Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


Κόντρα για το φόρο υπεραξίας στις συναλλαγές του Χ.Α.
589 αναγνώστες
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008
09:50

Κόντρα για το φόρο υπεραξίας στις συναλλαγές του Χ.Α.

Ρήξη στις σχέσεις ΣΜΕΧΑ-ΣΕΒ προκάλεσε η πρόταση του προέδρου κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου να επιβληθεί φόρος υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο πρόεδρος των Χρηματιστών κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, υποστήριξε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ότι αν και το μέτρο έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα χρηματιστήρια, η εφαρμογή του στην Ελλάδα, στην παρούσα συγκυρία θα λειτουργήσει σε βάρος της ανάπτυξης της κεφαλαιαγοράς. Αφησε δε ανοιχτό και το θέμα της παραμονής του ΣΜΕΧΑ στον ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ αντέδρασε στην τοποθέτηση του ΣΜΕΧΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για πρόταση αρχής, την οποία επέβαλε για μελέτη στο υπουργείο Οικονομίας, με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ τόνισε η επιβολή φόρου υπεραξίας δεν θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και προέβλεψε πως επί της ουσίας θα αποδειχθεί πως είναι ανεφάρμοστη, ιδιαίτερα για τους ξένους επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών σε πλατφόρμες που οδηγεί η εφαρμογή της MiFID. Μάλιστα τόνισε ότι ο φόρος αυτός θα επιβαρύνει κυρίως τους Έλληνες επενδυτές.

Αν και το μέτρο έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί πως η χρονική περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Ο Σύνδεσμος εκτιμά πως ενδεχόμενη επιβολή φόρου υπεραξίας θα δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά και τα κρατικά έσοδα θα είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο ο κ. Μωραϊτάκης τάχθηκε κατά της δημιουργίας δεύτερου Συνεγγυητικού Κεφαλαίου για τις τράπεζες, διότι όπως είπε θα ενισχύσει τις ανισότητες στον κλάδο. «Περαιτέρω εύνοια στις τρεις μεγάλες τράπεζες που ανήκουν κατά 50% σε ξένους πρέπει να διακοπεί. Οι τράπεζες έπρεπε να καταβάλλουν εισφορές στο Συνεγγυητικό από το 1996».

Η διοίκηση του ΣΜΕΧΑ ανέφερε ότι πρόθεσή της είναι να συνεργαστεί με τα Δ.Σ. του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η μέθοδος κλεισίματος, υποστηρίζοντας ότι η τιμή κλεισίματος θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση το μεσοσταθμικό όρο των τελευταίων 15 λεπτών.

Ο ΣΕΒ

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η πρόταση που έκανε στον κ. Αλογοσκούφη, ήταν πρόταση αρχής την οποία υπέβαλε προς περαιτέρω μελέτη στο Υπουργείο. Αφορούσε δε, τη φορολόγηση των stock options και των χρηματιστηριακών συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και αποκομίζουν μεγάλες υπεραξίες στους συναλλασσόμενους.

Αυτή η πρόταση σύμφωνα με το ΣΕΒ, είχε ως στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων. Την χαρακτηρίζει δε ως μία πρόταση οικονομικά ρεαλιστική, καθώς το μέτρο έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, και κοινωνικά δίκαιη.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει επίσης: «Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου δεν ταυτίζονται με τα ειδικότερα συμφέροντα της όποιας οικονομικής συντεχνίας, ομάδας ή μεμονωμένης επιχείρησης».

Καταλήγει δε τονίζοντας: «Ο ΣΕΒ εκφράζει μία σύγχρονη επιχειρηματική τάξη που έχει συνείδηση του ρόλου και των ευθυνών της έναντι του συνόλου της κοινωνίας. Αυτή η αρχή και αντίληψη διέπει όλα τα μέλη του. Ο επιχειρηματικός κόσμος ούτε θέλει ούτε μπορεί να κωφεύει στα κελεύσματα των καιρών -που σήμερα απαιτούν από όλους μας κοινή προσπάθεια και αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης».

Πηγή:ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Απάντηση ΣΕΔ:

Ο ΣΕΔ στην τελευταία συνάντηση με τη Διοίκηση του Χ.Α. τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του φόρου επί των συναλλαγών και πρότεινε, για άλλη μια φορά, να υπάρξει κοινή ανακοίνωση όλων των φορέων της Κεφαλαιαγοράς για αυτό το θέμα.

Δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν είναι δυνατόν να βγει αυτή η ανακοίνωση, αφού δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των φορέων.

Η απαίτηση του Υπουργείου Οικονομικών να αντικαταστήσει οπωσδήποτε τα έσοδα από τον φόρο επί των συναλλαγών με κάποιον άλλον, φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει η κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο φόρος επί των συναλλαγών πρέπει να καταργηθεί άμεσα και στη συνέχεια να υπάρξει διαβούλευση των φορέων για την καλύτερη λύση, που θα επιλεγεί για να αντικαταστήσει τα έσοδα του κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι ο ΣΕΒ και ο ΣΜΕΧΑ, πρέπει να δουν τα πράγματα με μεγαλύτερη ψυχραιμία και να σταματήσουν τις "κόντρες" τη στιγμή που η αγορά "ματώνει" και οι επενδυτές βλέπουν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται από την ανελέητη πτώση...

Μπάμπης Εγγλέζος

http://www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?act=ST;f=22;t=90

Σχόλια

17/07 10:09  zaftheo
Καλημέρα Μπάμπη.

Συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση του ΣΕΔ.

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι όσοι μιλούν για φόρους επί των συναλλαγών και λοιπά ιδίας υφής μέτρα βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.

Τα έσοδα που χάνει Η Ελλάδα συνολικότερα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω MiFid είναι πολλάκις πολλαπλάσια του φόρου συναλλαγών και αυτά αποτελούν πραγαμτικό τροχοπέδη για τη πορεία του ΧΑ στο μέλλον.
θεωρώ ότι εκεί θα πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον της ΚΑΙ η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Σε κάθε οικονομία πρώτιστος στόχος είναι οι εισροές κεφαλαίων και όχι εξαναγκαστικά και άμεσα η τοποθέτηση αυτών στον "Κουρμπανά" του δημοσίου ταμείου.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ισχύει το "δώσε ημίν σήμερον" και ελάχιστοι ασχολούνται με την δυνητική αντιμετώπιση των επισφαλιών του συστήματος.

Ευχαριστώ.
17/07 10:15  geokalp
τα ίδια και για τα stock options και το συνεγγυητικό
17/07 11:31  Babis Englezos
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα

Θόδωρε αυτά ακριβώς που γράφεις συζητούσαμε επί 2 ώρες με τον κ. Καπράλο, ο οποίος τα λέει, αλλά δυστυχώς δεν τον ακούει κανείς.
Αυτά ακριβώς μας έλεγε για τη MiFid, για τα Stock Options και για όλα τα άλλα.

Ο κ. Αλογοσκούφης φαίνεται ότι έχει κάποιους συμβούλους από αυτούς που ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι ξέρουν από χρηματιστήριο, επειδή έχουν σπουδάσει οικονομικά στο ESSEX!
Κανείς δεν τους είπε βέβαια ότι το χρηματιστήριο δεν διδάσκεται σε κανένα Πανεπιστήμιο στον κόσμο και ο μοναδικός τρόπος να το μάθεις είναι να ξοδέψεις κάποιες χιλιάδες ώρες πάνω στο ταμπλό, και φυσικά να "πληρώσεις" και τα ανάλογα "δίδακτρα"...

Να 'στε καλά
17/07 12:57  verdadeiro
Παντως Προεδρε,αν ο κ.Καπραλος εχει αυτες τις αποψεις[που γνωριζω οτι τις εχει]
ειναι καιρος σε συνεργασια μαζι μας ,να τις εκφρασει ανοικτα
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις