Μετοχικός Ακτιβισμός
Άρθρα, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του ΣΕΔ
Λίγα λόγια για εμένα
Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου-ΣΕΔ (www.sed.gr) Μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ένωση Μετόχων και Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
(διαβάστε περισσότερα)
Μουσικές Περιπλανήσεις από το forum του ΣΕΔ
·Έτος Σοπέν (Chopin): 200 χρόνια από τη γέννηση του Φρεντερίκ Σοπέν
·Νίκος Γούναρης:O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή
·HAIR:Το musical των hippies
·Beach Boys:Ένα υπέροχο φωνητικό συγκρότημα
·ADAMO:Ο θρύλος της Γαλλικής μουσικής σκηνής
·Edith Piaf:Το σπουργιτάκι
·Παύλος Σιδηρόπουλος:Ο πρίγκιπας του ροκ
·Αφοί Κατσιμίχα:Οι Έλληνες "Simon & Garfungel"
·The Mamas and The Papas
·Μαρίκα Νίνου, Η "Ντίβα" του Ρεμπέτικου
·LUCIANO PAVAROTTI 1935-2007
·Rolling Stones, Οι "γερόλυκοι του Rock"
·Μάρκος Βαμβακάρης, Ο "πατριάρχης" του ρεμπέτικου
·John Lennon, Strawberry fields for ever
·Hard Rock, Deep Purple-Led Zeppelin
·ΜΠΕΤΟΒΕΝ, Ο πιο πονεμένος άνθρωπος ή μισάνθρωπος ;
·Γιώργος Μητσάκης, Όπου Γιώργος και μάλαμα.
·Rock and Roll, Halley-Richard-Berry
·Dave Brubeck, Ο Θρύλος της Τζαζ
·Βασίλης Τσιτσάνης, Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
·James Brown, O "νονός της σόουλ"
·Μπαχ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ (1685-1750)
·Στέλιος..., Η μια και μοναδική φωνή στον...κόσμο
·Simon & Garfunkel, Sounds of Silence
·Μαρία Κάλλας, H ντίβα που δόξασε την Ελλάδα
·Έλβις Πρίσλεϊ, Ο "βασιλιάς" του Rock
·Σαββόπουλος, Ας κρατήσουν οι χοροί
·The Wall, Pink Floyd
·Oscar Peterson, Ο πιανίστας της Τζαζ
·Μότσαρτ, Amandeus:Το φαινόμενο
·Απλά...Στράτος, Ένας και...μοναδικός
·BEATLES, Από την Ιστορία στον Θρύλο
Σύνδεσμοι


1399 αναγνώστες
5 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007
14:57

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΣΕΔ εύχονται σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, καλά Χριστούγεννα και ο νέος χρόνος που ανατέλλει σε λίγες μέρες, να φέρει σε όλους ΥΓΕΙΑ και ΕΥΤΥΧΙΑ προσωπική και οικογενειακή.

Πάνω από όλα ευχόμαστε ΕΙΡΗΝΗ για όλον τον κόσμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΔ

Το σχόλιό σας
2543 αναγνώστες
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007
19:00

Εισήγηση του Προέδρου του ΣΕΔ κ. Μπάμπη Εγγλέζου στο διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το φθινόπωρο του 2007 το περιοδικό ποιότητας ECO-Q, με τίτλο: «Η Πρόσκληση της Ποιότητας  στις Προκλήσεις της Κοινωνίας».

Κυρίες και κύριοι,

Η Εταιρική Διακυβέρνηση και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, είναι δύο μη οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια υιοθετούνται όλο και περισσότερο από τις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Οι παράγοντες αυτοί, αν και μη οικονομικοί, θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σοβαρής επιχείρησης και οι σύγχρονοι αναλυτές τους λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπ’ όψιν τους στις αναλύσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων και μελλοντικών προοπτικών των επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι οι μεγάλοι Θεσμικοί ή μη Θεσμικοί Επενδυτές, εξετάζουν ενδελεχώς το επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης και τις δραστηριότητες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της κάθε εταιρείας, πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για να επενδύσουν σε αυτήν τα κεφάλαια τους.

Άλλωστε μια σειρά ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο και σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, έχουν καταδείξει ότι οι δύο αυτοί παράγοντες επηρεάζουν θετικά και σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρουν στις επιχειρήσεις οι δύο αυτοί σημαντικοί μη οικονομικοί παράγοντες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θα παρουσιαστούν σε αυτή την εισήγηση.

Η Εταιρική Διακυβέρνηση και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία η κάθε μια ξεχωριστά και πιστεύω ότι θα πρέπει οι Διοικήσεις των επιχειρήσεων να τις πιστέψουν και να τις υιοθετήσουν, προκειμένου να προσαρμοστούν στις συνθήκες που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση των αγορών.

Ας αρχίσουμε από την Εταιρική Διακυβέρνηση:

Σε αρκετούς επιχειρηματίες, αλλά και χρηματιστές και επενδυτές υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι μοναδικός σκοπός της Εταιρικής Διακυβέρνησης, είναι ο έλεγχος των αποφάσεων της διοίκησης της κάθε εταιρείας από τους μετόχους μειοψηφίας.

Αυτή όμως, είναι μόνο η μισή αλήθεια

Η εφαρμογή χρηστής Εταιρικής Διακυβέρνησης από τις επιχειρήσεις αποβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό πρωτίστως εις όφελος των ίδιων των εταιρειών.

Αν εξετάσουμε μία προς μία τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα παρατηρήσουμε ότι οι καλύτερες εταιρείες, δηλαδή εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και κερδοφορία, είναι εκείνες που έχουν και την καλύτερη Εταιρική Διακυβέρνηση.

Αντίθετα οι εταιρείες που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, «μπαινοβγαίνουν» στην επιτήρηση και συνήθως καταλήγουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, είναι εκείνες που έχουν και το χαμηλότερο επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης

Σε αρκετές χώρες του κόσμου έχουν ήδη θεσπισθεί κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης, οι οποίοι έχουν σαν βασικό στόχο τη διασφάλιση διαφανούς, χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης που μεγιστοποιεί την οικονομική αξία των εταιριών, προστατεύοντας ταυτοχρόνως τα συμφέροντα όλων των μετόχων.

Οι κανόνες αυτοί αναφέρονται κυρίως στο Διοικητικό Συμβούλιο της κάθε εταιρείας, την οργάνωσή του και εξασφάλιση της ανεξαρτησίας του από μεγαλομετόχους και ανώτατα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας

Οι κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης, μεταξύ άλλων προβλέπουν:

1. Συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών μη εκτελεστικών μελών, δηλαδή Συμβούλων που δεν έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με την εταιρεία.

2. Συμμετοχή ενός αριθμού ανεξαρτήτων Συμβούλων, δηλαδή Συμβούλων που δεν έχουν στενούς συγγενικούς δεσμούς με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή με τους μεγαλομετόχους.

3. Διαφορετικά άτομα για τις θέσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου.

4. Ειδική υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου που απαρτίζεται κατά πλειοψηφία από μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Υποχρεωτική ύπαρξη εσωτερικού κανονισμού της κάθε εταιρίας, ο οποίος μεταξύ άλλων πρέπει να περιλαμβάνει την διάρθρωση όλων των υπηρεσιών και τη σχέση μεταξύ τους, καθώς και τις διαδικασίες παρακολούθησης των συναλλαγών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των διευθυντικών στελεχών και γενικά όλων όσων έχουν εσωτερική πληροφόρηση εξ αίτίας της θέσης τους στην εταιρία.

6. Ειδική υπηρεσία καθορισμού αμοιβών διευθυντικών στελεχών που θα απαρτίζεται αποκλειστικά, ή κύρια από μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η κεντρική ιδέα πίσω από τους παραπάνω κανόνες είναι πως όσο ενισχύεται η ανεξαρτησία του Διοικητικού Συμβουλίου έναντι των διευθυντικών στελεχών, τόσο θωρακίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο στην άσκηση του εποπτικού και ελεγκτικού του ρόλου επί των διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ή ακόμα και την αντικατάσταση των ανεπαρκών στελεχών.

Σε σχετικές έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως, έχει τεθεί προς διερεύνηση η υπόθεση, πώς η σχέση ανάμεσα σε μη εθελούσιες αποχωρήσεις (απολύσεις) ανωτάτων διευθυντικών στελεχών και σε εταιρική αποδοτικότητα, θα είναι ισχυρότερη στην εποχή μετά την εφαρμογή των κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Πράγματι, τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών κατέληξαν μεταξύ άλλων στα παρακάτω συμπεράσματα:

1. Παρατηρείται αύξηση στις μη εθελούσιες αποχωρήσεις ανωτάτων διευθυντικών στελεχών μετά τη θέσπιση των κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης, ιδιαίτερα στις εταιρίες που συμμορφώθηκαν με τις βασικές υποδείξεις των κανόνων

2.Στις επιχειρήσεις που υιοθέτησαν τους κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης, κυρίως σε όσες αυξήθηκε το ποσοστό των μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, παρατηρείται αύξηση του συντελεστή συσχέτισης ανάμεσα σε αποχωρήσεις ανωτάτων στελεχών και εταιρική αποδοτικότητα.

Επιπρόσθετα διερευνήθηκε η σχέση ανάμεσα σε εταιρική αξία και την εφαρμογή των κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης, από εταιρείες εισηγμένες σε χρηματιστήρια αναπτυγμένων αγορών.

Τα ευρήματά τους συνοψίζονται ως εξής :

1.Η εταιρική αξία αυξάνεται όταν οι εταιρίες θεσπίζουν επιτροπή εσωτερικού ελέγχου ή και επιτροπή καθορισμού αμοιβών διευθυντικών στελεχών.

2.Η εταιρική αξία μειώνεται όταν στις επιτροπές εσωτερικού ελέγχου ή και καθορισμού αμοιβών διευθυντικών στελεχών συμμετέχουν κορυφαία διευθυντικά στελέχη.

3.Η εταιρική αξία αυξάνεται όσο αυξάνεται, πέρα κάποιου ορίου, το ποσοστό συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο των μη εκτελεστικών μελών.

Σε αρκετές χώρες έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναφέρονται στις σχέσεις ανάμεσα σε Θεσμικούς Επενδυτές και στις εταιρείες που επενδύουν οι Θεσμικοί Επενδυτές.

Για παράδειγμα, στη Βρετανία λειτουργεί επιτροπή εταιρικής διακυβέρνησης (Committee on Corporate Governance, UK 1998), η οποία ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των μετόχων (Μετοχικός Ακτιβισμός-shareholder activism) στις εταιρικές υποθέσεις με τους εξής τρόπους:

1.Την ανάπτυξη εκ μέρους των Θεσμικών Επενδυτών πολιτικής συμμετοχής στις ψηφοφορίες των εταιριών, στις οποίες έχουν επενδύσει.

2.Την ανάπτυξη πιο στενής επικοινωνίας και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων ανάμεσα στις εταιρίες και στους βασικούς τους, Θεσμικούς Επενδυτές.

Η σχετική εμπειρική έρευνα των Solomon and Solomon (1999) διαπιστώνει πως τα διευθυντικά στελέχη των Επενδυτικών Εταιριών :

1.Υιοθετούν την ενεργό συμμετοχή των μετόχων, έχουν αναπτύξει πολιτικές συμμετοχής στις ψηφοφορίες των εταιρειών στις οποίες επενδύουν και υποστηρίζουν τη γνωστοποίηση αυτών των πολιτικών στους πελάτες τους.

2. Ενθαρρύνουν την ανάπτυξη στενών και μακροπρόθεσμων σχέσεων επικοινωνίας και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων με τις εταιρίες, στις οποίες επενδύουν.

3.Υποστηρίζουν τη χάραξη επενδυτικών στρατηγικών με μακροπρόθεσμες προοπτικές, σε αντίθεση με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.

4.Έχουν καλωσορίσει τις μεταρρυθμίσεις στη Βρετανία σχετικά με την Εταιρική Διακυβέρνηση και έχουν υποστηρίξει πως οι σχετικές μεταρρυθμίσεις έχουν θετικές επιδράσεις τόσο στους Θεσμικούς Επενδυτές, όσο και στις εταιρίες, στις οποίες επενδύουν.

Στις σύγχρονες επιχειρήσεις τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων, μικρομετόχων, διευθυντικών στελεχών και πιστωτών δεν ταυτίζονται πάντοτε.

Αντιθέτως εκδηλώνονται συχνά συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στις παραπάνω ομάδες, με αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία της επιχείρησης.

Η καθιέρωση κανόνων Εταιρικής Διακυβέρνησης επιδιώκει αυτό ακριβώς: Να περιορίσει τα σχετικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτές τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, υπό την πίεση δυσμενών επιχειρηματικών εξελίξεων σε αρκετές χώρες, ξεκίνησε από τη Βρετανία μια πρωτοβουλία μεταρρύθμισης του συστήματος Εταιρικής Διακυβέρνησης των Βρετανικών επιχειρήσεων που μεταδόθηκε σύντομα σε πολλές χώρες σε όλες τις Ηπείρους.

Τα εμπειρικά ευρήματα ενισχύουν την άποψη πως οι κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης, εφ’ όσον εφαρμοσθούν σωστά, αυξάνουν την εταιρική αξία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Στη χώρα μας ο Μετοχικός Ακτιβισμός, ο οποίος συνίσταται στην ενεργό συμμετοχή Θεσμικών και μη Θεσμικών επενδυτών στα δρώμενα των επιχειρήσεων και στον διαρκή έλεγχο του επιπέδου Εταιρικής Διακυβέρνησης, εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2004, από τον Σύνδεσμο Επενδυτών & Διαδικτύου-(ΣΕΔ) (www.sed.gr), του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο των Θεσμικών χαρτοφυλακίων στη χώρα μας είναι τέτοιο, που αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή των Θεσμικών Επενδυτών σε δραστηριότητες Μετοχικού Ακτιβισμού.

Ο Μετοχικός Ακτιβισμός στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

1. Την επί πλέον συμπλήρωση των νόμων περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και λειτουργίας των εισηγμένων εταιριών

2. Την τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου των Θεσμικών χαρτοφυλακίων ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους σε διαδικασίες Μετοχικού Ακτιβισμού

3. Τη καθιέρωση «Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης»

4. Την καθιέρωση «Δείκτη Εταιρικής Διακυβέρνησης» εκ μέρους των εποπτικών αρχών της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα προστασίας των συμφερόντων των μετόχων, ιδιαίτερα των μικρομετόχων, πρέπει να ερευνηθούν και να απαντηθούν από το Μετοχικό Ακτιβισμό

Η Εταιρική Διακυβέρνηση πιστεύω ότι είναι μια ιστορική αναγκαιότητα, η οποία θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Και ερχόμαστε στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη:

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι -θα έλεγα- προέκταση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η οποία αποδεδειγμένα μπορεί να ωφελήσει τις επιχειρήσεις αυξάνοντας την εταιρική αξία, καθώς βελτιώνει το κοινωνικό τους πρόσωπο και αυξάνει έτσι την ανταγωνιστικότητά τους.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες οι οποίες πέρα από τις υποχρεώσεις τους που ορίζονται από τους νόμους και τους κανονισμούς της κεφαλαιαγοράς, εφαρμόζουν σε καθαρά εθελοντική βάση την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Οι εταιρείες αυτές αποδεικνύουν έμπρακτα ότι σέβονται όχι μόνο τους μετόχους τους, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

Πρωτοβουλίες εταιρειών οι οποίες έχουν να κάνουν με κοινωνική προσφορά σε ζητήματα όπως:

-προστασία του περιβάλλοντος,

-στήριξη της παιδείας και του αθλητισμού,

-πολιτιστική αναβάθμιση της χώρας μας,

-συμμετοχή σε προγράμματα αιμοδοσίας,

-στήριξη της δημόσιας υγείας,

-κοινωνική αλληλεγγύη και φιλανθρωπία.

Δεν είναι δυνατόν να μας αφήνουν αδιάφορους, όσο και αν ο σκληρός κόσμος της οικονομίας και των κεφαλαιαγορών δεν είναι και πολύ «φιλικός» με αυτές τις, ξεχασμένες στις μέρες μας, έννοιες.

Όταν ομιλούμε για ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, δεν μπορούμε να αγνοούμε ούτε την παγκοσμιοποίηση, ούτε τα οικονομικά και κοινωνικά πρότυπα των άλλων ανεπτυγμένων ή υπό ανάπτυξη χωρών της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πρωτοστατήσει στην υπογραφή όλων των διεθνών συμβάσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των βασικών αρχών για τα δικαιώματα στην εργασία, τη Συνθήκη του Ρίο, για την προστασία του περιβάλλοντος, τη Συμφωνία του Κιότο κ.α.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτύχει το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και δείκτη κοινωνικής προστασίας, μέσω του περίφημου ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Πράσινης Βίβλου για την προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, άνοιξε τον διάλογο στην Ευρώπη το 2001 και το 2002, για τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αναζητώντας τρόπους βέλτιστης εφαρμογής της με διαφάνεια και συνέπεια από τις σύγχρονες επιχειρήσεις

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι τρόπος σκέψης και πράξης. Τα βήματα για επιτυχή Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σε συνεργασία με τις διάφορες κοινότητες που μας απασχολούν είναι τα εξής:

1. Πρέπει να υπάρχει κατανόηση των πραγματικών αναγκών και προβλημάτων της κάθε κοινότητας.

2. Συμμετοχή των εργαζομένων της επιχείρησης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων.

3. Να υπάρχει συνδυασμός δραστηριοτήτων και

4. Να υπάρχει μακροχρόνια σχέση με την κοινότητα και διαρκής δέσμευση.

Ο ορισμός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μέσα από την επιχειρηματική λειτουργία είναι:

Υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά της επιχείρησης στο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, αρμονική σχέση με τις ομάδες κοινού που επηρεάζει, συνειδητή ουσιαστική ολοκληρωμένη διαρκής δέσμευση της επιχείρησης έναντι της κοινωνίας και ανταπόδοση της εμπιστοσύνης της.

Κατά συνέπεια η σύγχρονη επιχειρηματική διαχείριση οφείλει να προσαρμόζεται σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία, στην οποία οι ανάγκες και οι προσδοκίες του κοινού πρέπει να λαμβάνονται υπόψην και να εκπληρώνονται.

Τι προσφέρει όμως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στις ίδιες τις εταιρείες;

Προσφέρει βελτίωση της φήμης και ηπιότερη αντιμετώπιση σε μια κρίση. Έτσι σταδιακά δημιουργούνται ικανοποιημένοι καταναλωτές, ικανοποιημένοι εργαζόμενοι, ικανοποιημένες τοπικές κοινότητες και κατά συνέπεια ικανοποιημένοι μέτοχοι.

Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Συμπερασματικά μπορούμε να διατυπώσουμε την άποψη ότι η Εταιρική Διακυβέρνηση και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αποδεδειγμένα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, εφ’ όσον εφαρμοσθούν με βάση συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας και με σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία και τους μετόχους.

Είμαι πεπεισμένος ότι αν θέλουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων, πρέπει να πείσουμε τους επιχειρηματίες για τη χρησιμότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τα οφέλη που μπορεί να έχει η χρηστή εφαρμογή τους εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Σας ευχαριστώ

Μπάμπης Εγγλέζος

Πρόεδρος του ΣΕΔ

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
12472 αναγνώστες
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007
13:47

Σε συνέχεια της Ανοιχτής Επιστολής που έστειλε ο ΣΕΔ στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, αρχίσαμε στο forum του ΣΕΔ και στην ενότητα "Μετοχικός Ακτιβισμός" μια έρευνα σε βάθος, για περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών που έδωσαν πρόσφατα Stock Options, στη διεύθυνση:

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Η έρευνα θα γίνεται κατά περίπτωση γιατί,  "δεν είναι όλοι ίδιοι", όπως περιγραφικά αναφέρεται στην Ανοιχτή Επιστολή του ΣΕΔ.

Αν κάποιοι φίλοι έχουν εντοπίσει περιπτώσεις που μας έχουν διαφύγει παρακαλώ να μας ενημερώσουν.

Στην κάθε περίπτωση πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται η σχετική απόφαση της Γεν. Συνέλευσης και, αν υπάρχει, το discount με το οποίο δίνονται τα Stock Options.

Όταν θα συγκεντρώσουμε αρκετές εταιρείες θα αποστείλουμε τη αναλυτική λίστα στους αρμόδιους Υπουργούς.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Μπάμπης Εγγλέζος

 

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
12895 αναγνώστες
19 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2007
01:20

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ-(Σ.Ε.Δ)
Νικηφόρου Ουρανού 22
Τ.Κ. 11471-Αθήνα
Website: http://www.sed.gr/
E-mail: info@sed.gr
Τηλ. 210-9626368, 697-7649431

Αθήνα 6 Δεκεμβρίου 2007

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια
Κοινοποίηση:
Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη
Γραφείο Πρωθυπουργού
Πολιτικά κόμματα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΣΜΕΧΑ
Ένωση Θεσμικών Επενδυτών
Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών
Ένωση Ελληνικών Τραπεζών
ΕΕΠΑΜΑ
ΣΕΔΥΚΑ
Όλα τα ΜΜΕ

Θέμα: Δικαιώματα Προαίρεσης (Stock Options)

Κύριε Υπουργέ

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου έχει στο παρελθόν αναφερθεί πολλές φορές
στο πολύ σημαντικό ζήτημα της παροχής Δικαιωμάτων Προαίρεσης από εταιρείες
που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προς τα μέλη του Δ.Σ. ή το
προσωπικό τους.  Τα Δικαιώματα Προαίρεσης είναι ένα εργαλείο που όταν
χρησιμοποιείται σαν πραγματικό κίνητρο μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην
ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στην καλύτερη απόδοση των εργαζομένων σε
αυτές.  Όταν όμως χρησιμοποιείται καταχρηστικά σαν μία αφορολόγητη παροχή
προς τη διοίκηση και τους εργαζομένους εξελίσσεται σε μια καταλήστευση των
μετόχων των εταιρειών ενδεδυμένη με νόμιμο μανδύα.

Θεωρούμε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η τροποποίηση του
νόμου που αφορά τα Δικαιώματα Προαίρεσης, με σκοπό να σταματήσει αυτή η
απαράδεκτη κατάσταση και γι' αυτό προτείνουμε:

1. Τα Δικαιώματα Προαίρεσης μέσω ετησίου προγράμματος από τις εισηγμένες
εταιρείες, να μην υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας
και η άσκηση τους να αρχίζει τουλάχιστον 24 μήνες από την ημερομηνία της
Γενικής Συνέλευσης που τα ενέκρινε.  Να περιορίζεται σε κάθε έκδοση το
ποσοστό που μπορούν να αποκτήσουν οι τρεις μεγαλύτεροι αποδέκτες του
προγράμματος.

2. Η έκπτωση της τιμής άσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης να μην υπερβαίνει
το 10% από τη μέση τιμή του τριμήνου που προηγείται της ημερομηνίας έγκρισης
από τη Γενική Συνέλευση. Όταν μια εταιρεία εγκρίνει κάποιο ετήσιο πρόγραμμα
με έκπτωση να μην παρέχεται έκπτωση στο πρόγραμμα της επόμενης χρήσης.
Επίσης να μην παρέχεται έκπτωση σε πρόγραμμα που εγκρίνεται μετά από
ζημιογόνο χρήση.

3. Σε περίπτωση πολυετών προγραμμάτων να δίδεται δυνατότητα αύξησης του
ποσοστού μέχρι και 2% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας κατ' έτος αλλά
χωρίς τη δυνατότητα παροχής έκπτωσης. Η άσκηση των δικαιωμάτων σε τέτοιες
περιπτώσεις να αρχίζει 18 μήνες μετά από την ημερομηνία της Γενικής
Συνέλευσης που τα ενέκρινε για τα Δικαιώματα Προαίρεσης του πρώτου έτους και
ανά δωδεκάμηνο για τα επόμενα έτη.

4. Δεδομένου ότι στην ουσία τα Δικαιώματα Προαίρεσης είναι αμοιβή
παραγωγικότητας της διοίκησης και των εργαζομένων, θα έπρεπε να φορολογούνται
για τους αποδέκτες και να θεωρούνται σαν λειτουργικά έξοδα για τους εκδότες.
Η φορολογική μεταχείριση από μόνη της μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τον
ορθολογισμό του θεσμού

Επισημαίνουμε ότι στο Χρηματιστήριο Αθηνών ελάχιστες εισηγμένες υπάρχουν που
σεβόμενες τους μετόχους τους δεν κάνουν κατάχρηση του θεσμού των Δικαιωμάτων
Προαίρεσης.  Ο Σύνδεσμός μας γίνεται πολύ συχνά δέκτης πολλών διαμαρτυριών
από ιδιώτες επενδυτές, για εξωφρενικές καταχρήσεις επάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης για να
συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα της αναμόρφωσης του σχετικού νόμου με τρόπο
που να συμβαδίζει με την πρακτική των αναπτυγμένων αγορών, σχετικά με την
παροχή Δικαιωμάτων Προαίρεσης (Stock Options)

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος.................................Ο Γεν.Γραμματέας
Μπάμπης Εγγλέζος.........................Γιάννης Γρετσίστας

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
12465 αναγνώστες
Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2007
12:00

Ενώσεις Μετόχων- Γεν.Συνελεύσεις-
Εταιρική Διακυβέρνηση-Μετοχικός Ακτιβισμός
Το τετράπτυχο της αυτo-ρύθμισης της αγοράς.
Το μέλλον είναι εδώ


Τον τελευταίο καιρό γίνεται και πάλι συζήτηση για τις Ενώσεις Μετόχων και για τον ρόλο που πρέπει να παίζουν στην Κεφαλαιαγορά.

Είναι σαφές ότι οι Ενώσεις Μετόχων δεν μπορούν να έχουν άλλο ρόλο, παρά μόνο θεσμικό στην Κεφαλαιαγορά και να ασχολούνται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Επενδυτών, την έγκυρη, έγκαιρη και ισότιμη ενημέρωσή τους από τις εισηγμένες εταιρείες, καθώς και την προφύλαξή τους από τυχόν παραβατικές συμπεριφορές των διαφόρων παραγόντων που συμμετέχουν στην Κεφαλαιαγορά.

Βεβαίως ο «καθ’ ύλην αρμόδιος» για να ελέγξει αυτές τις συμπεριφορές είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό, αλλά και το κατάλληλο προσωπικό για να φέρει σε πέρας την αποστολή της.
Επομένως ο ρόλος μιας Ένωσης Μετόχων είναι καθαρά «επικουρικός» και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το έργο της Ε.Κ.

Η συμμετοχή των επενδυτών στις Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων και ο οργανωμένος Μετοχικός Ακτιβισμός, είναι το καλύτερο «εργαλείο» για την λεγόμενη αυτό-ρύθμιση της αγοράς και σίγουρα στο μέλλον θα γίνει πράξη και στη χώρα μας, όπως γίνεται στις περισσότερες αναπτυγμένες αγορές.

Οι επενδυτές όμως που συμμετέχουν στις Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων, πρέπει να έχουν και τις κατάλληλες γνώσεις για να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά τις διοικήσεις, με εύστοχες ερωτήσεις και όχι με ανούσιες παρεμβάσεις οι οποίες εύκολα μπορούν να χαρακτηρισθούν «γραφικές».

Επειδή οι Γεν. Συνελεύσεις του 2008 δεν είναι μακριά και επειδή από τώρα σχεδιάζουμε τη συμμετοχή μας σε αυτές, καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με την Εταιρική Διακυβέρνηση.

Η Ε.Δ. είναι ένα σύνολο κανόνων που ρυθμίζουν την λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών και διασφαλίζουν τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας, από τους μεγαλο-μετόχους.

Σημαντικό κομμάτι της Ε.Δ. αποτελούν τα ανεξάρτητα μέλη που η κάθε εισηγμένη οφείλει να έχει στο Δ.Σ., ανάλογα με το μέγεθός της και τον αριθμό των μελών του Δ.Σ.
Οι επενδυτές που θα συμμετέχουν σε μια Γεν. Συνέλευση θα πρέπει απαραίτητα να ρωτούν αν τα ανεξάρτητα μέλη είναι παρόντα στη Συνέλευση και αν είναι σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήσεις των επενδυτών.

Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ένα κομβικό σημείο το οποίο δείχνει κατά πόσον η εταιρεία είναι σοβαρή και σέβεται τους μετόχους μειοψηφίας και εφαρμόζει χρηστή Εταιρική Διακυβέρνηση.

Έχω πάει σε πολλές Συνελεύσεις εισηγμένων εταιρειών.
Σε ελάχιστες τα ανεξάρτητα μέλη ήταν παρόντα και μπορούσαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Όσο και αν φαίνεται παράξενο υπάρχουν κάποιες (ελάχιστες) εταιρείες στο Χ.Α. στις οποίες στη Γεν. Συνέλευση το Δ.Σ. είναι ολόκληρο πάνω στο πάνελ και οι μέτοχοι της εταιρείας μπορούν να υποβάλλουν ερώτηση σε όποιον θέλουν.

Στις περισσότερες εταιρείες, όταν κάνουμε αυτή την ερώτηση, μας κοιτούν σαν να τους μιλάμε σε άλλη γλώσσα!!!
Σαν να ερχόμαστε από το υπερπέραν!!!
Στο τέλος όταν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, μας κοιτούν είτε εχθρικά είτε με «περιφρόνηση» σαν να λένε «είστε γραφικοί»

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη:
Η μεγάλη πλειοψηφία των εισηγμένων έχει ορίσει «ανεξάρτητα μέλη» που μόνο ανεξάρτητα δεν είναι.
Δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με την εταιρεία και γι αυτό κρύβονται από τους μετόχους. Δεν μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις!!!

Φυσικά ούτε λόγος για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας.
Προσωπικά αμφιβάλλω αν πατάνε και στα Δ.Σ. της Εταιρείας!!!

Άλλα σημεία που είναι σημαντικά είναι ο Εσωτερικός Έλεγχος της Εταιρείας, η ενημερωμένη ιστοσελίδα, και η σωστή και ισότιμη ενημέρωση των επενδυτών.

Στον ισολογισμό της Εταιρείας ΔΕΝ πρέπει να υπάρχουν σημειώσεις του ορκωτού ελεγκτή!!!
Οι σημειώσεις αυτές, αν υπάρχουν, μπορεί να αλλάζουν δραματικά τα οικονομικά μεγέθη της εισηγμένης εταιρείας.

Οι επενδυτές λοιπόν πρέπει να μελετούν πολύ καλά τον ισολογισμό πριν πάνε στη Γεν. Συνέλευση και να κάνουν ερωτήσεις σε ότι βρίσκουν περίεργο ή δεν καταλαβαίνουν.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Μια σημαντική παράμετρο που πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας όταν θέλουμε να αξιολογήσουμε μια εταιρεία κατά πόσον είναι σοβαρή και κατά πόσον σέβεται τον εαυτό της, τους επενδυτές, αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

Αυτές περίπου τις γνώσεις πρέπει να έχουν οι επενδυτές που πηγαίνουν στη Γεν. Συνέλευση μιας εταιρείας.

Αυτό περίπου είναι το θεσμικό κομμάτι του Μετοχικού Ακτιβισμού.
Υπάρχει βεβαίως και το άλλο κομμάτι, το «οικονομικό», μέσω του οποίου μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να βγάλουν πολλά και έντιμα χρήματα από τον Μετοχικό Ακτιβισμό!!!

Ο μηχανισμός είναι ο εξής:
Ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο επιλέγει μια εταιρεία, με καλές προοπτικές που όμως δεν έχει καλή Εταιρική Διακυβέρνηση και αποκτάει ένα σημαντικό ποσοστό των μετοχών της.

Στη συνέχεια πιέζει τον μεγαλομέτοχο για χρηστή εφαρμογή της Ε.Δ., πράγμα που στις περισσότερες περιπτώσεις, βελτιώνει θεαματικά τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και επομένως αυξάνει και την τιμή της μετοχής!!!

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξυγίανση της εταιρείας, βελτιώνονται τα οικονομικά της μεγέθη και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο αποκομίζει μεγάλα κέρδη από την άνοδο της τιμής της μετοχής.
Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο Μετοχικός Ακτιβισμός.
Ο ΣΕΔ, από τις αρχές του 2004, εφαρμόζει για πρώτη φορά στη χώρα μας το «θεσμικό κομμάτι» του Μετοχικού Ακτιβισμού.
Το οικονομικό κομμάτι θα έπρεπε να το εφαρμόζουν τα Θεσμικά χαρτοφυλάκια και τα ταμεία, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες αγορές.

Δυστυχώς όμως των θεσμικό και νομικό πλαίσιο των Θεσμικών χαρτοφυλακίων στη χώρα μας, προς το παρόν, δεν τα διευκολύνει να συμμετάσχουν σε διαδικασίες Μετοχικού Ακτιβισμού.

Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο ο ΣΕΔ προσπαθεί να προωθήσει, γιατί έτσι θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η αυτό-ρύθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.
Ελπίζουμε όμως ότι σε κάποια χρονική στιγμή, ίσως και με την πίεση της Ε.Ε., θα υπάρξει στη χώρα μας η πολιτική βούληση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Θεσμικών χαρτοφυλακίων, με σκοπό την ολοκληρωμένη εφαρμογή του Μετοχικού Ακτιβισμού.

Μπάμπης Εγγλέζος

Πρόεδρος του ΣΕΔ

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 137 από 137«Πρώτη<129130131132133134135136137

Σχετικά με το blog
Εταιρική Διακυβέρνηση, Γενικές Συνελεύσεις, σχολιασμός αποφάσεων διοικήσεων εισηγμένων και εποπτικών αρχών του Χ.Α., Άρθρα οικονομικού περιεχομένου.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις