, η οποία, θεωρητικά, είναι πιθανό να δημιουργήσει αγοραστικές ευκαιρίες...

Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για την επιστροφή του έξυπνου χρήματος. Αυτό δε σημαίνει ότι το έξυπνο χρήμα δεν εκμεταλλεύεται την παρούσα κατάσταση. Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει, ωστόσο, είναι προς το παρόν εξωχρηματιστηριακώς, με την εξαγορά μεγάλων εταιριών και τραπεζών που κατέρρευσαν, για ένα κομμάτι ψωμί. Δε έχει διαφανεί χτίσιμο θέσεων από οργανωμένα κεφάλαια με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, γι' αυτό, θεωρητικά, θα ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση για άνοιγμα μακροπρόθεσμων θέσεων, παρά τη μεγάλη πτώση που έχει καταγραφεί.

Στην άλλη πλευρα του Ατλαντικου ο δείκτης ευχαρίστησης των Αμερικανών από τη ζωή τους, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η σχετική μέτρηση, το 1980. Οι δύο προηγούμενες χαμηλότερες μετρήσεις συνέπεσαν και με αλλαγές κυβερνήσεων. Αυτό είναι μία ένδειξη της ψυχολογικής κατάστασης των Αμερικανών αλλά και ένα στοιχείο πρόβλεψης υπέρ μίας εκλογικής νίκης του Ομπάμα.

FED, EKT

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει αναγκάσει πολλές κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να γίνουν πιο ευέλικτες ως προς τα όρια των καθηκόντων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που στις 8 Οκτωβρίου προχώρησε μαζί και με την Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας (και όχι μόνο) στη μείωση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Η Morgan Stanley προβλέπει πως η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη στο 3,75% είναι η πρώτη από μία σειρά μειώσεων.
Πάντως, η αποστολή της ΕΚΤ αφορά μόνο στον έλεγχο του πληθωρισμού. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Jean-Claude Trichet υπενθύμιζε στους δημοσιογράφους πως η νομισματική αρχή δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την ύφεση. «Η δική μας πυξίδα δείχνει μόνο προς μία κατεύθυνση» είχε δηλώσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 2 Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας μία φράση που έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 1.000 φορές. Ωστόσο, ο Trichet είχε σταθεί «στον εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» που υπάρχει στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αφήνοντας τότε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
Παρά τα όσα ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ στις 8 Οκτωβρίου για «πρόσφατη» μείωση των κινδύνων ανοδικής απόκλισης του πληθωρισμού, αυτό που συνάγεται από τη δράση της Τετάρτης είναι πως στο επίκεντρο της ΕΚΤ είναι ο περιορισμός της κρίσης στις αγορές. Πλέον, ο πληθωρισμός έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα.
Τώρα το ερώτημα στρέφεται γύρω από το αν η μείωση των επιτοκίων θα έχει την επιθυμητή δράση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η μείωση των επιτοκίων καθιστά φθηνότερο το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις. Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων να δώσει έμφαση στη σοβαρότητα της κρίσης και των ανησυχιών των αρχών για την παγκόσμια οικονομία.
Τέλος, ουδείς θα διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της ΕΚΤ. Με τις αγορές να καταρρέουν, κανείς δεν θα πει στον Trichet πως παραβαίνει τους κανόνες και την αποστολή του. Μάλιστα, οι επενδυτές μάλλον θα επικροτήσουν την προθυμία της ΕΚΤ να είναι ευέλικτη και αποφασιστική, αλλά και την απόφαση των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγή:Οικονομία

Σχόλιο:

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στα χρηματιστήρια είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία...

Όταν ένα χρηματιστήριο "έχει αποφασίσει" να πέσει ή να ανέβει, όποιος προσπαθήσει να το χειραγωγήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση, το πιθανότερο είναι ότι θα γελοιοποιηθεί...

Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα από το παρελθόν και όμως αρκετοί πολιτικοί, που στην πλειοψηφία τους είναι άσχετοι με τα χρηματιστηριακά, προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα χρηματιστήρια και να σταματήσουν την πτώση.

Σύντομα θα καταλάβουν ότι αυτό είναι αδύνατον και οι όποιες παρεμβάσεις φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν όμως και άλλοι "πολιτικοί" τύπου Τσίπρα και Αλαβάνου που αρέσκονται να αποκαλούν τα χρηματιστήρια "τζόγο" για ψηφοθηρικούς λόγους γιατί μόνο αυτό έχουν στο μυαλό τους.

Τους πληροφορούμε λοιπόν ότι το χρηματιστήριο είναι ένα από τα πιο "σοφά" πράγματα που έχει φτιάξει ο άνθρωπος.

Μπορεί μερικές φορές να μετατρέπεται σε "τζόγο", έχει όμως τη μοναδική ικανότητα να αποτυπώνει τα πάντα:
Από την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, την οποία πολλοί πολιτικοί προσπαθούν να κρύψουν από τους πολίτες, μέχρι τις λοβιτούρες και τις ρεμούλες των ίδιων των πολιτικών, κάτι που φυσικά "δεν αρέσει".

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και σήμερα.
Τα χρηματιστήρια μας αποκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, πράγμα που οι πολιτικοί προσπαθούσαν να μας κρύψουν εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε ανύποπτο χρόνο είχα δηλώσει με άρθρα μου ότι:
"οι οικονομίες που στηρίζονται στα δάνεια και όχι στην ανάπτυξη έχουν ημερομηνία λήξεως"...

Μένει να δούμε αν αυτή η ημερομηνία ήλθε...

Μπάμπης Εγγλέζος

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Σχόλια

10/10 12:24  ΚΟΥΚΟΣ Δ
Μπαμπη γεια στο στομα σου.Σειρα τους και σειρα μας.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις