Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Φόρος υπεραξίας: Ανακοινώσεις ΕΒΕΑ-ΣΜΕΧΑ, η θέση του ΣΕΔ
879 αναγνώστες
Τρίτη, 5 Αυγούστου 2008
17:22

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Δ/ΝΣΗ : ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΤΜΗΜΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Αθήνα, 15 Απριλίου 2008


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Θέμα : «Συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για θέματα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στις 14.04.2008».


       Την Δευτέρα 14 Απριλίου 2008 πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για θέματα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών με θέμα ημερησίας διάταξης :

«Επιβολή φόρου υπεραξίας επί των χρηματιστηριακών κερδών»

        Στη σύσκεψη συμμετείχαν :
- ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτακης Μέλος ΔΣ του ΕΒΕΑ & Πρόεδρος της Ομάδας
- ο κ. Γεώργιος Κούμπας  Μέλος ΔΣ του ΕΒΕΑ & Αντιπρόεδρος της Ομάδας
- ο κ. Χαράλαμπος Μωραΐτης  Μέλος ΔΣ του ΕΒΕΑ
- η κα Αγγελική Οικονομάκου  Προϊσταμένη  Τμήματος Οικονομικής Διοίκησης ΕΒΕΑ
- και ο κ. Γεώργιος Οικονόμου  Υπάλληλος  Τμήματος Οικονομικής Διοίκησης ΕΒΕΑ

Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν σχετικά με την εξαγγελθείσα από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών επιβολή φόρου υπεραξίας επί των χρηματιστηριακών κερδών. Από την συζήτηση προέκυψαν τα κάτωθι συμπεράσματα:

Η εισαγωγή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές μας βρίσκει αντίθετους

δεδομένου ότι:

(α) με το προτεινόμενο σύστημα η αποδοτικότητα του φόρου θα είναι αρνητική.
· Είναι δεδομένη η αδυναμία του συστήματος να εντοπίσει τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει:
o από εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά και
o από συναλλαγές διενεργούμενες είτε σε πλατφόρμες που θα είναι έτοιμες στο τέλος του χρόνου μετά την εφαρμογή της MIFID στο εξωτερικό (πλατφόρμα Turquoise), είτε μέσα από ξένες και ελληνικές τράπεζες,
o Οι επενδυτές, μεγάλοι Έλληνες και ξένοι – πελάτες ξένων ή ελληνικών επενδυτικών τραπεζών, μέσω ανοίγματος λογαριασμού σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, με εξυπηρέτηση μάλιστα από την Ελλάδα (όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια που επιβεβαιώνουν οι ίδιες οι ιστοσελίδες, αντίγραφα των οποίων επισυνάπτονται, των μεγάλων ελληνικών και ξένων τραπεζών), έχουν την δυνατότητα και διενεργούν συναλλαγές εκτός χρηματιστηρίου επί ελληνικών ή ξένων μετοχών, καθώς και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ώστε να αποφεύγουν την καταβολή οποιουδήποτε φόρου μόνο επί των κερδών.

· Μόνο οι μικροί Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που διενεργούν συναλλαγές εντός του Χ.Α.Α. θα κληθούν να καταβάλλουν τελικά φόρο υπεραξίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει απώλεια φορολογητέας ύλης και μάλιστα από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του συστήματος.

· Σε εποχές αρνητικής συγκυρίας για το Χ.Α.Α. το αποτέλεσμα για τον επενδυτή θα είναι αρνητικό. Με την λογική του συμψηφισμού των τυχόν κερδών με τις τυχόν ζημίες, από το χαρτοφυλάκιο του επενδυτή, σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο ή και αρνητικό και εκ τούτου θα προέλθει μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Σε αυτή την περίπτωση η τυχόν επιβολή φόρου επί των κερδών μπορεί να είναι και αντισυνταγματική γιατί θα αναγκάζει τον υπόχρεο να καταβάλει φόρο επί ανυπάρκτου κέρδους.

(β) το προτεινόμενο σύστημα είναι αντικίνητρο επένδυσης μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου.
· Μια τέτοια προοπτική ενδέχεται να προκαλέσει, όχι μόνο την οριστική αποτροπή ελπίδας επιστροφής ελληνικών κεφαλαίων του εξωτερικού αλλά αντιθέτως φυγή κεφαλαίων  από την Ελλάδα, και αντικίνητρο επένδυσης μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου και πολύ περισσότερο μέσω στην Ελλάδα εγκατεστημένων Τραπεζών & ΑΕΠΕΥ. Ας σημειωθεί ότι ήδη το 2007 οι διενεργηθείσες από το εξωτερικό συναλλαγές αποτέλεσαν το 67% του συνολικού τζίρου του Χ.Α.Α. των οποίων η συναλλαγή και η όποια υπεραξία αποκλείεται εκ των πραγμάτων να φορολογηθούν.

· Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια το 26%  της συνολικής πίτας των Α/Κ που πωλούνται στην Ελλάδα έφτασε να είναι ξένα.

(γ) η περαιτέρω συρρίκνωση των συναλλαγών στο Χ.Α.Α. είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει σε βάρος όχι μόνο των φορολογικών εσόδων αλλά και της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
· Η ελπίδα ανάπτυξης στην Ελλάδα σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων υψηλής τεχνογνωσίας θα απομακρυνθεί, αφού οι Έλληνες και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα συναλλάσσονται σε τέτοια προϊόντα μόνο με το εξωτερικό.

· Δεν αξιοποιείται η πρώτη ύλη της χώρας, όπως είναι τόσο η πνευματική χρηματοοικονομική δημιουργία όσο και τα κεφάλαια των Ελλήνων στην αλλοδαπή καθώς και της ναυτιλίας αλλά αντίθετα εξάγεται, χωρίς εγχώρια προστιθέμενη αξία, στο εξωτερικό.

(δ) Στο σχεδιασμό του προτεινόμενου συστήματος δεν λαμβάνονται υπόψη:
· Η οικονομική κατάσταση της χώρας που χρειάζεται ανάπτυξη τόσο που θα τελειώσουν σε μερικά χρόνια τα κοινοτικά κονδύλια,

· Η επιθυμία για ανάπτυξη της Ελλάδας σε Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο με υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες

· Η επιθυμία προσέλκυσης ξένων υψηλού επιπέδου, όπως γίνεται π.χ. στην Αγγλία.

· Ότι στην Τουρκία εφαρμόσθηκε, από την κυβέρνηση Ερντογάν, παρόμοιο μέτρο, και μάλιστα στην πηγή, και αναιρέθηκε μετά από λίγους μήνες.

· Ότι, μετά την MIFID, γίνονται νόμιμα εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές σε ελληνικές μετοχές σε οποιοδήποτε ξένο χρηματιστήριο ή οποιαδήποτε ξένη εταιρική πλατφόρμα.

(ε) Η παρακράτηση για 2 χρόνια των μετοχών, ώστε αυτές να καταστούν αφορολόγητες, είναι λανθασμένη επιλογή  γιατί δεν ενισχύει την ρευστότητα του Χ.Α.Α..

(στ) Το προτεινόμενο σύστημα απαξιεί το ελληνικό κοινό επενδυτών
· Μόνο οι μικροί Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που διενεργούν συναλλαγές εντός του Χ.Α.Α. θα κληθούν να καταβάλλουν τελικά φόρο υπεραξίας. Όμως χωρίς αυτούς τους επενδυτές δεν υπάρχει και ελληνικό χρηματιστήριο.

· Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι το ελληνικό επενδυτικό κοινό λειτουργεί ως ανάχωμα στην αγορά αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τις κινήσεις των ξένων κεφαλαίων.

Τονίζουμε επιπλέον ότι το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα αντιαναπτυξιακό στον τομέα των υπηρεσιών, τον μόνο που μας απέμεινε μετά την αποβιομηχάνιση της χώρας, και θα μειώσει αντί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Πιστεύουμε ότι το μέτρο αυτό είναι θεωρητικά δίκαιο αλλά πρακτικά μη εφαρμόσιμο, προκαλεί απώλεια εσόδων και επιπλέον είναι αντιαναπτυξιακό και μυωπικό.

Συνημμένα:
1. Ιστοσελίδα Alpha Private Bank
     (http://www.alphaprivate.gr/page/default.asp?la=1&id=219)
2. Ιστοσελίδα Εθνική Τράπεζα Private Bank
     (http://www.ethniki.gr/private.asp?P_ID=571)

 

Δελτίο τύπου ΣΜΕΧΑ

Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο ΣΜΕΧΑ έχει να παρατηρήσει ότι τον φόρο υπεραξίας τελικά θα κληθούν να πληρώσουν οι μικροί και μεσαίοι ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν επενδυτικά σχήματα σε τρίτες χώρες, προς αποφυγή φορολόγησης, όπως για παράδειγμα το επενδυτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και δεν έχουν διαψευσθεί. Είναι  ευρέως γνωστό, άλλωστε, ότι τα τμήματα private banking των μεγάλων εγχώριων τραπεζών που εξυπηρετούν Έλληνες ιδιώτες πελάτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία, προτείνουν στους πελάτες τους την δημιουργία αντίστοιχων επενδυτικών σχημάτων.
Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών Ελλήνων επενδυτών, μεγάλης οικονομικής επιφάνειας σε φορολογικούς παραδείσους, Guernsey και Jersey και τους εξυπηρετούν από την Ελλάδα ή την Αγγλία, διότι η εγκατάστασή στους φορολογικούς αυτούς παραδείσους δεν είναι πραγματική (καθώς υπάρχει μόνο ένας διοικητικός υπεύθυνος χωρίς άλλους υπαλλήλους). Όλοι αυτοί δεν θα πληρώνουν φόρο υπεραξίας.

Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί επίσης η πραγματικότητα που έχει προκύψει από την 1η Νοεμβρίου 2007 με την ισχύ του νόμου 3606/07 (MiFiD).
Σύμφωνα με την MiFiD οι ελληνικές μετοχές μπορούν να διαπραγματεύονται σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο ή πλατφόρμα του κόσμου και οι συναλλαγές να γίνονται είτε στο όνομα του επενδυτή από τις Ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ είτε στο όνομα τρίτων ή λογαριασμών omnibus. Οι λογαριασμοί τρίτων ή οι omnibus δεν θα πληρώνουν κανένα φόρο υπεραξίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες, συνήθως μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, που θα ανοίξουν λογαριασμούς σε ξένες Τράπεζες ή ξένες ΑΧΕΠΕΥ θα κάνουν συναλλαγές και σε ελληνικές μετοχές εντός ή εκτός Χ.Α., χωρίς να πληρώνουν φόρο υπεραξίας. Είναι σαφές ότι με την νέα αυτή πραγματικότητα θα είναι αδύνατο ακόμη και να εντοπισθεί η όποια δημιουργούμενη υπεραξία.

Επίσης ο ΣΜΕΧΑ επισημαίνει προς όλους τους φορείς της αγοράς ότι ο φόρος υπεραξίας είναι ένας φόρος αντιαναπτυξιακός, την στιγμή που στη χώρα μας είναι απαραίτητες οι νέες επενδύσεις και λαμβανομένου υπόψη ότι η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Το μέτρο αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό αντικίνητρο για ξένες επενδύσεις μεταξύ των άλλων αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον γειτονικών χωρών-μελών της Ε.Ε., κλπ.

Ο ΣΜΕΧΑ, ο οποίος αντιπροσωπεύει και εξυπηρετεί 1.400.000 πελάτες των μελών του, που επενδύουν σε όλες τις Ελληνικές Εισηγμένες Επιχειρήσεις όλων των κλάδων και η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών, στην οποία είναι μέλη όλες οι δυναμικές εταιρίες της Ελληνικής Οικονομίας που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους, που συμφώνησαν με το υπόμνημα της Επιτροπής του ΕΒΕΑ, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν συντεχνία ή ομάδα ή μεμονωμένη επιχείρηση. Το ίδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί συντεχνία η Επιτροπή του ΕΒΕΑ, του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας, που περιλαμβάνει 80.000 ενεργά μέλη.

Η θέση του ΣΕΔ:

Ο ΣΕΔ έχει τοποθετηθεί επί του θέματος με παλαιότερη Ανοιχτή Επιστολή προς τον κ. Αλογοσκούφη.

Όπως τονίσαμε και στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Καπράλο,ο φόρος υπεραξίας επί των κερδών, είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να εφαρμοσθεί στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει η κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών.

Η άποψη μας είναι ότι ο φόρος επί των συναλλαγών πρέπει να καταργηθεί άμεσα και στη συνέχεια να γίνει ευρεία διαβούλευση των φορέων της Κεφαλαιαγοράς και να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για την αντικατάσταση του.

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, μετά και την εφαρμογή της MiFiD και θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή εκ μέρους όλων των φορέων και ιδιαίτερα εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών.

Μια λανθασμένη απόφαση μπορεί εύκολα να σηματοδοτήσει την πλήρη απαξίωση του Χ.Α. και μετά θα είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί.

Ο ΣΕΔ, εφ' όσον κληθεί, θα καταθέσει αναλυτικά τις απόψεις του επί του θέματος.

Μπάμπης Εγγλέζος

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις